MINISTAR HORVAT

‘Plan provedbe Zakona o obnovi kreirati će se u idućih 30 dana. Evo što građani moraju napraviti‘

‘Nikakvih nepoznanica neće biti. Svi koji su s projektiranjem počeli ili koji će tek početi imat će isti tretman‘
Darko Horvat
 Goran Mehkek/Cropix

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će se plan provedbe Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa 22. ožujka kreirati u idućih 30 dana.

Objasnio je koji je prvi korak koji građani čiji su domovi oštećeni moraju napraviti. "Prvi korak je izrada projektne dokumentacije. Svi koji su to započeli kod ovlaštenih projektanata bit će uključivi i mi ćemo to priznati. Nikakvih nepoznanica neće biti. Svi koji su s projektiranjem počeli ili koji će početi u narednim danima s pribavljanjem projektne dokumentacijom imat će isti tretman", rekao je Horvat za Dnevnik Nove TV.

Nakon izrade projektne dokumentacije i troškovnika, revidenti će sve to revidirati, a zatim će se na javnom natječaju odabrati institucije koje će napraviti tehničku kontrolu, objasnio je ministar. "Nakon toga će obveznici javne nabave ući u proces javne nabave, a svi koji su privatni vlasnici moći će u proces ugovaranja konkretnih radova", dodao je.

Objasnio je da će se programom mjera definirati zahtjev koji će se podnositi Ministarstvu graditeljstva. Ipak, novac za sufinanciranje obnove će građani na temelju zahtjeva dobiti "u trenutku kada će obiteljska zgrada ili kuća koja će se raditi ili obnavljati za to biti spremne". "U tom trenutku će sukladno prioritetima i dinamici pribavljanja novca ti stanari moći započeti s konkretnim postupcima obnove", objašnjava.

Na pitanje odakle će doći novac za sufinanciranje obnove domova, Horvat kaže da je 100 milijuna kuna građanima već na raspolaganju. "Na pozicijama ili proračunskim stavkama Fonda za zaštitu okoliša rezerviran je dodatan 41 milijun. Kroz Fond solidarnosti stigla je prva uplata predujma. Konstatacija da su nam potrebne 42 milijarde, a svjesni činjenice da smo u ovom trenutku osigurali nešto malo više od 10 milijardi, dakle mi sad 25 posto potrebnog novca možemo startati istog trenutka kad se stvore sve zakonske osnove."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 22:35