HAAŠKI PROCES

'Plamen slobode' za generale Gotovinu i Markača: Hrvati diljem svijeta molit će i zapaliti svijeće uoči rasprave žalbenog vijeća Haaškog tribunala

Akciji se pridružuju Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima: Buenos Aires, São Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz
 Andrija Lucić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski svjetski kongres, nevladina međunarodna organizacija hrvatskog naroda, priopćila je kako se danas - dan uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu Gotovina-Markač - provodi globalna akcija "Plamen slobode", u kojoj će Hrvati diljem svijeta i u domovini, molitvom i paljenjem svijeća iskazat potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te izraziti neslaganje prvostupanjskom presudom Haaškog suda.

Globalnom akcijom "Plamen slobode" želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost ukazivanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haaškog suda hrvatskim generalima, kao i na neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije "Oluja", koju je Haaški sud, u prvostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markaču, nepravedno nazvao "udruženim zločinačkim pothvatom", navodi Hrvatski svjetski kongres, organizator akcije.

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda koja počinje u ponedjeljak, 14. svibnja , Hrvati diljem svijeta, te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u svoje će nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale i upaliti svijeću kao simbol ljubavi i vjere u pravdu i pravednost, dodaje se.

Akciji “Plamen slobode”, potvrđeno je, pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima: Buenos Aires, São Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima će se upaliti "Plamen slobode", ističe se u priopćenju.

Posebno težište akcije je u Njemačkoj, gdje gotovo da nema većeg grada koji neće sudjelovati.

U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda, na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu "Hrvatski generali, mi smo s vama".

Brojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima Udruga vjernika "Pokret krunice za obraćenje i mir", ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama "Plamen slobode".

U Zagrebu će se danas odigrati revijalne utakmica ekipa BBB-a i veterana Dinamo 90-te.

U Kninu će sutra Braniteljski portal simbolički napraviti most između Slavoluka pobjede Oluja '95. i Haaškog tribunala, dok se u organizaciji braniteljske udruge "Zavjet" u Pakoštanima priprema središnje događanje za čitavo zadarsko područje, s početkom u 10,30 sati u crkvi sv. Mihovila. Vjernici će u Pakoštanima ponijeti bijele svijeće na misno slavlje koje će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom hrvatskih uznika u Den Haagu.

I u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju u nedjelju će biti služena sveta misa za Domovinu nakon, koje će ispred crkve biti snimljena milenijska fotografija.

Molitve i paljenje “Plamena slobode” najavljeni su, među ostalim, i u Splitu, Osijeku, Petrinji, Rijeci i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Hrvatski svjetski kongres.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, uoći početka rasprave Žalbenoga vijeća Haškog suda, i Hrvati u Bosni i Hercegovini bit će u molitvi i mislima s hrvatskim generalima. Tako je u suradnji s Hrvatskim narodnim saborom pripremljeno paljenje svijeća s početkom u 19 sati na gradskim trgovima i spomen obilježjima hrvatskim poginulim braniteljima.

- Globalna akcija "Plamen slobode" pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala, ističe se u priopćenju Hrvatskog svjetskog kongresa.

'Želimo da znaju da je hrvatski narod uz njih i da nisu ostavljeni sami u najtežim trenucima'

PAKOŠTANE - Uoči sutrašnjeg početka rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu "Gotovina - Markač", danas su članovi braniteljske udruge "Zavjet" i brojni građani paljenjem svijeća i molitvom nakon mise u župnoj crkvi sv. Mihovila u Pakoštanima izrazili potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te neslaganje s prvostupanjskom presudom Haaškog suda.

- Htjeli smo i na ovaj način dati podršku našim generalima Gotovini i Markaču, da znaju da je hrvatski narod uz njih te da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami. Osim podrške generalima, molitvom i paljenjem svijeća, također želimo pokazati svijetu jedinstvo Hrvata i naše nezadovoljstvo prvostupanjskom presudom, rekao je Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice udruge "Zavjet".

Iz udruge "Zavjet" ističu kako se akcijom želi naglasiti ustrajnost i odlučnost u namjeri ukazivanja na nepravednost prvostupanjske presude hrvatskim generalima i neodrživost kvalifikacije legitimne vojne oslobodilačke akcije "Oluja" kao združenog zločinačkog pothvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:06