NAJDRAŽI FAN SPLITSKOG SPORTA

'PJEVAO NAM JE ČESTO, NIKAD NIJE NAPLATIO CENTA... NISMO DOČEKALI NJEGOV OPORAVAK' Oliverova veza s Hajdukom i splitskom košarkom bila je neraskidiva

 Ante Čizmić / CROPIX

Velika žalost zavladala je Splitom kad se saznalo da je preminuo Oliver Dragojević, posebna tuga obavila je poklonike Hajduka, naročito navijače košarkaškog kluba Split, ex Jugoplastika. Jer, Oliver je bio iskreni, pravi fan “bijelih” i “žutih”. Jedan od njegovih najvećih prijatelja, Rato Tvrdić, splitski košarkaški as, potvrdio je da je Oliva, jer tako su ga zvali na Gripama, bio jedan od najdražih navijača.

- Kad sam čuo da je bolestan - rekao je Tvrdić - naumio sam ga posjetiti, ali su rekli da počekam njegov oporavak. Eto, oporavka ipak nije bilo, strašno mi je žao...

Rato Tvrdić je ispričao zanimljivu epizodu sa snimanja televizijskog šoua Borisa Dvornika u režiji Antona Martija, kad je za tu priliku formiran kvartet: Dvornik, Dragojević, Petar Nadoveza i Tvrdić. Njih četvorica su se fantastično zabavljali, plesali i pjevali jednu narodnu o “fameji Gobeto”, koja je u to vrijeme bila popularna pa su je često iz vodile klape.

- Oliver nas je pratio i na utakmicama, dolazio je na Gripe, toliko je bio privržen i prijateljski nastrojen da je uvijek pjevao na našim plesovima, “Žutim noćima” i nikad nije naplatio ni centa. Njegove pjesme bile su naš omiljeni repertoar, momčad s početka sedamdesetih godina kad smo postali prvaci Jugoslavije u pravilu je u svlačionici pjevala onu njegovu “Žuto lišće ljubavi”.

Zoran Grašo, bivši košarkaš i trener, danas među najuglednijim ugostiteljima Splita i znatno šire, svojevremeno je pisao o glazbi i hvalio Olivera. Postali su familijarni prijatelji...

- Nalazili smo se u kafiću Dežbjego pred dvoranom na Gripama, često je znao igrati banke u dvorani - prisjetio se Grašo. A kad mi je jednom došao u posjet, moj sin Petar je pretrnuo, toliko je bio impresioniran da se zavukao ispod stola.

Kasnije je Grašo zamolio Olivera da “pogleda tu neku pismu šta ju je napisa Petar”, Dragojević je prihvatio i pjesmu izveo na Dori, radilo se o Boginji.

- Sprijateljili smo se - rekao je Petar Grašo - i ja sam mu zahvalan jer me preporučio Huljiću. Imali smo zajedničke nezaboravne nastupe, koncerte. Oliver je iznad svega bio dobar, predobar čovjek.

Oliver i Petar Grašo viđeni su kako pod ruku idu u bolnicu, dobili smo objašnjenje:

- Išli smo na pregled grla, to jest glasnica, liječnik je rekao Oliveru da mu je grlo kao mladiću od osamnaest godina. I to ga je jako usrećilo.

Uglavnom, Hajduk i košarkaši Splita ostali su bez velikog prijatelja, svi žale za njegovim preranim odlaskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:26