ŽELE PROGRESIVNU HRVATSKU

PLATFORMA MOŽEMO! 'Hod za život gazi ženska prava... Zato svojim hodom do birališta u nedjelju trebamo pobijediti fundamentalizam'

Damir Bakić, Sandra Benčić i Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo!
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hod za život gazi ženska prava, uz istovremenu potporu države i crkve, a njime se i na dan izborne šutnje favoriziraju sve ekstremno desne političke opcije, upozorili su u petak kandidati za EU izbore koalicije platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a te pozvali birače da u nedjelju svojim hodom do birališta pobijede fundamentalizam.

Uz transparent "Hodaj do birališta, pobijedi fundamentalizam!" koji su razvili na Trgu svetoga Marka i Trgu bana Jelačića, kandidati koalicijske liste pozvali su na konferenciji za medije birače da u nedjelju budu na "pravoj strani povijesti".

Kandidatkinja Nove ljevice Rada Borić istaknula je da će se "u subotu ponovno hodati protiv života naših sestara, kćeri i majki" te da je jasno kako Hod za život gazi žene.

- Takozvani Hod za život podržan je ne samo od crkve, nego i od države. Tu smo jer znamo da će u subotu ovdje biti i koncert osobe koja ne taji svoju fašističku ikonografiju niti svoje fašističke stavove, a znamo da su njegovi nastupi zabranjeni u Europi - izjavila je Borić o koncertu Marka Perkovića Thompsona koji će se u sklopu Hoda za život održati na Markovu trgu.

Borić je na novinarski upit o podrški crkve i države Hodu za život rekla kako je ona očita.

- Predsjednica Republike Hrvatske danas (u petak) primit će 'hodače', a nismo vidjeli da je, kad se radilo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, zvala one koji su bili za ratifikaciju, iako je to bio program ove Vlade.

S druge strane, u subotu se na Markovu trgu trebala održati državna manifestacija - smjena straže Ministarstva obrane, koja je odgođena za nedjelju - dodala je.

Kandidatkinja političke platforme Možemo! Ana Marija Simić istaknula je da su organizatori Hoda svojedobno organizirali i referendum oko ustavnog definiranja braka kao zajednice muškarca i žene.

Dodala je i kako njezino iskustvo pokazuje da su hrvatski građani i građanke puno otvoreniji nego što bi ovakvi "hodovi" implicirali te da podržavaju vrstu života koji je otvoren, solidaran "bez obzira na to kako izgledate, kome se molite i koga volite".

- Želimo pozvati sve one koji su nam se na pravoj strani povijesti pridružili, da na toj pravoj strani budu i u nedjelju - izjavila je kandidatkinja Sandra Benčić dodavši kako su svi ljudi iz izborne koalicije uvijek bili na pravoj strani povijesti.

- Protestirali smo 2013. protiv referenduma o ustavnom definiranju braka, branili smo pravo naših sugrađanki i sugrađana na vlastiti jezik i pismo, ratifikaciju Istanbulske konvencije - rekla je i naglasila da je hod do birališta u nedjelju hod za bolji život "svih nas koji smo već rođeni".

- U nedjelju svi mi koji želimo progresivnu Hrvatsku hodamo do birališta i biramo one koji će se zaista zalagati i jesu se zaista zalagali za to da Hrvatska postane normalna zemlja i da svi njezini građani budu jednaki - rekla je Benčić.

Nositelj liste Tomislav Tomašević istaknuo je kako je isti takav Hod za život viđen prije dvije godine za vrijeme lokalnih izbora. Zaključio je da DIP ni tad nije reagirao, pa to nije bilo očekivano ni ovaj put, ali da je jasno kako se radi o promociji ekstremno desnih stavova i opcija prije izbora, čime su sve ekstremne desne opcije u povlaštenom položaju u odnosu na sve druge opcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 04:45