PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU

‘Pitao sam se je li jučer počeo rat. To je divljaštvo! Imam prijedlog za predsjednika...‘

Predsjednik i premijer sukobili su se oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije
 Damir Krajač/Cropix

Nastavlja se sukob između predsjednika Republike i premijera oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Nakon sinoćnjeg obraćanja predsjednika Zorana Milanovića, premijer Andrej Plenković je za danas sazvao konferenciju za medije.

Kazao je kako bi se htio osvrnuti na formu u kojoj je predsjednik jučer imao svoje obraćanje.

- Ja sam se pitao je li jučer izbio rat, je li izbila neka nova epidemija. Da li se jučer dogodio neki potres, poplava, nesreća, ali da mi u Vladi za to nismo čuli. Pitao sam se je li neki blagdan, Dan državnosti. Ništa od onoga za formu obraćanja čitanja s blesimetra..., rekao je Plenković.

- Možda je to da se ukloni pojedine novinare s presice ili izbjegavanja odgovora na pitanja. Toliko o formi jučerašnje pressice...

- A što se tiče sadržaja, s obzirom na sve ono što je Milanović izgovorio na račun Vlade, članova vlade, HDZ-a kao vladajuće stranke... Vrlo je važno da shvatimo kontekst, ovo nije uobičajena situacija. Postoje ljudi koji ovakvo ponašanje neće prihvatiti i pristati na divljaštvo i difamacije. I ja kažem ne, na to nećemo pristati, ovo nije normalna komunikacija. Ona se zbiva u političkom kontekstu i bitno je da shvatimo što i zašto radimo. Suradnja da, ali pristajanje na dijalog ne dolazi u obzir, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je od Milanovića "umjesto isprike slušao lažne teze o kršenju Ustava".

- Lažne teze o tome da HDZ želi kontrolu VSOA-e, a onda smo čuli i prijetnju časnicima hrvatske vojske - ‘Pazite dobro ako vas kontaktira ministar obrane i pita vas biste li vi htjeli biti kandidat za dužnost za koju se očekuje supotpis predsjednika Republike‘. Šalje se poruka - ako pristanete, ja ću vas umiroviti.

Plenković je časnike pozvao da se ‘‘ne uplaše prijetnji koje je izrekao predsjednik čitajući ih s blesimetra‘‘.

Zatim se osvrnuo na "kršenje Ustava" za koje ga predsjednik proziva.

- Vlada je nakon konzultacija o gospodinu Kinderu... mi smo se složili da on ne može obnavljati dužnost. Namjerno smo rekli, znajući da ne postoji politička volja Milanovića, da kada je istekla dužnost Komljenu, da se imenuje zamjenik. Mi nismo bili u poziciji da se imenuje zamjenik. Nakon toga su obavljene konzultacije, predložen je čovjek kojeg je nedavno imenovao Milanović - kazao je Plenković.

- Za takvog čovjeka on kaže ‘baca ga se preko plota’. Obrnuto, uz pun respekt prema hrvatskim časnicima i vojnicima, ministar obrane i potpredsjednik Vlade nadležan za sigurnost, u dogovoru sa mnom predlažu čovjeka koji nikakve veze s politizacijom obavještajnih službi nema - dodao je.

image
Damir Krajac/Cropix

- Želimo čuti jasnu ispriku, umjesto toga čujemo lažne teze o kršenju Ustava - ponovio je premijer.

Dodao je da ne stoji ni teza o stranačkom pothvatu da se pod kontrolu stave obavještajne službe.

- Plaši se javnost da postoji teza da bi HDZ zlorabio obavještajne agencije, ne bi li se uzburkala javnost da se vraćamo u ne znam koje godine ili se vraćamo u godine kad ga je Linić (Milanovića) optužio da je angažirao da prate njega i njegovu obitelj.

Naglasio je da je Lozančić nedavno uputio dopis Medvedu da se nađe rješenje kojim bi se omogućile minimalne aktivnosti da služba funkcionira.

- Potpredsjednik Medved 4.7. odgovara da će sazvati sastanak savjeta i pita da predloži opciju kako da se to riješi. Sastanak se održava u srijedu, Banožić i Medved, kako nisu čuli ništa konkretno od Lozančića, navode moguće tehničko rješenje, ne v.d.-a.

Kaže da je to za posljedicu imalo Milanovićevo obraćanje na kojem je lažno optužio HDZ za kršenje Ustava.

- Ovdje je riječ o čistom zlorabljenju njegove javne funkcije, u smislu komunikacije, on nije šef oporbe. Cijeli mandat napada Vladu i glumi šefa oporbe - kazao je Plenković.

- Pozivam ga, vrlo ozbiljno, da razmotri prijedlog koji mu je uputio ministar Banožić. Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih čuti koji je to problem. Nije kompetentan ili ima nešto drugo što mi ne znamo? Čekamo ga pet mjeseci da se očituje o predloženom kandidatu, nije... Dobili smo njegovu lažnu tezu o kršenju Ustavu, sramoti nas proruskim stavovima po svijetu, bio je u stanju izbaciti ministra vanjskih poslova iz delegacije za NATO samit... Neka umjesto lažnih poslanica uzme u razmatranje kvalitetnog kandidata...

Rekao je da je njihov kandidat kvalitetan i da su o njemu dugo promišljali.

- Niti u zadnjoj primisli mene, članova Vlade i HDZ-a ne postoji ni trunke volje da bi se bavili kršenjem ustava, zloupotrebom agencija i porobljavanjem institucija. U ovom trenutku je sastanak savjeta za koordinaciju obavještajnih agencija. Ja predlažem da ja ovlastim Medveda s naše strane, i on neka ovlasti Lozančića, i da se razmotri prijedlog, ako već Milanović bezobrazno ignorira ministra obrane.

- Postoji inicijativa Lozančića, nakon što je Milanović pet mjeseci šutio, da mjesto šefa pripadne Validžiću. Pet mjeseci je prijedlog na Pantovčaku, mi nismo čuli ni da ni ne. Ja sam rekao što je preduvjet za susret - isprika, promjena ponašanja, ali toga nema. Ovo do dolaska njega na političku scenu Hrvatska prije nije vidjela.

Nakon što su ga novinari pitali o potencijalnim kandidatima, Plenković je rekao:

- Imena u ovom trenutku ne postoje. Nemojte ljude izlagati, inače će im ovaj opet zaprijetiti umirovljenjem - kazao je Plenković novinarki koja ga je upitala za kandidate. - Vlada je prijedlog dala, nije svršen čin, već za razmatranje, a nije bio ni razmatran, dodao je.

Plenković je rekao i da Milanović blokira imenovanje veleposlanika.

image
Damir Krajac/Cropix

Novinarka ga je pitala i zašto ne želi sjesti s predsjednikom i usuglasiti kandidata te je li mu normalno i prihvatljivo da njih dvojica ne razgovaraju o ovakvoj temi, na što je Plenković odgovorio kako usuglašavanje ne podrazumijeva i fizički sastanak.

Ponovio je i da Milanović vrijeđa ministre, njega, članove Vlade te da neće sjesti s njim dok se ne ispriča.

- Dok nema isprike za sve te uvrede koje nisu dolazile s druge strane, nema fizičkog sastanka, ali to ne znači da nema usuglašavanja - u pismenoj formi ili putem Medveda, što sam sad ponudio.

- Da bismo s nekim sjeli, taj netko treba ispuniti pretpostavke, da bismo sjeli na način da ćemo u punini prihvatiti i cijeniti i poštovati. Naša je pozicija jasna, principijelna, zakonita i ustavna.

O aferi u HEP-u

Novinari su ga pitali i o aferi koja posljednjih dana trese HEP, ali Plenković je ponovno izbjegao konkretan odgovor te je rekao da Vlada ima i drugog posla.

- Molim vas da malo pratite dnevni ritam obveza i aktivnosti koje mi imamo. Neka netko skrola po stranici vlade i vidi što mi sve radimo... rekao je i dodao da je od svih aktera zatražio očitovanje svih aktera te da će donijeti odluku kada ih dobije.

Plenković se na kraju presice još jednom osvrnuo na izbor novog šefa VSOA-e.

1. veljače prijedlog je došao u Ured predsjednika, s imenom i prezimenom, predložen je kompetentan kandidat, a on bojkotira razmatranje i umjesto toga prijeti svim časnicima umirovljenjem ako pristanu biti predloženi od ministra obrane.

Nije politički angažiran, nego je iz sustava. Kriza ne postoji. Ovlašćujem Medveda da s bilo kim koga odredi predsjednik razgovara o predloženom kandidatu i dogovori imenovanje. Ako nastavi bojkotirati prijedlog, predlažem da Medved u dogovoru s Milanovićevim predstavnikom nađe ustavno i zakonito rješenje o tehničkom funkcioniranju VSOA-e nakon 10. srpnja - zaključio je na kraju presice premijer Plenković.

Milanović: Plenković priprema udar

Podsjetimo, obraćanje predsjednika Republike uslijedilo je sinoć, nakon poziva premijeru na sastanak tijekom dana, koji je on odbio, a na kojem se trebalo pronaći rješenje za novog čelnog čovjeka VSOA s obzirom na to da sadašnjem ravnatelju generalu Ivici Kinderu u ponedjeljak istječe mandat i ako se ne imenuje novi ravnatelj Agencijom nema tko upravljati.

“Jučer sam obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane. Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke”, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:52