POMAK S MRTVE TOČKE

PLANULI PROSTORI KOJE JE DRŽAVA DALA U NAJAM Za 22 kvadrata u Dubrovniku najam 35.000 kuna mjesečno

Najbolje idu dobre lokacije, ali Mladen Pejnović, predstojnik Ureda, i za manje atraktivne traži bolji način korištenja

Atraktivni prostori u vlasništvu države, koje je agencija Audio nedavno ponudila na natječaju u srpnju, doslovno su - planuli!

Da mnogi ne pitaju za cijenu kako bi osigurali dobru lokaciju, dokazuje primjer iz Dubrovnika gdje je jedan poduzetnik za poslovni prostor od samo 20 četvornih metara ponudio da će plaćati čak 35 tisuća kuna svaki mjesec. Riječ je o vlasniku tvrtke Morski jež, koja se bavi prodajom odjeće.

Država je, naime, u srpnju raspisala natječaj za najam poslovnih prostora, a javni poziv bio je objavljen za 54 nekretnine. Država je još uvijek najveći vlasnik nekretnina u zemlji: u ovom trenutku u svojm portfelju ima 4773 stana i 2930 poslovnih prostora. Iako je riječ je vrijednoj imovini, ona još uvijek predstavlja mrtvi kapital: tisuće stanova i prostora godinama trunu, zjape prazni, a njihovo održavanje stoji milijune kuna na godinu. Vrijednost stanova i prostora u vlasništvu države procjenjuje sa na 1,3 milijarde kuna.

Zbroj za proračun

Posljednji pokušaj pokazuje da se stvari miču s mrtve točke: iznajmljeno je ukupno 25 poslovnih prostora, a poduzetnici i obrtnici uglavnom pokazuju interes za prostore smještene na atraktivnim lokacijama.

Tako su unajmljeni i brojni poslovni prostori u centru Zagreba i Siska, a rezultat je da će državni proračun od kolovoza svaki mjesec biti puniji za 137 tisuća kuna. Toliki je, naime, zbroj svih zakupnina koje su hrvatski poduzetnici i obrtnici ponudili za najam ukupno 25 poslovnih prostora u cijeloj zemlji.

Osim poduzetnika iz Dubrovnika, visoku najamninu plaćat će i vlasnik lanca pekarnica Dubravica - unajmio je prostor od 107 četvornih metara u Zvonimirovoj 29 u Zagrebu po cijeni od 12,5 tisuća kuna na mjesec.

Split na začelju

Svojevrsni rekorder je i tvrtka Palačinka koja je ponudila višestruko više od početne cijene za prostor do 14 četvornih metara na zagrebačkom Zrinjevcu: početna cijena za prostor u centru metropole bio je 1700 kuna, a tvrtka je odlučila cijenu dići na 6600 kuna.

Zanimljivo, najslabiji interes je u Splitu: od ukupno devet prostora ponuđenih na natječaju iznajmljen je samo jedan, i to po mjesečnoj zakupnini od sedam tisuća kuna na mjesec.

- Očito je da je velik interes za atraktivne prostore na dobrim lokacijama, i država će njih redovito održavati jer od njih država može imati visoke prihode. Zato će se dodatno poboljšavati ponuda i izgled prostora u centrima gradova, gdje i sada ima zapuštenih prostora. Još uvijek treba odlučiti što će biti s onim nekretninama za koje nema interesa. Država za njihovo održavanje novca nema i samo predstavljaju dodatni trošak - kažu nam u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

U Uredu kojim upravlja predstojnik Mladen Pejnović nedavno su za Jutarnji list potvrdili da se priprema teren za komercijalizaciju čak trećine državnih stanova i prostora.

Rok za popis

Država planira osnovati novu tvrtku čiji će zadatak biti prodavati ili iznajmljivati stanove i poslovne prostore. Iako je najam za državu najlukrativnija opcija, uskoro bi moglo doći i do drukčijih aranžmana. Pejnovićev Ured trebao bi početkom 2014. objaviti Registar državne imovine - kada je krajnji rok da centralizirani popis sve državne imovine - od stanova i prostora do zemljišta i dionica i poslovnih udjela u trgovačkim društvima - mora biti javan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39