VELIKO SRCE

PLEMENITA GESTA RAZGALILA PREKOMORSKE SUSJEDE Djeci Talijana preminulog ovog ljeta na jahti hvarski šef policije ponudio svoju obiteljsku kuću

 
 Mirko Crnčević

Djelatnici Policijske postaje Hvar bili su značajno angažirani sredinom kolovoza kada je na brodu "Atlantia" od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom preminuo talijanski turist Eugenio Vinci.

Nažalost, tada nisu dobro prošli ni ostali gosti na tom brodu, pa su njegova supruga i dvoje djece, dječak u dobi od pet godina i 11-godišnja djevojčica, također s ozbiljnim posljedicama završili u splitskom KBC-u. Liječnici su se, kako smo izvještavali, nekoliko dana borili za život djece, nakon čega je njihovo stanje bilo znatno bolje, pa su s majkom prebačeni u Italiju gdje je nastavljeno njihovo daljnje liječenje.

Starograjanin Jure Tadić, načelnik Policijske postaje Hvar, izravno je sudjelovao u aktivnostima vezanim za taj tragičan događaj, a nakon okončanja cijele drame pisanim putom obratio se Veleposlanstvu Italije u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

– Molim da primite izraze sućuti zbog smrti gospodina Eugenija Vincija, ali i izraze ohrabrenja i nade u brzi oporavak ostalih članova obitelji koji su nedavno preživjeli nemili događaj u akvatoriju grada Hvara. Kao čovjek, duboko potresen stradavanjem dvoje djece, ovim putem se nedvojbeno obvezujem, a nakon njihova oporavka, na mogućnost njihova doživotnog besplatnog ljetovanja u mojoj obiteljskoj kući na otoku Hvaru, u razdoblju kroz godinu kada to njima bude odgovaralo – napisao je Tadić u svojem obraćanju Veleposlanstvu.

Hvar, 140819.
Brod Atlantia na kojem su se otrovali Talijanski turisti.
U tijeku je policijski uvidjaj.
Foto: Maja Jurovic / CROPIX
Maja Jurovic / CROPIX

Na izrazima sućuti, pa i riječima ohrabrenja, načelniku hvarske policije zahvalio je Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski veleposlanik u Hrvatskoj. Diplomatski predstavnik susjedne nam države naglasio je da ga se posebno dojmio dio pisma u kojem Tadić nudi svoju obiteljsku kuću na škoju za ljetovanje nastradale djece.

– Uistinu smo svi bili potreseni nedavnim stradavanjem talijanskih turista, što se ne pamti na hrvatskoj obali, ali eto kada se nešto tako dogodi, dobro je da se svojim profesionalizmom iskažu oni čija je zadaća da službeno postupaju u takvim događajima. Što još reći o policijskoj humanosti, imamo iznimnu ljudsku gestu gospodina Tadića koja govori o spremnosti da se pomogne drugima u teškim životnim situacijama. Zato smo od srca zahvalni cijelom policijskom timu i njihovu načelniku – kazala je Alessandra Tudor, konzularna predstavnica Republike Italije za Hvar i predsjednica Zajednice Talijana u Hvaru, za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 00:53