LOKALNI IZBORI

Platforma Možemo! predstavila izborne kandidate u Rijeci nakon razlaza s Katarinom Peović

Poručili su da im je potrebna suradnja s građanima, pozvavši ih da im se jave te najavivši reformu mjesne samouprave
Lokalna grupa platforme Možemo!, u prvom planu Nebojša Zelić
 Karlo Čargonja

Platforma Možemo! danas je u Rijeci predstavila svoju lokalnu grupu koja se priprema za izlazak na izbore u svibnju ove godine. Koordinator riječke lokalne grupe je Nebojša Zelić, profesor na Odsjeku za filozofiju riječkog Filozofskog fakulteta, koji je i jedan od osnivača Možemo! na nacionalnoj razini, a na prošlim parlamentarnim izborima bio je na njihovoj listi za 8. izbornu jedinicu koju je predvodila Katarina Peović.

Ona se, pak, odmetnula od Možemo! i na lokalne izbore izlazi sama, kao kandidatkinja za riječkog gradonačelnika, a kako je na riječkom predstavljanju kazao Tomislav Tomašević, lokalna grupa za Rijeku sama će izabrati svojeg gradonačelničkog kandidata.

Uz Zelića, danas su se predstavili članovi inicijativnog odbora lokalne grupe Možemo! Rijeka Jelena Androić i Zoran Grozdanov, a saborski zastupnici Tomašević i Sandra Benčić također su govorili na konferenciji za novinare, gdje su kao glavne ciljeve istaknuli orijentaciju gradova prema zelenim industrijama, u čemu jedinice lokalne samouprave moraju aktivno sudjelovati, ne prepuštajući sve tržištu i čekanju investitora, te politike koje su usmjerene na mlade, na gradske kvartove i rješavanje konkretnih problema građana.

'Rijeka se smanjuje'

Nebojša Zelić kazao je da građane, posebno mlade, treba uključiti u politiku, jer politika može biti „nešto što nas okuplja oko zajedničkog cilja“, kao i nešto „lijepo i kreativno“.

- Mi smo jedna raznolika skupina građanki i građana, aktivistkinja i aktivista, radnica i radnika, stručnjakinja i stručnjaka, koja se okupila u prvom redu da bismo poručili da politika nije nešto čime se bave drugi. Okupili smo se i zato što smo svjesni da Rijeka ima određene probleme koje ima i čitav niz postindustrijskih gradova. Da se Rijeka jednostavno smanjuje, ne samo u administrativnom smislu, nego i demografski. Mi smo generacija koja sa svojim prijateljima svaki dan komunicira preko skypea i zooma iz Njemačke i Irske, generacija koja svaki dan vidi kako ih je sve manje i manje, da su mogućnosti sve slabije – kazao je Zelić.

Rekao je da Rijeka ima problem s javnim uslugama koje su nedjelotvorne i skupe.

- Potrebno je ponuditi viziju koja će od nasljeđa postindustrijskog grada postati jedna uspješna priča. Ali zato je potrebno ponuditi viziju koja je zeleno-lijeva. Naša vizija počinje od zelenog plana za Rijeku, koji uključuje i gospodarenje otpadom i prelazak na čiste energije i organizaciju javnih usluga koje će biti bazirane na zelenoj energiji, djelotvornije i dostupnije građanima. Želimo grad koji se brine za svoje građane, koji ih osnažuje, koji je inovativan i hrabar, koji se neće temeljiti na megaprojektima već će se za svaku politiku pitati kako ona utječe na kvalitetu života građana – rekao je Nebojša Zelić.

Poručili su da im je potrebna suradnja s građanima, pozvavši ih da im se jave te najavivši reformu mjesne samouprave, odnosno „političku borbu za svaki portun i za svaki kvart“.

Sandra Benčić kazala je da je nužno do 2030. godine ostvariti i klimatske ciljeve i ciljeve kvalitete života te smanjiti socijalnu nejednakost, a za to je potrebna orijentacija prema zelenim industrijama.

- Mi ne vjerujemo da će tržište samo riješiti stvari, već da je upravo grad i gradska uprava zadužena za to da otvori prostor novoj zelenoj reindustrijalizaciji. Dakle, čekanje na to da će doći neki investitor i da će otvoriti dobro plaćena radna mjesta nije „way to go“. Moramo uzeti stvar u svoje ruke. Gradska uprava mora naći načina da investira, da se generiraju radna mjesta koja su dobro plaćena. Ono što vidimo kao ključnu točku je riječko Sveučilište, koje, za razliku od zagrebačkog, ide naprijed. Ne možemo se oslanjati na gospodarske monokulture kao što je monokultura turizma. Ona ne generira dobra radna mjesta, drži ljude u prekarnom položaju i ono što imate nakon 15 – 20 godina takve politike su loše plaćena radna mjesta, loša kvaliteta života i loše javne usluge, jer prihodi gradova padaju – rekla je Benčić.

Jelena Androić upozorila je da u Rijeci živi oko 20 tisuća mladih ljudi koji, nažalost, u velikom dijelu misle da politika nije način da se društvo mijenja te da je čak 25 posto nezaposlenih u dobi do 30 godina. Tomašević je najavio „lijepi razvoj lokalne grupe“ kojeg će onda pratiti i „lijepi razvoj Rijeke“.

'Priključite nam se'

- Mi nismo ovdje od jučer, Nebojša je od početka s nama, ne samo jedan od osnivača nego i jedan od članova inicijalnog odbora platforme Možemo! na nacionalnoj razini. Od početka Možemo! gradi priču o Rijeci i pozivamo sve ljude koji su nezadovoljni kako se vodi politika u gradu i koji misle da ona može biti bolja, da nam se priključe. U ovom gradu mladi trebaju imati više perspektive, ali ne samo to, nego se oni trebaju i uključiti. Neka se priključe nama, ili ne samo nama, nego i nekome drugome, ali neka se priključe u procese donošenja odluka. Da bi to mogli, te procese treba otvoriti. Politika, što je bliže građanima, to je kvalitetnija – kazao je Tomašević, najavljujući orijentaciju prema inicijativama mjesne samouprave, kvartovima i njihovim komunalnim problemima i potrebama.

- Parcipativno budžetiranje je nešto što postoji u svim europskim gradovima i vrijeme je da se takva praksa uvede i u Rijeci. U kvartovima, preko zborova građana, oni sami trebaju odlučivati koji su im prioriteti. Na referendumima, na razini gradova, građani se mogu direktno uključiti. Ono što je činjenica je da i u Rijeci, nažalost, sve više mladi ne mogu naći stambeni prostor. Cijene divljaju, a gradska politika nije našla sustavni pristup tih problema. Rijeka ne smije biti grad u kojem nedostaje javnih stanova za najam, jer s njima bi se i reguliralo divljanje cijena na tržištu i spekulacije. Hrvatska ima sedam puta manje javnih stanova za najam od prosjeka Europske unije – rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:13