BURNA RASPRAVA

Platforma Možemo! u Puli predložila referendum o uređenju Lungomarea: ‘Neka odluče građani‘

Možemo se izjasnio protiv gradnje na Lungomareu, suprotno onome za što se zalažu njihovi koalicijski partneri

Dušica Radojčić

 Dusko Marusic/Cropix

Nakon burnog javnog izlaganja oko izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja Lungomarea u Puli koji se dotiče obnove i proširenja nogometnog igrališta, pulska platforma Možemo predložila je da o tome što će doći na tom prostoru odluče građani. Danas su na konferenciji za medije najavili da su za raspisivanje referenduma kojim bi građani odlučivali o tome treba li do igrališta biti izgrađen hotel s popratnim sadržajima kako predviđa ovaj UPU, iako to nije tema sadašnjih izmjena i dopuna ovog plana.

A baš Možemo se izjasnio protiv gradnje na Lungomareu, suprotno onome za što se zalažu njihovi koalicijski partneri.

- Vrijeme je da građani odluče podržavaju li izgradnju hotela na Lungomareu. Upravo je velik interes građana koji su sudjelovali u javnom izlaganju o drugim izmjenama urbanističkog plana uređenja još jednom dokazao koliko je tema Lungomare, jednog od najvažnijih prostornih resursa Grada Pule, šetališta koje se proteže od gradskog kupališta Valkane do Gortanove uvale i Valsalina, važna za njih, ističu iz stranke.

image

Lokacija na Valkanama

Dusko Marusic/Cropix

Možemo! Pula prostorni razvoj vidi kao fundamentalno pitanje, u njemu se ogleda strategija cjelokupnog razvoja grada, a gradnja golemog i predimenzioniranog objekta na mjestu koje građani Pule smatraju ključnim ne može se razriješiti bez glasa građana, kazala je koordinatorica pulske platforme Možemo! Dušica Radojčić koja je tu inicijativu predstavila na lokaciji igrališta s vijećnicima ove platforme. Istaknuli su kako su pokazali smo spremnost za suradnju unutar koalicije, i da su u gradskom vijeću podržali doslovno sve prijedloge osim prodaje dijela vrijednih gradskih zemljišta, ali da budućnost Lungomare vide različito od Nezavisne liste Filipa Zoričića ili SDP, odnosno njihovih koalicijskih partnera.

- Zato smatramo kako je potrebno da se građanima putem referenduma omogući da odluče o tome što će se graditi na Lungomareu. No, prije raspisivanja referenduma potrebno je pokrenuti treće izmjene UPU Lungomare, kojima će se onda razmotriti primjerenost svih planiranih sadržaja u obuhvatu plana. Zahtjev za treće izmjene može pokrenuti bilo tko, mogu se pokrenuti odmah i teći paralelno s drugim izmjenama, koje su u tijeku i koje se odnose samo na proširenje nogometnog igrališta, kazala je Radojčić. Veli da u skladu s mišljenjem Društva arhitekata Istre, Možemo Pula! predlaže da u treće izmjene UPU treba uvrstiti mjere očuvanja, obnove i proširenja šumskog predjela i očuvanje obalnog pojasa od gradnje.

- Nepotrebno je graditi nove ugostiteljske objekte u šumi i dodatne uređene plaže, potrebno je obnoviti postojeće objekte i plaže na Valkanama i na Mornaru. Sam zahtjev za referendum može pokrenuti gradonačelnik, trećina vijećnika Gradskog vijeća ili većina mjesnih odbora. Referendum zatim raspisuje Gradsko vijeće Grada Pule i njegove rezultate usvaja većina svih vijećnika Gradskog vijeća, a rezultati referenduma su obavezujući. U trećim izmjenama mogu se mijenjati svi dijelovi plana te u njih inkorporirati rezultati referenduma.Za građane Pule referendum o ovom pitanju bi bio važan politički iskorak. Iako je u nedavnoj prošlosti bilo mnogo povoda za odlučivanje o pitanjima važnim za grad putem referenduma, koji omogućavaju i Statut Grada Pule i Ustav, niti jedan referendum do sada nije raspisan, istaknula je Radojčić.

Vele da su protiv proširenja igrališta na Valkanama jer za to da ima primjerenijih mjesta gdje se igralište može brže i lakše realizirati, poput Marsovog polja. To je zemljište koje je država već prepustila gradu i gdje su u planu gradnja dva nogometna igrališta te već postoji i lokacijska dozvola. Radojčić smatra da tamo ima više prostora za parkiranje i da se ne robuje prostornim okvirima kao što je to slučaj na Valkanama te da se može brže realizirati kako bi se mogla „iskoristiti” i trava koju daruje Hrvatski nogometni savez. Veli da bi na Valkanama na tom mjestu trebalo biti uređeno malonogometno igralište, teren za odbojku na pijesku i drugi rekreacijski sadržaji.

Kazala je i da će se baš na pitanju Lungomarea vidjeli koliko je pulska koalicija čvrsta i hoće li se raskinuti.

- Referendum je ujedno i najprimjereniji način za rješavanja političke krize koja je nastala oko slučaja Lungomare - ključne točke neslaganja među koalicijskim partnerima, zaključila je Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:00