OKRUGLI STOL STRUČNJAKA

PLAN ZA PREUSTROJ 'Hrvatsku treba podijeliti na 5 regija, a broj općina smanjiti za 300'

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatskoj je potrebna nova upravno-teritorijalna organizacija, godinama govore svi stručnjaci, a jučer su ponovili i znanstvenici na okruglom stolu koji je organiziralo Znanstveno vijeće HAZU-a za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.

U raspravi su sudjelovali profesori s Pravnog fakulteta Ivan Koprić, Vedran Đulabić, Mladen Vedriš i Josip Jambrač, te Aleksandar Toskić i Dražen Njegač s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ivan Koprić, kao jedan od najistaknutijih stručnjaka u Hrvatskoj, prezentirao je svoje viđenje novog ustroja Prema njegovu prijedlogu, oslonac bi trebali biti urbani centri, i to njih oko 120, a ne da imamo 576 lokalnih jedinica. Kad je riječ o županijama, Koprić je ponovio stav da Hrvatsku treba podijeliti na 5 regija, i to Zagrebačku, Primorsko-goransku, Dalmaciju, Slavoniju i Središnju Hrvatsku.

- Trebalo bi uvesti pravilo da se jedinica lokalne samouprave ne može osnivati ako ima manje od 5000 stanovnika, osim u ekstremnom slučaju. Trebalo bi i dići granicu za velike gradove s 35.000 na 50.000 do 60.000 - rekao je Koprić.

Aleksandar Toskić s Geografskog odsjeka PMF-a predlaže podjelu na pet regija, a umjesto 428 općina bila bi 123 općinska centra.

Tu su i 123 grada, s 9 jačih “centara rada” koji nisu gradovi, te 14 slabo razvijenih naselja, poput onih u gorskoj Hrvatskoj ili na otocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:05