VLAŠKA POSLA

Piše Ante Tomić: Teško je reći tko je u aferi ‘Klub‘ ispao najveći debil

Nižu se takvi detalji na rubu jedne afere i svaki je sljedeći uvrnutiji od onoga prethodnoga
 Jutarnji list

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić dao se snimiti sa svojom mladom ženom u svojoj velikoj novoj modernoj kući. Ona cijelo vrijeme nosi bijelu vjenčanicu, vrlo čudno, čak i u kuhinji za špaherom. U bijeloj čipki kuha kavu, pa sjedi na rubu bazena i, napokon, penje se na Vespu iza muža. Vjenčanica je, naravno, preduga da bi je podigla i opkoračila sic Vespe, kako prometni propisi traže, a i zdrav razum toplo preporučuje, pa se ona penje bočno, s obje noge na jednu stranu, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Gradonačelnik zatim stavlja sunčane naočale, pali motor i polazi. Ni on ni ona, treba li napominjati, nemaju kacigu. Rub vjenčanice vijori se za njima i lijepo možete zamisliti kako se lagana bijela tkanina zapliće u stražnji kotač i trzajem baca na guzicu gradonačelnikovu mladu ženu, zatim i njega, i kako se trenutak kasnije njih dvoje krvavi kotrljaju niz cestu, ona i on na jednu, a Vespa na drugu stranu. Ekran se, srećom, zatamnjuje prije toga.

Tri i po minute traje ova snimka i jedva možete vjerovati koju su količinu ludosti utrpali u nju. Očekivali biste gotovo da ćete u jednom trenutku vidjeti žirafu kako pase na travnjaku nove velike moderne kuće gradonačelnika Nove Gradiške, i kako joj nasmijani gradonačelnik baca frizbi, a žirafa zubima spretno ulovi frizbi i poslušno ga spusti na tlo kod bijelih štikli gradonačelnikove mlade žene.

Bizarna snimka otkrila se prije nekoliko dana, kad je Vinko Grgić priveden u lisičinama jer je, navodno, gepio neke pare.

Neću vam opisivati aferu, čitali ste tko je kome nosio vrećice s milijunima u privatni klub koji je radio pod nosom inače revnih i strogih inspektora, čak i kad je zbog korone sve drugo bilo zatvoreno.

Na rubu afere slučajno smo doznali kako se zabavlja naša politička i poslovna elita, što naši ministri, suci, zastupnici i šefovi javnih poduzeća vole raditi u slobodno vrijeme. Na vidjelo je došla njihova strast za vruću prasetinu, hladne gemište, tamburaše, igraće karte mađarice i vrlo mlade seksualne radnice iz Srbije.

Detalji s ruba ispali su na koncu uzbudljiviji od afere same.

Takve smo nevjerojatne stvari u posljednjih desetak dana vidjeli i čuli, da se stvarnost na trenutke činila kao nekakav film braće Coen.

Uzmite samo za primjer Dragana Kovačevića, šefa javnog poduzeća, kako je panično bacio mobitele u Savu kad je shvatio da policija dolazi po njega. Zar to nije kao neka scena iz "Farga", "Velikog Lebowskog" ili "Spaliti nakon čitanja", iz neke uvrnute priče o debilima koji su se uvalili u sranje?

Teško je zapravo reći tko je ovdje ispao najveći debil, je li to Kovačević s mobitelima koje iz Save vade policijski ronioci, ili Grgić sa svadbenim videom u kojemu mladenka u vjenčanici kuha kavu i postrance se penje na Vespu, ili onaj ministar koji je, na novinarsko pitanje je li zbilja ostavljao mobitel na ulazu u privatni klub s vrućom prasetinom, hladnim gemištima, tamburašima, igraćim kartama mađaricama i vrlo mladim seksualnim radnicama iz Srbije, uvrijeđeno podigao bradu i odbrusio: "To nije informacija koju želim podijeliti s hrvatskom javnošću."

Predsjednik Zoran Milanović branio se da je došao u privatni klub u doba korone jer su ga zvali da im je nakon fešte ostalo mnogo nepojedene hrane. Dopustite, meni je to možda debilnije od ičega.

Milanović je, kao što znate, oženjen liječnicom, epidemiologinjom koja se posvetila borbi protiv pretilosti, uvjeravanju javnosti kako moramo zdravije jesti. A što je njezin muž, predsjednik Republike Hrvatske, naglasimo to još jednom, radio dok je ona uporno zagovarala raznovrsniju prehranu, vitamine, minerale, vlakna, cjelovite žitarice, djevičansko maslinovo ulje, cvjetaču kuhanu na pari, salatu od kvinoje i rižot od šparoga?

On je, siroče, gladan lutao okolo i jeo otpatke.

Nižu se takvi detalji na rubu jedne afere i svaki je sljedeći uvrnutiji od onoga prethodnoga. S mješavinom zaprepaštenja i odvratnosti gledamo zastupnike, suce, ministre i predsjednike, muškarce od moći i ugleda, koji su nekad možda djelovali razborito i umjereno, koji su nekoga ispunjavali poštovanjem, kako se valjaju u blatu.

Prosto da ne povjeruješ na što su se okliznuli, na besplatno piće u lošem društvu, na nekoliko minuta nježnosti s mlađom punoljetnicom i nešto para. Koliko god da su gepili, meni se čini malo, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:37