ANDRO VLAHUŠIĆ

‘Platforma CijepiSe nije nam ni trebala! Pa mi već punih 18 godina imamo izvrstan državni sustav, izradio ga je Ericsson...‘

Bivši ministar zdravstva i dugogodišnji gradonačelnik Dubrovnika za Jutarnji govori o situaciji s koronavirusom i debaklu s cijepljenjem
Andro Vlahušić
 Tonci Plazibat/Cropix

Andro Vlahušić, bivši ministar zdravstva i dugogodišnji gradonačelnik Dubrovnika, za Jutarnji list govori o aktualnim temama vezanim za debakl sustava CijepiSe, koji je ocijenio nepotrebnim, jer postoje provjereni alati kojima se cijeli problem mogao izbjeći.

Već neko vrijeme u medijskom prostoru govori se o propasti sustava za naručivanje na cijepljenje. Vlada velik nered, a sve veći broj županija odustaje od platforme.

- Do toga nije trebalo doći, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da je platforma vrijednosti niti 50 eura, što se moglo više očekivati. Realno, mi već punih 18 godina imamo izvrstan sustav, tako da je neshvatljivo zašto se nisu koristili provjerenim modelom.
Za to rješenje korištena je ozbiljna tvrtka Ericsson, dok su na natječaju bile i druge velike informatičke kompanije poput Microsofta i IBM-a. Sustav je izvrstan i u vlasništvu je države.

Stava ste da je platforma CijepiSe bila nepotrebna?

- Na ovakav način, kako se to odradilo, svakako. Nismo se jučer počeli koristiti internetom i informatikom. Naime, mi godišnje imamo po 64 milijuna recepata koji se puštaju i sve funkcionira. Tu su narudžbe na pretrage i ostalo. To se odrađuje bez ikakvih problema.

Pojavio se i problem oko upisa cijepljenih u neki jedinstveni registar, što dovodi u pitanje i izdavanje toliko očekivanih covid-putovnica...

- Vrlo je jednostavno. Ako dođete kod liječnika da vam da injekciju protiv bolova, u vaš karton će biti upisano sve, i tko vam je dao i kada. Primjerice, ja sam se cijepio protiv covida, a to nije nigdje zavedeno. Sustav dakle postoji, tako da je ovaj košmar teško objasniti.

Smatrate li da ministar Beroš treba dati ostavku?

- Apsolutno da. On je odličan neurokirurg, ali evidentno mu ovaj posao ne ide. Ili on treba dati ostavku ili ga premijer treba smijeniti.

Ulazimo u fazu kada se dnevno treba cijepiti gotovo 20 tisuća građana da bi postigli cilj od oko 55 posto procijepljenih. Je li to ostvarivo?

- Mislim da je to moguće odraditi. Imamo kapacitete. Naravno, mišljenja sam da je netko od naših trebao otići primjerice u Izrael (gdje je provedeno masovno cijepljenje) i pokupiti pozitivna iskustva i to prenijeti na nas. Imali smo gotovo godinu dana do dolaska cjepiva, sve se moglo posložiti na vrijeme.

Koje su glavne pogreške ministra Beroša?

- Mogu govoriti iz svog iskustva. Ja sam na dnevnoj bazi bio uključen u sve. Kolegiji su se održavali svakog jutra i svaki sektor je izvještavao o svemu. Smatram da ministar mora imati sve pod kontrolom jer jedino je tako moguće voditi sektor kako spada. Moram priznati i da je početak covid-krize odradio dobro.

Kako ocjenjujete trenutno stanje sustava?

- Nikad nije bilo gore. Smatram da je ministar Marić vrlo dobro detektirao probleme vezane za dugove. Sve nebuloze, poput kako je moguće da uz smanjen obim posla imamo sve veće troškove? Puno godina je prošlo otkako sam bio ministar, ali nikad nisam prestao pratiti što se događa.

Spomenut ću i 2015. godinu kada je ministar bio Siniša Varga. Tada je s deficitom ukupni trošak bio 23 mlrd. kuna. Ministar Marić nedavno je kazao da je protekle godine potrošeno 34 milijarde kuna.

Na čemu je nužno odmah raditi?

- Posla je toliko da sigurno ne biste imali mjesta sve napisati, ali ovako na prvu mogu reći da građani predugo čekaju na važne preglede. Također, trebalo bi riješiti razliku usluga privatno i preko HZZO-a koja je apsurdna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47