‘NUDE MI I LJETOVANJE!‘

Pitali smo političare u Oroslavju što misle o Šimuniću, a on kaže: ‘Baš me briga za njih!‘

Mladi nezavisni vijećnik iz Oroslavja još nema svoju obitelj, živi s roditeljima u kući, nije bio član ni jedne stranke...
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Kap po kap razbit će se i kamen - uzvraća nezavisni gradski vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić na kritike njegovih kolega sa lokalne razine da se upustio u "borbu s vjetrenjačama" jer je snimio razgovor sa Žarkom Tušekom.

Tridesetogodišnji Šimunić kaže da je ovih dana primio više od 500 poruka podrške, a da iza njega ne stoji 200 tisuća članova stranke i odvjetnički tim kao iza HDZ-a, nego obični ljudi, simpatizeri.

- Jedan čovjek u Istri mi je ponudio pet dana ljetovanja. HDZ-ovci sad pokušavaju skrenuti pažnju sa sadržaja snimke, sa onoga što je rečeno, na to tko je koga zvao na sastanaka, zašto i kako - kaže Šimunić.

Mladi nezavisni vijećnik iz Oroslavja još nema svoju obitelj, živi s roditeljima u kući, nije bio član ni jedne stranke, a sviro je u crkvenom zboru bas gitaru i saksofon, te posljednjih sedam godina radi u Tcom-u, te je dobio i nagradu za najboljeg djelatnika. U politiku se upustio jer mu se, kako kaže, "gadilo što se događa", a i "bio mu je izazov".

- Pokušao sam s malim stvarima, tražio sam da se postave klupe i koševi za smeće, ali bilo pomaka. Onda sam tražio da se ukinu naknade, pa su mi rekli da sam populista. Tražio sam i da sjednice Gradskog vijeća prenosimo uživo, ali ni to nije prošlo. Kaj god velim, ništa se nije uklapalo. Prebacio sam se onda na teme lokalne samouprave - govori Šimunić kojeg su prozvali i "lovcem na uhljebe" jer je samostalno provodio istraživanje o naknadama na lokalnoj razini.

Pomak

- Ipak se dogodio mali pomak načelnik u Oroslavju si je skinuo naknadu s 2.400 na 1.100 kuna i još u nekim općinama je naknada ukinuta. To smatram uspjehom - kaže Šimunić. Velika strast su mu i putovanja, posjetio je 37 zemalja, a među njima i Sjevernu Koreju i nuklearnu elektranu Černobil.

- A lani sam bio u Crnoj gori gdje sam se susreo sa djelatnicima s lokalne razine, a i državne, sva svoja istraživanja samostalno financiram, a sve u svrhu prokazivanja našeg sustava koji nije dobar - kaže Šimunić koji među gradskim vijećnicima u Oroslavju nije baš omiljen.

- Baš me briga za to, znam što radim - dodaje Šimunić.

Većina gradskih vijećnika s kojima smo razgovarali o njemu nije htjela baš ništa reći, odbili su dati bilo kakav komentar njegova rada u Gradskom vijeću, a nije im baš drago, čini se, ni što privlači toliku medijsku pozornost.

SDP-ov Stanko Čičko, predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja, kad smo ga pitali za mišljenje o Šimuniću, uzvratio je da ne bi ulazio u šire komentiranje spomenutog vijećnika, ali da "svaki čovjek odgovara za svoje postupke".

- Nije dobro druge prozivati bez dokaza i s lažnim dokazima, to nije OK - kratko je rekao SDP-ov predsjednik Gradskog vijeća Čičko.

Darko Buklec, potpredsjednik Gradskog vijeća Oroslavja, na isto to pitanje uzvraća da vijećnika Šimunića ne bi komentirao, ali da "gradonačelnika Emila Gradičaka cijeni, poštuje te da je kvalitetan čovjek".

Izuzetno aktivan

Vladimir Crnec, gradski vijećnik Oroslavja iz redova HDZ-a, za Šimunića kaže da ga poznaje tek tri godine, odnosno otpočetka mandata.

- Mogu reći za njega da je izuzetno aktivan vijećnik, uvijek sudjeluje u raspravi, ali isto tako sam primijetio da mu ništa od onoga što većina odluči ne odgovara. U pravilu, kritizira svaku odluku koja nije po njegovom - kaže Crnec te dodaje da se može reći da je "vrijedan i drugačiji".

Konkretnu snimku Crnec nije želio komentirati, vidio ju je tek kad se pojavila u javnosti.

Nešto rječitiji bio je Stjepan Ranogajec iz HSP-a, također gradski vijećnik, koji smatra da se Šimunić više bavi državnom razinom te da je premalo "dao lokalnom nivou".

- On je mlada osoba koja želi nešto, ali to što želi je nedorečeno, više gleda državnu razinu i bori se s vjetrenjačama. Savjetovao sam mu da počne, slikovito rečeno, od svog dvorišta pa radi prema 'gore' - kaže Ranogajec koji njeguje dobre odnose sa Šimunićem.

- Čuli smo se ovih dana, rekao mi je da će to sve ići dalje, da ima još materijala. Gledajte, on je mlada osoba koja bi htjela SDP i HDZ promijeniti preko noći, a to ne ide baš tako lako - dodaje Ranogajec.

Mario Cukovečki, također gradski vijećnik, kaže da je Šimunić izuzetno aktivan, ali "uvijek je protiv svega".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:50