ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Plačljiva oporba ničemu nije pridonijela! Zvao sam ih na sastanak u Vladu, sjećate li što su napravili?‘

Povodom obilježavanja Dana Zadarske županije, premijer je dao izjavu za medije

Andrej Plenković 

 Jure Mišković/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da oporba može u izmjenama Zakona o izbornim jedinicama sudjelovati na tradicionalan način, odnosno kao što je to slučaj i kod drugih zakona, te je ocijenio da neka vrsta medijskog aktivizma nadomješta ulogu opozicije.

Plenković je sudjelovao na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Zadarske županije, nakon čega su ga novinari upitali da komentira zahtjev oporbe za osnivanjem radne skupine za izmjene Zakona o izbornim jedinicama, u kojoj bi podjednako bili zastupljeni oporbeni i vladajući saborski klubovi.

Vlada će prijedlog izmjena zakona pustiti u javno savjetovanje, rasprava u Saboru u dva čitanja

Odogovorio je kako je Ustavni sud rekao da treba izjednačiti težinu glasa svakoga zastupnika u Hrvatskom saboru, pa će Vlada pripremiti prijedlog izmjena zakona koji će modificirati postojeći sustav i pustiti ga u javno savjetovanje, dok će rasprava u Saboru biti u dva čitanja.

"Oporba ima prigodu, kao i kod svih drugih zakona, da sudjeluje u toj raspravi na tradicionalan, metodološki i uobičajen način. Oni traže svoj politički prostor, a nama je bitno da se zakon donese u roku, da se održe izbori i da obnovimo povjerenje građana", rekao je premijer.

Vlada je raznim mjerama pomagala građanima i gospodarstvu kako bi se nosili s krizama proteklih godina, ponovio je Plenković, a oporbi poručio: "Izbori su za godinu i dva, tri mjeseca, što se sekiraju".

Upitan je li najbolja demokratska praksa da izmjenu izbornih jedinica radi isključivo jedna stranka, jer postoje ljudi koji nisu HDZ-ovi glasači, premijer je novinarki odgovorio kako tim pitanjem ide u "teški politički aktivizam jednog kruga medija".

"Reći ćemo ‘dosta‘ toj vrsti medijskog aktivizma koji nadomješta ulogu opozicije", poručio je.

Osvrnuo se na uhićenja u slučaju riječke sortirnice i rekao kako oporba kojoj su "puna usta borbe protiv korupcije" o tome "ni zucnula nije".

"Da je to slučajno bio član HDZ-a, ovaj iz Međimurja, ja vam garantiram da dan danas ne bi bilo naslovnica i portala koji bi vrištali o tome da je taj tip slučajno član HDZ-a. Ali, gospoda iz oporbe su to elegantno prešutjeli i stavili druge teme koje opterećuju internetsko-medijski-komunikacijski prostor", rekao je Plenković.

Dodao je kako se postojeći izborni sustav ne mijenja jer postoji "velika politička ideja revolucionarne reforme zakona", nego zbog promjene demografske slike.

Također je poručio - "nemojte konfabulirati HDZ i Vladu". Podsjetio je da su u parlamentarnoj većini zastupnici nacionalnih manjina, HSLS-a, HDS-a, umirovljenika i neovisni te da će oni zajedno izmjene zakona predložiti Saboru.

Plačljiva oporba nije se htjela konzultirati nakon izbora 2020.

"Ova ista plačljiva oporba, kad sam ih zvao nakon izbora 2020. u Vladu, ne u podrum u Slovenskoj, da se konzultiramo o krupnim pitanjima razvoja Hrvatske - što su napravili? Odbili, neće razgovarati s premijerom, što sam im ja - ispod časti? To je ekipa o kojoj govorimo", kaže Plenković.

Upitan kako komentira to što je tvrtka Cuspis Vinka Kojundžića dala najjeftiniju ponudu na javnom natječaju za stranicu preko koje će se moći prijavljivati korupcija, iako se nije proslavila s platformom "Cijepise", odgovorio je kako se to mora pitati ministra pravosuđa Ivana Malenicu.

"Ja pojma nemam tko se javio na taj natječaj. Što mislite da to dolazi meni na stol, da gledamo tko je dao neku ponudu za neki natječaj? To radi resor. Vjerojatno se u Hrvatskoj svatko može javiti na natječaj", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32