MINISTROVO OBEĆANJE

'PLAĆE SE VIŠE NEĆE DIRATI DO KRAJA GODINE' Mrsić o uštedama u državnom proračunu

Na masi plaća uštedjet će se ukupno 1,76 milijardi kuna, otkrio je ministar rada Mirando Mrsić

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će Vlada uskoro uredbom smanjiti koeficijente zaposlenih u javnim i državnim službama za 3 posto kako bi na masi plaća, s ranijim uštedama, ukupno uštedjelo 1,76 milijardi kuna.

'REŽEMO PLAĆE ZA 3 POSTO!' Premijer Milanović najavio manja primanja za 230 tisuća ljudi

Smanjenjem koeficijenata i ukidanjem nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, uravnotežit će se proračun za ovu godinu u dijelu mase plaća, tako što će se na masi plaća uštedjeti ukupno 1,76 milijardi kuna, a nakon toga više se ne očekuju novi rezovi na plaćama do kraja godine, izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare.

'NEMA PREGOVORA SA SINDIKATIMA. TO JE ODLUKA VLADE!' Linić najavio smanjenje plaće od 3% već idući mjesec

Od smanjenja plaća izuzeti su zaposleni u prosvjeti kojima će se prvo povećati koeficijenti kako bi im se nadoknadilo ukidanje dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto, a potom će se koeficijenti smanjiti za 3 posto. To znači da bi učiteljima i nastavnicima plaće ipak trebale nešto porasti, najavio je Mrsić.

On tvrdi da rezanje plaća oko 230 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama nije vezano uz rebalans proračuna i rejting agencije, koje su zbog povećanja proračunskog deficita bacile hrvatski kreditni rejting u 'smeće', nego uz pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe.

'VLADA JE U PANICI I NE ZNAJU KAKO SI POMOĆI' Oporba se oštro usprotivila smanjenju plaća

U pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima došli smo do zaključka da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi, pa smo odlučili smanjiti koeficijente, rekao je Mrsić.

Odbacio je optužbe sindikata da ih je Vlada prevarila jer je obećala da neće dirati plaće, istaknuvši kako je druga opcija bila dijeljenje otkaza javnim i državnim službenicima.

'VLADA JE NESPOSOBNA. POGAZILA JE SVOJU RIJEČ' Sindikati oštro osudili novo smanjenje plaća

Nismo postigli dogovor o ukidanju dodatka od 4, 8 i 10 posto pa će taj dodatak ostati. Budući da neće biti ni otkaza, jedino je preostalo smanjenje koeficijenata za 3 posto, ustvrdio je Mrsić.

Da smo postigli dogovor sa sindikatima, mogli smo proći i bez rezanja koeficijenata, kazao je ministar.

Jovanović: 'Učitelji i nastavnici neće osjetiti smanjenje plaća'

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da učitelji i nastavnici neće osjetiti smanjenje plaća od tri posto, koje je uz rebalans proračuna najavljeno zaposlenima u javnim i državnim službama.

Ono što je premijer stalno ponavljao, da će učitelji i nastavnici uvijek biti na prvom mjestu, to se sada pokazuje unatoč problemima koje imamo s proračunom i potrebi dodatne štednje, istaknuo je Jovanović, dodavši da učitelji i nastavnici neće biti oštećeni.

Jovanović nije želio komentirati izjave Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, da je riječ o prevari vlade, rekavši kako su ti sindikati "odgovornost prema obrazovnoj vertikali pokazali u pregovorima kada su odbili potpisivanje ugovora" zbog čega je došlo do smanjenja plaća.

Najavio je da će se uredbom koju pripremaju, s drugačijim koeficijentima plaća, spriječiti dosadašnja uravnilovka i omogućiti da se vrednuje rad, da mentori i savjetnici imaju veću plaću od početnika, odnosno onih koji to nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2021 00:31