LJEVICA

PLANOVI SDP-A ZA BANSKE DVORE Bernardić: Dođemo li na vlast, smanjit ćemo broj ministarstava

Turizam bi u SDP-u, ako formiraju Vladu nakon izbora, poticali tako da smanje porez i uvedu međustopu PDV-a od 10 posto
Davor Bernardić
 Vlado Kos / CROPIX

Pobijedi li SDP na predstojećim parlamentarnim izborima i dođe u poziciju formirati Vladu, obećavaju da će racionalizirati upravljanje državom te smanjiti broj ministarstava. Neka ministarstva bi ukinuli, a neka spojili.

- Još razgovaramo o tome. SDP će funkcionalno spojiti ministarstva za koja vjerujemo da mogu donijeti uštede, bolju organizaciju rada, efikasnije administriranje i sinergiju zakonodavnih aktivnosti, mjera i procesa - kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedavnom intervjuu za Jutarnji list.

Za sada je neupitno da bi SDP, ako najesen useli u Banske dvore, ukinuo Ministarstvo državne imovine.

- Razmišljamo o potpunoj transformaciji tog sustava. U našem programu je osnivanje posebnog fonda koji će se puniti iz prodaje državne imovine i vrijednosti koju stvara ta imovina. Fond će biti usmjeren na digitalizaciju zemlje, poticanje inovacija i razvoj novih tehnologija i kreativnih industrija - kazao je Bernardić.

Spajanje ministarstava

Rekao je da SDP želi digitalizirati sve usluge javne uprave, zemljišne knjige i katastar. Potaknuli bi strateške industrije poput farmaceutske, IT industrije, poljoprivrede s posebnim naglaskom na zadrugarstvo, transparentnu dodjelu zemljišta i veće potpore poljoprivrednicima. Turizam bi poticali tako da smanje porez i uvedu međustopu PDV-a od 10 posto.

Nije, međutim, sigurno hoće li SDP-ova Vlada zadržati Ministarstvo turizma. - Ministarstvo turizma ima simboličku funkciju jer pokriva posebno važan gospodarski sektor. No, pitanje je trebamo li imati posebno ministarstvo - kazao je jedan od vodećih SDP-ovaca, napominjući kako je budžet Ministarstva turizma na simboličkoj razini.

Sasvim je sigurno da će se preispitati spajanje Ministarstva uprave s Ministarstvom pravosuđa kako je to funkcioniralo 90-ih prošlog stoljeća i u Vladi Ivice Račana. SDP-ovci još nisu do kraja sigurni treba li spojiti ova dva ministarstva, no kažu da su vrlo skloni tome rješenju.

Kada je riječ o spajanju ministarstava, u ovoj stranci se razmatra ne bi li bilo oportunije da se u jednome ministarstvu objedine rad, mirovinski sustav i socijala.

Briga i o partizanima

Na pitanje bi li ukinuli Ministarstvo branitelja koje je 90-ih bilo u sklopu Ministarstva obrane, naš sugovornik koji sudjeluje u izradi SDP-ovih programa za parlamentarne izbore odgovara kako je prilično siguran da bi Ministarstvo branitelja ostalo i nakon dolaska SDP-a na vlast. No, iz odgovora koji nam je dao šef SDP-a Davor Bernardić na isto pitanje, proizlazi kako bi se politika toga ministarstva ipak izmijenila.

- Branitelji su, kao i u svim SDP-ovim politikama do sada, na važnom mjestu. SDP ima Savjet za ratne veterane kroz koji želimo vratiti dostojanstvo antifašističkim borcima i braniteljima u Domovinskom ratu - kazao je predsjednik SDP-a najavivši time da bi se Ministarstvo branitelja brinulo i za status te dostojanstvo partizana koji su se borili u Drugom svjetskom ratu.

Kao jedno od najvažnijih ministarstava ako bi ljevica došla na vlast naš je sugovornik istaknuo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vrh SDP-a imao je sastanak na kojemu su se svi složili da bi njihova vlada morala imati manje ministarstava nego što ih danas ima (a to je njih 20), ali je još otvoreno kako to organizirati. To pitanje je i dalje za raspravu, jednako kao i program koji je Bernardić počeo predstavljati po Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:59