PROZIVANJE

PITANJE KOJE JE OBILJEŽILO AKTUALAC 'Tko je misteriozna osoba koja je zaposlila 3-4 ljubavnice i nitko je ne proziva?!'

 
 Nikša Stipaničev, Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza media

Tko je misteriozna osoba iz intervjua Nediljka Dujića, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i Skupštine županije u prošlom broju Šibenskog lista, koja je zaposlila 3-4 ljubavnice i nitko je za to ne proziva? To je pitanje obilježilo "aktualac", ma što "aktualac", Skupštinu Šibensko-kninske županije u četvrtak, piše Slobodna Dalmacija.

- Prozvali su vas zbog zapošljavanja članova vaše obitelji, a vi ste se naljutili i izjavili da vam to imputiraju oni koji su zaposlili tri, četiri svoje ljubavnice, i njih za to nitko ne proziva. Tko su ti koji mogu zapošljavati ljubavnice - pitao je vijećnik Mosta Branko Dželalija.

Na to se, uz potporu kolega iz opozicije, nadovezao i vijećnik NL-a Stipe Petrine Danijel Lasan Zorobabel, koji je od Dujića također zatražio da vijećnicima kaže tko je to zaposlio tri ljubavnice, tko ima takvu moć.

- Intervju sam dao ne kao predsjednik ŽS-a, nego kao predsjednik ŽO HDZ-a, pod svojim imenom i prezimenom. Moja obitelj, moji kumovi, prijatelji i znanci neće biti...

Tko me proziva?

- Bez posla - dobacio je netko.

...taoci moga posla - nastavio je Dujić.

- Ako se ispostavi da je itko tko je sa mnom u krvnom srodstvu zaposlen mimo zakonske procedure, stojim vam na raspolaganju za sve. Ja želim da rade i vaša djeca, da se zaposle sva naša djeca. I nisam aludirao na jednu osobu kad sam spomenuo ljubavnice, nego na cijeli splet ljudi koji često dolaze do mene radi posla, a i vi, gospodine Zorobabel, poznajete barem jednu osobu koja je razgovarala sa mnom o poslu.

Ali, ja ne zapošljavam, a ako bilo tko ima dokaze da sam pogodovao nekomu kod zapošljavanja, ili da sam mogao pomoći, a nisam htio, samo recite, stojim vam na raspolaganju. Ja želim svakom djetetu pomoći... Kao što svatko od vas želi dobro svojoj djeci, tako i ja želim svojoj.

Tko mene proziva, oni koji su me godinama maltretirali zbog svog posla i sva im se politika svela na dobivanje što bolje lokacije za štekate i štandove - rekao je Dujić.

Neki su vijećnici u tome odmah prepoznali kistanjskog donačelnika Roka Antića koji je prvi, otvorenim pismom, i prozvao Dujića za zapošljavanje dvojice nećaka u vodovodnom sustavu na području Kistanja.

- Vi ste gradili političku karijeru i uvijek ste imali prioritet pred onima koji nisu imali nikog u politici. Kad sam ja bio predsjednik Gradskog vijeća Vodica, moje dijete je imalo sve uvjete za stipendiju grada, ali ja sam se radije posvađao sa ženom nego da to dozvolim - nastavio je duel Zorobabel.

Strah od kriminalaca

Tko je tajnovita osoba s tri-četiri uhljebljene ljubavnice Dujić nije otkrio, ali je raspravu zaključio tvrdnjom da njegova djeca ne mogu proći Poljanom zbog kojekakvog polusvijeta i kriminalaca kojima je on stao na put.

U raspravu se uključio i župan Goran Pauk, demantirajući da je njegov sin ikada bio nositelj bilo kakve koncesije (u Vodicama) a niti će biti, "dok sam ja na ovom poslu".

Skupština je donijela i Prostorni plan područja posebnih obilježja žutsko-sitske otočne skupine, kojim će biti moguća gradnja, ali za potrebe poljoprivrede.

Prije rasprave o dnevnom redu, vijećnici su sat i pol postavljali pitanja u aktualnom satu.

- Zašto je Šibensko-kninska županija po realizaciji Programa ruralnog razvoja na hrvatskom dnu, samo je Grad Zagreb iza nje? Kako objašnjavate da od 175 natječaja iz programa ruralnog razvoja, koja se odnose na naselja do pet tisuća stanovnika, a takva su u našoj županiji sva osim grada Šibenika, nismo dobili nijedan, nijedan naš OPG nije prošao?

Predsjednik Županijske skupštine zaposlen je kao savjetnik u "Hrvatskim šumama" i pomaže Splitsko-dalmatinskoj županiji da prođe na natječajima za sredstva za protupožarne putove, a nijedan nije u Šibensko-kninskoj županiji - čudio se Josip Sučić, vijećnik NL Loze.

Razlozi su objektivni i subjektivni, ustvrdio je župan Pauk, napominjući da treba više raditi na pripremi projekata. Osim toga, dodao je, naši OPG-ovi baš i ne odgovaraju uvjetima, jer su parcele male, imovinsko-pravni odnosi su neriješeni...

- No, generalno gledajući - kazao je Pauk - ugovorili smo milijardu i 340 milijuna kuna od EU-a i držimo sedmo mjesto u Hrvatskoj, odnosno, kad se svi programi uzmu, deseto.

Pomoć Kninu i Drnišu

Sučić nije bio zadovoljan odgovorom, jer nije riječ samo o OPG-ovima, nego je zakazala i pomoć županije jedinicama lokalne samouprave. U općini Ružić, rekao je, ima još naselja koja nemaju vodu, u općini Unešić je čak sedam takvih naselja. Zašto smo zadnji i predzadnji po ovim mjerama? - inzistirao je Sučić.

Župan se nije s tom ocjenom složio, dapače, "naša razvojna agencija motivira svakog tko ima volje i želje da se prijavi ako ima spremnu dokumentaciju i intenzivno surađuje s lokalnim jedinicama".

Pauk je prihvatio i prijedlog nezavisnog vijećnika Zvonka Radića da se otvori uredovni dan Agencije u Kninu i Drnišu kako bi se i tim gradovima osigurala pomoć.

Dujić ističe da "Hrvatske šume" imaju program i projekte koje će nominirati za sredstva europskih fondova, te vjeruje da ni Šibensko-kninska županija neće biti zakinuta. Odrađeni su neki projekti, poput Jadrije, na kojima se ništa nije radilo 50 godina.

- Vi pričate o budućnosti, a natječaj za mjeru 8. (ruralni razvoj) je bio prošlo ljeto i nijedan projekt iz naše županije nije kandidiran! - revoltirano će Sučić, prenosi Slobodna Dalmacija.

'Svaka žirjanska uvala postala je septička jama!'

Ivan Dobra, vijećnik NL Stipe Petrine, inače Žirjanin, žestoko se usprotivio dodjeljivanju nove četiri koncesije na sidrišta u uvalama na Žirju s ukupno 29 novih plutača.

- Na Žirju već imamo 150 plutača u tri uvale i otok od toga nema ni kune, sve ide u privatne džepove. Mi smo protiv bilo koje nove koncesije, jer sve su nam plaže uništene, svaka uvala je postala septička jama. S druge strane, ove godine je bilo 12 tura lovaca na otoku, a svaka tura, navodno, košta šest tisuća eura, što ide Lovačkom savezu, a nama idu štete, srušeni suhozidi, ograde, izgažena polja - kazao je Dobra.

Pročelnica Odjela za pomorstvo Jadranka Fržop ističe da se sidrišta daju u koncesiju radi uspostavljanja reda na pomorskom dobru. A Dujić, inače i predsjednik Županijskog lovačkog saveza, kaže:

- Lovački savez dobije 400 kuna po lovcu, a zakupnik lovište iznajmljuje po tržišnoj cijeni. Rješenje je da se Žirjani organiziraju i pružaju kompletne usluge, ugostiteljske i smještajne lovcima, pa će se to i njima isplatiti jer je to svugdje isplativo za lokalno stanovništvo.

Žedna Zagora

Što je s projektom vodoopskrbe istočnog dijela općine Unešić i u kakvoj je vezi s dovođenjem vode u Lećevicu, zanimalo je vijećnika Branka Dželaliju (Most). Dujić na to odgovara da je cilj županije da se povuče što više sredstava u projektu aglomeracije koji upravo ide u Šibeniku i Murteru, a priprema se za Pirovac i Vodice.

Šibenski vodovod bit će, kazao je Dujić, regionalni i pokrivat će, osim sadašnjeg područja, drniško, kninsko, zapadni dio Splitsko-dalmatinske i istočni dio Zadarske županije. A što se tiče mikropodručja koje će moći snabdijevati vodom i centra u Lećevici, to je zanemarivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:02