NOVA ČLANICA EU

'PITALI SU NAS ZA ŠIMUNIĆEV ISPAD, NARAVNO DA SMO GA OSUDILI' Picula i Stier u SAD-u

U intervjuu s bivšim šefom diplomacije objašnjava kako u SAD-u gledaju na današnju Hrvatsku

Tonino Picula (SDP) i Davor Stier (HDZ) ovih su dana u Washingtonu, imali niz sastanaka na visokoj političkoj razini. Bivši šef diplomacije, objašnjava kako u SAD-u gledaju na današnju Hrvatsku.

Što radite u Washingtonu?

- Kolega Davor Stier i ja u SAD-u predstavljamo Hrvatsku kao novu članicu EU. Naš zadatak je predstaviti Hrvatsku odgovornim ljudima u Kongresu, Think-thankovima, seučilišnom i medijskom elitom u Washigtonu. Amerikance zanima situacija u Hrvatskoj, naš utjecaj na Europsku uniju, a izuzetno, i kakve će reperkusije na Balkanu izazvati naš ulazak u EU.

Koliko je američkim političarima interesantna Hrvatska?

- SAD se suočava s brojnim unutarpolitičkim pitanjima, međutim nedavno je administracija Baracka Obame predstavila projekt koji su nazvali „Transatlanska renesansa“. U suštini, nakon što je duže od jednog desetljeća bila fokusirana na Aziju i pacifičku regiju, Amerika se ponovno okreće prema Europi. SAD žele učvrstiti veze s Europskom unijom, a kada se radi o regiji, nama je važna američka podrška smirivanju odnosa između Srbije i Kosova, ali i zabrinutost zbog političkog zastoja u Bosni i Hercegovini. To ne znači promjenu Daytonskog sporazuma, nego bypasiranje tamošnjih uskih grla i konačan početak reformi u toj zemlji. Tu se otvara važan prostor za Hrvatsku, kao državu koja može pomoći u provedbi europske politike u BiH. Zato su važni naši susreti s članovioma washingtonskih think-thankova jer oni formiraju mišljenja američkih medija i političara

Kakve su američke reakcije na posljednje događaje u Hrvatskoj?

- Držao sam predavanje na sveučilištu John Hopkins, a kasnije smo imali i ručak s ekspertima za ovo podučje. Bilo je puno pitanja o Hrvatskoj, a jedno se odnosilo na nedavni proustaški ispad Joea Šimunića na maksimirskom stadionu. Naravno da sam odgovorio kako je to potpuno neprihvatljivo ponašanje, a važno je da su to osudili i vlada i relevantne političke stranke. Što se tiče referenduma, to još nije u radaru američke politike, barem dok se njegove posljedice ne prelijevaju preko granica. Naravno da se očekuje da Hrvatska bude uzor za ostale države u regiji.

Kako doživljavate obnovu neokonzervativizma u Hrvatskoj?

- Bez obzira što HDZ radi vlastitom narodu, uvijek će dobiti 20-25 posto glasova, a to govori o sociološkoj usmjerenosti dobrog dijela biračkog tijela. Očito je da hrvatsko društvo ne uspijeva obnoviti optimizam, kako bi se ljude odvojilo od tradicionalnih vrijednosti, koje u lošim socijalnim prilikama, mogu biti potpora retrogradnim pokretima. Sve dok ne dođe do popravljanja ekonomskih prilika, rast će politički prostor za desnicu.

Obzirom na rat između SDP-a i HDZ-a, interesantno je kako vi i Stier dobro zajedno funkcionirate?

- Prije svega, obojica se zanimamo za vanjsku politiku, a neki procesi u Hrvatskoj, ne mogu se dovesti do kraja, ako nemamo stabilno susjedstvo. Nas dvojica pokušavamo, koliko možemo, doprinjeti u artikuliranju europske politike, prvenstveno prema BiH. U osobnom smislu, vjerujem da smo jedan drugoga prepoznali kao partnere, koji u ovoj temi slično razmišljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:00