NE IDE PA NE IDE

‘Plave vrećice‘ stupile na snagu, a u užem centru zatekli smo - dvije: ‘Ni staru nisam napunila!‘

Građani u centru Zagrebu svoje smeće moraju izbaciti na ulicu samo u vremenu od 20 do 22 sata. Za mnoge to predstavlja problem

Stanje na ulicama Zagreba

 /Tomislav Krišto/ Cropix

Ove subote, s prvim danom listopada, na snagu je stupio i novi model odlaganja otpada u gradu Zagrebu. Plan je da se sve kante za smeće kroz tjedan dana maknu iz centra grada.Trenutačno su kante za smeće i dalje rasprostranjene diljem centra, a smeće je odloženo u velikim hrpama, na razne načine u raznim pakiranjima.

image

Novim modelom u centru grada, s javih povrsina nestat će svi spremnici koji su do sada bili ispred zgrada, na pločnicima i javnim površinama

Tomislav Kristo/Cropix

Iako se od današnjeg dana smeće trebalo iznositi na ulice samo u posebnim ZG vrećicama, tome ipak nije tako. Otpad je bačen u raznim pakiranjima, a mi smo kroz šetnju većeg dijela centra grada zatekli tek dvije ZG vrećice. Mnogi građani još nisu dopunili vrećice koje imaju u svojim stanovima još od prije početka novog sustava odlaganja otpada te ih naravno, mnogi još nisu niti nabavili.

- Pa neću bacati u toj novoj vrećici kada ni ovu staru nisam napunila. Nema mi to smisla. Odvajam ja otpad već dugo vremena, ali zašto bi oni meni sada kaznu pisali, govori nam jedna starija gospođa.

image

Od danas je na snazi novi model prikupljanja i odvoza otpada.

Tomislav Kristo/Cropix

Prilaz Gjure Deželića, Frankopanska, brojni dijelovi Ilice još mnoge druge ulice u centra grada i dalje su pretrpane kontejnerima. Iako se od prvog listopada najavljivala velika promjena, barem što se tiče vizure centra grada, za sada sve izgleda kao i prije.

- To je tako zato što je vlast sve radila prebrzo. Trebalo je ići polagano i postepeno. Sada je narod zbunjen, oni nemaju potrebnu infrastrukturu za taj pothvat, a i evo kao što i sami vidite, ni sve kontejnere nisu uspjeli maknuti iz centra grada, rekao nam je Zvonimir, stanovnik centra.

image

Kante za smeće u Deželićevoj ulici u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

Većina građana s kojima smo razgovarali već duže vremena odvaja otpad. To im ne predstavlja veliki problem. Strah od potrošnje nije toliko veliki koliki je strah od plaćanja kazni. Jer kako doznajemo, ljudi se najviše boje da će plaćati kazne zbog otpada koji je netko drugi bacio.

- Čujte, ako vi odvajate sav otpad pravilno, neće biti velikih potrošnji. Ali ako vama netko dođe ispred zgrade i baci smeće kaznu ćete odmah plaćati. Kako će to neki tamo redar uhvatiti i znati. Neće, samo ćemo dobiti kaznu, govori nam zabrinuta starija gospođa koja stanuje u blizini Masarykove ulice.

image

Otpad s tržnice na Britancu

Tomislav Kristo/Cropix

Građani u centru Zagrebu svoje smeće moraju izbaciti na ulicu samo u vremenu od 20 do 22 sata. Za mnoge to predstavlja problem, jer se ne nalazi svi u tom vremenu u svojoj kući kako bi iznijeli smeće van.

- Tu su i kafići, vrtići, koji ne rade u tom vremenu, što kada netko ode van na večeru. Kako će onda izbaciti smeće ako nije u kući, dodaje starije gospođa iz centra grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10