TEŠKI UVJETI

Pirotehničari prosvjedovali pred Vladom: ‘Od naših zahtjeva se nije ostvarilo ništa‘

Sindikat traži osiguravanje pune zaposlenosti za pirotehničare te da se mlađim pirotehničara napravi ‘izlazna strategija‘
Prosvjed pirotehničara na Markovom trgu
 Zeljko Puhovski/Cropix

Pirotehničari i članovi Novog sindikata prosvjedovali su u četvrtak na Markovu trgu kako bi ih upozorili na lošu situaciju u sustavu razminiranja te da nisu ispoštovani zahtjevi sindikata na koje se MUP obvezao prije godinu dana.

"Došli smo na Markov trg relativno tiho jer je i nama pomalo neugodno što je do ovoga prosvjeda moralo doći, i to zbog problema koje u drugim zemljama rješavaju mala djeca", rekao je novinarima glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Sindikat traži osiguravanje pune zaposlenosti za pirotehničare, kako bi mogli imati redovna primanja, da se mlađim pirotehničara napravi "izlazna strategija" nakon što završe s razminiranjem kroz dodatno školovanje ili zapošljavanje, i povećanje mirovina kako bi umirovljeni pirotehničari mogli dostojno živjeti.

Kiš: Potrošili smo godinu dana

Kiš je podsjetio da je prošlo godinu dana od zadnjeg sastanka s predstavnicima vlasti, zbog kojeg su otkazali tada najavljeni prosvjed.

"Od svega toga nije se ostvarilo ništa, potrošili smo godinu dana očito razgovarajući s ljudima koji za rješavanje problema nisu relevantni", rekao je.

image
Prosvjed pirotehničara na Markovom trgu
Zeljko Puhovski/Cropix

U Hrvatskoj je ostalo još 200 milijuna četvornih metara za razminirati i 540 pirotehničara, a posla je toliko da se dijele otkazi.

"Zadnja brojka koju službeno znamo je 70 pirotehničara na burzi rada. Bojimo se da će sustav razminiranja u Hrvatskoj jednostavno raspasti. Pitanje je hoće li Hrvatska do 2026. uopće biti razminirana", upozorio je Kiš.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković podsjetio je da su još prije dva mjeseca počeli upozoravati institucije vlasti na događaje u sustavu razminiranja, tada je tridesetak pirotehničara dobilo otkaz, a najavljeno ih je bilo još 100.

"Kada god smo se obratili ovlaštenim osobama u MUP-u ili Vladi, manje - više su nas dočekivali sa čuđenjem i podsmijehom", ustvrdio je Iveković.

image
Prosvjed pirotehničara na Markovom trgu
Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjetio je da su na zadnjem sastanku s predstavnicima MUP-a potpisali zapisnik kojim je MUP preuzeo obavezu da će riješiti njihove zahtjeve.

Iveković: Situacija dodatno pogoršana, posla manje nego prije

"No, situacija je pogoršana, posla sada ima manje nego što je bilo prije nego što su se obvezali da će osigurati kontinuitet posla", kaže Iveković.

Do današnjeg dana iz Ureda predsjednika Vlade nismo dobili niti jedan odgovor. Totalna ignorancija problema, pirotehničara, Novog sindikata, socijalnog dijaloga, i svega onoga čime su inače našim vladajućima puna usta, poručio je Iveković.

image
Prosvjed pirotehničara na Markovom trgu
Zeljko Puhovski/Cropix

Sindikalci su naglasili da se danas radi o prosvjedu upozorenja i najavili "puno masovniji" prosvjed ako ne dođe do ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Pirotehničare su na Markov trg došli podržati i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. Iveković je najavio da danas imaju sastanke s predstavnicima klubova zastupnika Domovinskog pokreta i Zeleno-lijeve koalicije.

Nakon prosvjeda predstavnici sindikata išli su u Banske dvore kako bi zatražili sastanak, a navodno bi se danas trebali sastati i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

image
Prosvjed pirotehničara na Markovom trgu
Zeljko Puhovski/Cropix

Božinović: U zadnje tri godine nikad više sredstava za sektor razminiranja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako MUP na godišnjoj razini nikad nije izdvajao više sredstava za razminiranje nego u zadnje tri godine, a za 2020. godinu izdvojeno je 417 milijuna kuna.

Pirotehničari i članovi Novog sindikata prosvjedovali su danas na Markovu trgu kako bi upozorili na loše stanje u sustavu razminiranja zbog kojega brojni pirotehničari gube posao.

"Znam njihovu situaciju, no otkako je MUP preuzeo Hrvatski centar za razminiranje i praktički ima odgovornost za poslove razminiranja, na godišnjoj razini nikad nije izdvajano više novaca za razminiranje nego u zadnje tri godine", rekao je Božinović novinarima pred Banskim dvorima.

Božinović je naglasio da je ove godine izdvojeno 417 milijuna kuna, nacionalnih i europskih sredstava, a taj iznos je zbog korona krize umanjen za 15 milijuna kuna.

"Mislim da je to puno bolje nego u brojnim drugim djelatnostima. Sigurno nema razloga da se bilo kome daje otkaz zbog manjka poslova, jer toga ne manjka, novca ne manjka, a korona kriza je nesrazmjerno manje pogodila upravo taj sektor u odnosu na druge sektore", ustvrdio je Božinović.

Sindikalci traže osiguranje pune zaposlenosti za pirotehničare, kako bi mogli imati redovna primanja, da se mlađim pirotehničara napravi "izlazna strategija" nakon što završe s razminiranjem kroz dodatno školovanje ili zapošljavanje, i povećanje mirovina kako bi umirovljeni pirotehničari mogli dostojno živjeti.

Prosvjednici nisu uspjeli doći do premijera Plenkovića u Vladi, ali je dogovoreno da će se poslijepodne sastati s Božinovićem u MUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 13:16