PRIPREME ZA IZBORE

Platforma Možemo! širi se na Hrvatsku: Imat će kandidate u deset najvećih gradova

Na ljevici počele pripreme za lokalne izbore u svibnju: Maras potvrdio da će se kandidirati, moguća suradnja s Možemo! u drugom krugu
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras izjavio je da će SDP na lokalnim izborima u Zagrebu imati svog kandidata za gradonačelnika te naznačio da bi to trebao biti upravo on. Raspitali smo se u SDP-u i doznali da ta opcija nije isključena, ali nisu ni druge. Odluka o Marasu kao kandidatu za gradonačelnika Zagreba nije donesena. Zadnju riječ o kandidatima na lokalnim izborima, kao i o koalicijama, Peđa Grbin će prepustiti lokalnim organizacijama.

To ne znači, kažu u SDP-u, da će biti po strani, ali za razliku od Zorana Milanovića, u Zagrebu neće nametati svoja rješenja. Ako zagrebački SDP gurne Marasa u utrku protiv Bandića, može se očekivati da će SDP u drugom krugu podržati lidera platforme Možemo, Tomislava Tomaševića. No, Tomašević i Grbin još nisu razgovarali o lokalnim izborima, a i neće dok Grbin u SDP-u ne obavi unutarstranačke pripreme. Platforma Možemo za to vrijeme gradi svoju infrastrukturu u Zagrebu. Osnivaju kvartovske grupe i pripremaju programe.

- Jako smo usmjereni na teren, jer jasno nam je da Bandića jedino tako možemo pobijediti. Ali pazimo koga uključujemo. Ne idemo samo na kvantitetu, nego i kvalitetu. Radimo kičmu organizacije. Pokazali smo da znamo raditi kampanju i da se ništa nije raspalo. Pokazalo se i da se naši vijećnici ne mogu kupiti. To nam je također važno - kaže Tomašević, lider platforme Možemo, uvjeren da kao kandidat za gradonačelnika može pobijediti Bandića i HDZ-ovog kandidata.

Platforma Možemo ne staje u Zagrebu. Na ovim lokalnim izborima izaći će sa svojim kandidatima u barem još deset gradova. Uz Zagreb najdalje su u gradnji organizacija stigli u Rijeci, Puli, Splitu, Karlovcu i Zaboku.

- Tu se također rade lokalne grupe i komunicira se s potencijalnim koalicijskim partnerima - kaže Tomašević.

Neovisne liste

Imaju nekoliko modela po kojima stvaraju organizacije u drugim mjestima. Ponegdje postoji lokalna grupa baš iz platforme Možemo, a ponegdje se surađuje s lokalnim nezavisnim listama kao što je Srđ je Grad u Dubrovniku, koji su im partneri i izaći će u koaliciji na izbore.

- Negdje smo u dogovoru s inicijativama građana koje će sada prvi put ići na izbore. Kriterij je da su bili aktivni u lokalnim sredinama, borili se za opće dobro, da nisu preletači iz drugih političkih stranaka i da dijelimo iste vrijednosti zeleno lijeve politike - rekao je Tomašević.

SDP-u su izbori u Zagrebu također iznimno važni. Stranka koja je svojedobno dominirala spala je na pet zastupnika u Skupštini, a na parlamentarnim izborima u Zagrebu je doživjela potop. SDP-ov cilj je biti predvodnik oporbene koalicije koja će srušiti Bandića i njegovu koaliciju s HDZ-om.

Šibenik, Rijeka...

Na sljedećim izborima SDP-u će veliki zalogaj biti i Rijeka, gdje namjerava zadržati vlast. Njihov kandidat za gradonačelnika bit će Marko Filipović, sadašnji zamjenik Vojka Obersnela. SDP planira osvojiti vlast u Šibeniku, gdje će se kandidirati Tonči Restović. U Puli će također imati svoga kandidata. Na izbore u Koprivnici, Sisku, Ludbregu i drugim mjestima gdje imaju vlast kandidirat će se aktualni gradonačelnici i načelnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15