SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Ako ne pokažemo odgovornost prema svojim najbližima, imat ćemo sve veće brojke‘

‘Naša je ambicija da sve bude izglasano tijekom studenog, a rebalans je posebno bitan zbog niza obveza koje moramo servisirati‘
Predsjednik Vlade Andrej Plenković
 Bruno Konjević/Cropix

U podne je počela 15. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu niz je točaka, među kojima je prva informacija o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju. Tu je i prijedlog zaključka o sprječavanju radikalizacije u društvu.

Sjednicu je otvorio premijer Andrej Plenković komentirajući najnovije brojke.

- Ako ne pokažemo odgovornost prema svojim najbližima, imat ćemo sve veće brojke - rekao je pozivajući sve na pridržavanje epidemioloških mjera. Nastavio je s predočavanjem ekonomskih poteza Vlade u vrijeme pandemije.

Mjere se pokazale učinkovitima

- Danas je i sjednica Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje, predstavili smo mjere za očuvanje radnih mjesta. Kroz godinu Covida-19 poduzeli smo mjere koje su očuvale radna mjesta, zadržali smo nisku stopu nezaposlenosti, očuvali likvidnost poduzeća kreditima i mjerama, imali smo bolju turističku sezonu od očekivane i imat ćemo manji gospodarski pad nego što su bile prognoze tijekom proljeća. No, Covid-19 traje, morat ćemo nastaviti s aktivnostima. Išli smo na nadopunu paketa mjera. Do sada smo radnicima i poduzetnicima isplatili 6,85 milijardi kuna. S još 300 do 350 milijuna kuna plaća za listopad i studeni doći ćemo na milijardu eura sredstava za plaće u privatnom sektoru - rekao je premijer.

Ponovio je kako je broj mirovinsko osiguranih za oko 3200 osoba veći nego prije epidemije.

- To znači da su mjere imale svog smisla i pokazale su učinkovitost. Istodobno smo omogućili rad svih službi, isplatu mirovina, te omogućili povoljne angažmane na domaćem i inozemnom financijskom tržištu, uz potpore međunarodnih organizacija. Najavit ću da ćemo idućeg tjedna na Vladi pripremiti prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu te prijedlog proračuna za iduću, tako da ćemo nakon Svih Svetih imati sjednicu Sabora gdje ćemo ne samo krenuti s aktualnim prijepodnevnom i godišnjim izvješćem o stanju u državi i aktivnostima Vlade, nego i imati raspravu o rebalansu kako bi najprije to raspravili, a onda i paket poreznih zakona te novi proračun - rekao je.

Poštovanje žrtvama

- Naša je ambicija da sve bude izglasano tijekom studenog, a rebalans je posebno bitan zbog niza obveza koje moramo servisirati. Što se tiče ostalih tema, vidjeli ste aktivnosti oko Europskog vijeća, imali smo kvalitetne rasprave o Brexitu, pandemiji, klimatskim promjenama i svemu što je aktualno. Jučer smo bili na 29. godišnjici stradanja u Baćinu, gdje je ubijen 71 hrvatski civil, ekshumirano je 56, a identificirane su 44 žrtve. Nastavljamo s naporima koji mogu dovesti do ključnih informacija za obitelji koje tragaju za najbližima koji se vode kao nestali. Još jednom izražavamo poštovanje tim žrtvama.

Održali smo i sadržajan sastanak s Hrvatskom biskupskom konferencijom početkom tjedna, dogovorili uvjete suradnje. Mislim da ćemo nastaviti s dobrom suradnjom i rješavanjem svih pitanja. Održan je i sastanak na vrhu Inicijative Tri mora, važno je da nastavimo sudjelovati u njoj jer može biti korisna kroz niz gospodarskih projekata u domeni prometa, energetike i digitalizacije. Hrvatska je utemeljiteljica ove inicijative od 2016. - zaključio je premijer otvarajući sjednicu Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:27