‘KAO ZLOČESTO, PRGAVO DIJETE!‘

Pitali smo članove Kukuriku Vlade što danas misle o ponašanju svog bivšeg šefa Milanovića

Dio bivših Milanovićevih suradnika osuđuje njegove istupe, dio je suzdržan, a postoje i oni koji ga brane

Vlada Zorana Milanovića u sastavu nakon što joj je u Saboru izglasano povjerenje u prosincu 2011. godine:
1. red: Neven Mimica, Milanka Opačić, Zoran Milanović, Radimir Čačić, Branko Grčić.
2. red: Arsen Bauk, Vesna Pusić, Željko Jovanović, Rajko Ostojić, Mirela Holy
3. red: Andrea Zlatar, Gordan Maras, Zlatko Komadina, Tihomir Jakovina, Fred Matić, Ranko Ostojić.
4.red: Slavko Linić, Veljko Ostojić, Mirando Mrsić,
5.red: Ante Kotromanović, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak

 Goran Mehkek/Cropix

Nekadašnja prva potpredsjednica Vlade Zorana Milanovića i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, oštro je kritizirala stavove aktualnog predsjednika, a nekada njenog šefa, zbog veta koji planira uložiti na pristupanje NATO-u Švedske i Finske ako zapadne zemlje ne izvrše pritisak da u Bosni i Hercegovini dođe do dogovora oko Izbornog zakona kako bi Hrvati birali svoje predstavnike.

Vesna Pusić vrlo je precizno na RTL-u poručila kako su mu zadnje izjave izvan pameti, kako ozbiljno ugrožava interese Republike Hrvatske, a da mu je ideja o blokiranju Finske i Švedske "između apsurdnog, komičnog i žalosnog".

- Svakako nisam mislila da glasam za ovakvu politiku, razočarana je Pusić.

Nakon ovog istupa Vesne Pusić pitali smo i druge članove nekadašnje Milanovićeve Vlade što misle o njegovoj politici koju zastupa u zadnje vrijeme, o odnosu prema Ukrajini, Hrvatima u BiH i općenito incidentnoj javnoj komunikaciji.

Nazvali smo sve članove Kukuriku Vlade, ali i neke političke čelnike koji su je podržavali u Saboru.

Neki od njih koji jesu ili su bili u SDP-u nisu htjeli uopće komentirati Milanovićeve stavove, bilo da su već neko vrijeme izvan politike, bilo da se "ne bi htjeli miješati" jer to nije njihov resor. Rijetki su branili Milanovića, dok su puno otvoreniji i kritičniji bili oni koji su bili u manjim partnerskim strankama, ili oni koji nisu više u SDP-u.

Mrak Taritaš: Neshvatljivo mi je da prijeti zastupnicima

Kritična je, jednako kao i Vesna Pusić, bila i Anka Mrak Taritaš, nekadašnja članica HNS-a i bivša ministrica graditeljstva, a sada predsjednica Glasa, stranke koja je podržala Milanovićevu kandidaturu za predsjedničke izbore.

- Glasala sam za njega, ali moram priznati da ovi zadnji stavovi nisu meni niti stranci prihvatljivi. Razumijem da nekada dečki trebaju bildati mišiće, ali to treba raditi u teretani, a ne preko leđa Republike Hrvatske niti Hrvata u BiH. Neprihvatljivo mi je da postanemo zemlja koja ucjenjuje, kao neko zločesto dijete, zemlja koja zatvara vrata nekima. Treba biti odgovoran, razuman i savjestan, a kod predsjednika Milanovića to ne vidim u zadnjim izjavama, kaže Mrak Taritaš.

Naglašava kako nije loše da otvara neke teme, poput pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda, kako je vrlo spretan i brzo reagira, ali mogao je te svoje karakteristike okrenuti u korist Hrvatske.

- A sve što u zadnje vrijeme radi jest na štetu Hrvatske i Hrvata u BiH. HDZ već 20 godina vodi krivu politiku prema BiH i danas radi sve da se na vlasti zadrži HDZ BiH. Očekivala bih da Milanović kaže da je to kriva politika, no on se ponaša poput zločestog, prgavog djeteta. To nije dobro za javni prostor niti je u interesu zemlje, kaže Mrak Taritaš.

Neshvatljivo joj je također što prijeti zastupnicima koji će glasati za pristup Švedske i Finske NATO-u.

- Nemam dileme kako ću glasati. Mi ne trebamo podmetati nogu u vrata kao što su nama podmetali. Ucjene nisu dobrodošle. Radila sam s njim, podržali smo ga za predsjednika jer je to u tom trenutku bio najbolji izbor. On je taj koji treba prodrmati političku scenu, ali nisam očekivala potres i elementarnu nepogodu, kaže Mrak Taritaš.

Holy: Čini mi se kao užasno samodestruktivna osoba

Mirela Holy, nekadašnja ministrica zaštite okoliša, koja se razišla s Milanovićem, kaže kako Izborni zakon u BiH i ulazak Švedske i Finske nema jedno s drugim nikakve veze, kako nije zagovornica NATO-a, ali da treba zagovarati interese Hrvata u BiH.

- Ali, ovo nije dobar način. Ja sam glasala protiv priključenja Hrvatske NATO-u, što je tada izazvalo veliki bijes Zorana Milanovića, tako da mi nije jasan njegov skepticizam prema NATO-u s ovim vremenskim odmakom. Potpuno je promašeno ovo što radi, smatra Holy.

Kada je riječ o njegovoj komunikaciji, Holy je jako zabrinuta.

- Čini mi se kao užasno samodestruktivna osoba. Ne znam zašto to radi, ali ne odaje dojam da je sretan u životu. Mislim da je to jako zabrinjavajuće s obzirom na to da se radi o poziciji predsjednika Republike Hrvatske, kaže Holy.

Linić: Jasno sam rekao da on nije dobar izbor

Nekadašnji Milanovićev ministar financija Slavko Linić kaže kako je o njemu sve već rekao kada se kandidirao za predsjednika.

- Tada sam vrlo jasno rekao da on nije dobar izbor za Hrvatsku jer je osoba koja isključivo gleda svoj interes, a ne interes Republike Hrvatske. Osoba koja samo može donijeti štetu i evidentno je da s ovim postupcima radi štetu za Hrvatsku. Kada je bio premijer ukidao je prava predsjedniku, sad kada je predsjednik hoće veća prava. On se ponaša nedemokratski i svi bi prilagodio samo sebi. Ukratko – država, to sam ja, smatra Linić.

Bauk: SDP će donijeti odluku kada za to dođe vrijeme

Bivši ministar uprave, a sada saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, kaže kako je predsjednik prije nekoliko dana, kada je prvi put progovorio o ovoj inicijativi, spomenuo jednu bitnu stvar - a to je da se u Europi očito ne postupa na jednak način prema svima.

- Komentirao je pitanje solidarnosti kada se blokira hrvatski pristup Schengenu, pristup Bugarskoj i Rumunjskoj Schengenu ili pristup Sjeverne Makedonije u EU, na isti način kao što se blokirao kada je htjela ući u NATO. On je problematizirao taj stav da uvijek stojimo po strani i pravimo se da se nas to ne tiče, umjesto da damo neki svoj stav kao država u kojoj je on akter vanjske politike. Ne mi kao oporbena stranka, odgovara Bauk na pitanje je li ispravan taj njegov stav oko mogućeg veta pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

SDP će, kaže, odluku o glasanju donijeti kada za to dođe vrijeme, a kada dođe službena pristupnica i prijedlog zakona u Sabor, stav će imati.

- Ovo je definitivno drugačiji pristup pomoći Hrvatima u BiH. Treba vidjeti kakve će rezultate taj pristup dati. Vidjet ćemo reagiraju li međunarodni akteri, hoće li nešto poduzeti po pitanju izbora u BiH, ali i tema poput našeg ulaska u Schengen, kaže Bauk.

Kada je riječ o predsjednikovoj komunikaciji kaže kako je on od početka jasno dao do znanja tko je agresor, a tko je napadnuta strana.

- Čini mi se da je predsjednik prirodniji u komunikaciji, a da premijer ima prostora za napredovanje. Šalu na stranu, puno je važnija od te komunikacije komunikacija premijera prema građanima na temu inflacije, moguće nestašice energenata i mjera za ublažavanje siromaštva, koja opetovano izostaje, poručuje Bauk.

Zmajlović brani i podržava predsjednika

Bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović brani predsjednika. Podržava ga, kaže, u borbi za prava Hrvata u BiH jer je to jedna od njegovih zadaća.

- Rasprava o tome kako on komunicira odvraća pažnju s ključnih problema Vlade Andreja Plenkovića koja samo niže afere i u kojoj malo tko želi biti ministar jer zna da bi ulazak u Vladu značio kompromitaciju. SDP formalno nije zauzeo stav oko glasanja po ovom pitanju, ali moje je mišljenje da treba iskoristiti tu priliku da se prvo riješe vitalni interesi RH, a da se o ulasku Finske i Švedske u NATO dobro raspravi. To nije pitanje svrstavanja na stranu Rusije ili Ukrajine, nego je ozbiljno geopolitičko pitanje koje može imati i negativne posljedice po sigurnost članica NATO-a, pa i Švedske i Finske, smatra Zmajlović.

Mnogi više ne prate politiku

Silvano Hrelja, nekadašnji čelnik HSU-a, stranke Kukuriku koalicije, kaže kako je za njega svako ucjenjivanje i prozivanje u javnoj raspravi neprihvatljivo, pa tako i ovo od strane predsjednika izabranim zastupnicima u Saboru.

- Svatko ima svoju glavu da razmišlja i svi različito doživljavamo opasnosti i koristi za RH i za našu hrvatsku zajednicu u BiH, ali imam iskustva i dovoljno dobro znam što znači biti mala zemlja koja si ne bi smjela dozvoliti da ucjenjuje bilo koga. Komunikacija predsjednika je najblaže rečeno neprimjerena, posebno prema izabranim zastupnicima u Saboru, kaže Hrelja.

Darko Lorencin, nekadašnji IDS-ov ministar turizma, poručio je kako se više ne bavi politikom niti je prati intenzivno, pa mu je "teško reći išta pametno na ovu temu".

Milanka Opačić nekadašnja Milanovićeva desna ruka i ministrica socijale također kaže kako više uopće ne prati politiku, a iz politike je, kaže, izašao i Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva i obrta.

- Ne bih se u to uključivao. Već godinama nisam u politici, niti želim javno išta komentirati - kaže i Neven Mimica, nekadašnji potpredsjednik Vlade, a potom i prvi hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji.

Ranko Ostojić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova kaže kako je predsjednik izabran na izborima i kako je postavio stvari na način kako on smatra da treba, ali da on to nema potrebe komentirati, dok su Branko Grčić i Boris Lalovac, nekadašnji ministri EU fondova i financija, a danas saborski zastupnici SDP-a, poručili kako to nisu teme kojima se oni bave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01