VLADINA ODLUKA

Planirate se žaliti sudu? Razmislite dvaput jer pristojbe na žalbe poskupljuju 100 posto!

Pristojbe koje građani plaćaju na žalbe ubuduće će biti čak dvostruko veće. Time se, tvrdi ministar Bošnjaković, nastoji destimulirati podnošenje žalbi i skratiti trajanje sudskih postupaka
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Pristojbe koje građani plaćaju na žalbe ubuduće će biti čak dvostruko veće od sadašnjih, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici, uputivši u Sabor prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudskim pristojbama.

Time se, tvrdi Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, nastoji destimulirati podnošenje žalbi na presude i rješenja i skratiti trajanje sudskih postupaka. S druge strane, ako se stranke odluče spor riješiti nagodbom, neće plaćati sudsku pristojbu, čime država želi potaknuti građane da sudske sporove rješavaju dogovorom i tako rasteretiti sudove.

Drastično poskupljenje sudskih pristojbi samo je jedna od novina iz novog zakona. Novi udar na standard, koji će uslijediti čim saborski zastupnici usvoje novi zakon i čim on bude objavljen u Narodnim novinama, provest će i posukupljenje pristojbi za podneske kojima se traži upis u zemljišne knjige, i to sa sadašnjih 50 na 70 kuna. Uvodi se i plaćanje pristojbe od 50 kuna za upis u digitalne zemljišne knjige, a isto toliko će se plaćati i pristojba za izvatke iz digitalnih zemljišnih knjiga.

Znatno će poskupjeti i pristojbe za žalbu protiv odluke u zemljišnoknjižnom postupku, koje će ubuudće stajati čak 300 kuna, umjesto dosadšanjih 250. Uvodi se i sudska pristojba od 100 kuna na zahtjev za pohranjivanje opće punomoći, dok će odluka o utvrđivanju da je opća punomoć pohranjena koštati 200 kuna. Uvodi se i tonsko snimanje parničnog postupka.

„Ovime želimo uvesti mehanizam za ubrzavanje sudskih postupaka. Želimo destimuzlirati one koji žele odugovlačiti, a stimulirati one koji se žele nagoditi pred sudom“, poručio je Bošnjaković.

Kako bi potakla investicije, Vlada je danas u Sabor uputila i izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Njime se posebno žele potaknuti ulaganja u sektor visokih tehnologija, pa će takvi ulagači ostvarivati veće povlastice od drugih, o čemu je Jutarnji već pisao. Tijekom dosdašnje primjene Zakona o poticanju ulaganja, Hrvaska je, tvrdi Đuro Popijač, ministar gospodarstva, privukla oko 3,5 milijarde kuna ulaganja, od čega 1,5 milijardi iz inozemstva, te je otvoreno oko 4.000 novih radnih mjesta.

„Ovim zakonom povećavamo broj mogućih ulagača koji mogu aplicirati za dodjelu sredstava“, istakao je Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije.

Za raspisivanje referenduma na državnoj razini građani će i dalje morati prikupiti 10 posto potpisa biračkog tijela, dok će za lokalni referenudm biti potrebno 20 posto potpisa birača, odlučila je Vlada, uputivši danas u Sabor novi Zakon o referendumu. Njime se pravo glasa na nacionalnom referendumu proširuje na sve hrvatske državljane, što znači i na one u dijaspori, ali će, sukladno promjenama Ustava, moći glčasati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Produljuje se i rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma s dosadašnjih 15 na 30 dana. Sabor će referendum morati raspisati u roku od 120 dana od zaprimanja zahtjeva za referendum, a može ga raspisati i predsjednik Republike. Uvjet za uspjeh referenduma više nije da na njega izađe više od polovice svih birača, već će se odluka na njemu donijeti većinom glasova birača koji su izašli na referendum, neovisno o tome koliko je birača izašlo na referendum.

„Odredili smo rokove za proceduru i tijela sa što manjim brojem ljudi, kako bismo smanjili troškove. Bilo nam je teško reći koliko nas mogu koštati referendumi, a koštat će nas onoliko koliko će biti inicijativa za referendum“, kazao je ministar uprave Davorin Mlakar, dodavši kako će referendum o ulasku u EU koštati 50 milijuna kuna.

Nakon ovotjednih razgovora s braniteljima, Vlada je danas odlučila osnovati Radnu skupinu za odnošenje Ustavnog zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. U nju ulaze premijerka Jadranka Kosor, te ministri Tomislav Ivić, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Davorin Mlakar i Tomislav Karamarko.

„Svjedoci smo da su branitelji često diskriminiraju u javnom životu“, zaključila je Kosor, objansivši razloge zbog kojih se Vlada odlučlila na donošenje novog Ustavnog zakona.

Za Registar zaposlenih u javnom sektoru 35,4 milijuna

Uspostava Registra zaposlenih u javnom sektoru, u kojem će se naći barem 240.000 imena, državu će tijekom ove i sljedeće dvije godine koštati čak 35,4 milijuna kuna, otkrio je Davorin Mlakar, ministar uprave.

Tehnička provedba tog posla povjerena je Fini, no za njegovu operacionalizaciju nedostajale su dvije odluke, koje je Vlada danas usvojila.

Ministre dočekali novinari Večernjaka

Ministre koji su jutros ulazili u Banske dvore dočekalo je 30-ak novinara Večernjeg lista, koji već gotovo mjesec dana štrajkaju.

„Svim saborskim zastupnicima javljamo tužnu vijest da je naš neprežaljeni Večernji list d.d., blago u Gospodinu, preminuo nakon 10-godišnje teške bolesti zvane Styria“, pisalo je na papirima koje su večernjakovci, na čelu sa sindikalnim povejrrenikom Antonom Filićem, dijelili članovima Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:16