O SMJENI MINISTRA

Plenković: ‘Bili smo šokirani. Odbacujem sve lažne oporbene teze, u ovoj aferi nema HDZ-a!‘

Naša reakcija je jučer bila trenutna budući da nema nikakvih dilema, kaže Plenković

Andrej Plenković

 Tomislav Kristo/Cropix

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, među ostalim, prijedlog strategije pametne specijalizacije do 2029. te prijedlog zaključka o Pilot-projektu besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik sada bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, s određenim medijima praktički počinio koruptivna djela, poručivši kako je to afera u kojoj nema članova HDZ-a.

"Lažne oporbene teze koje nastoje ovu situaciju i aktivnosti jednog čovjeka za koje nije imao niti mandat, niti nalog Vlade, niti bilo koga tko u ovoj Vladi sjedi, a pritom nije čak niti član HDZ-a, uspoređivati s ranijim slučajevima poput ‘Fimi medije‘ u potpunosti odbacujemo", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

To odbacuju ne samo zato što nije točno, dodao je, nego jer se iz takvih teza vidi namjera da je cijela ta operacija korištena isključivo kako bi se nanijela politička šteta i u konačnici dovelo do rušenja Vlade.

Odabir Lovrinčevića kao savjetnika je bila politička odgovornost i odabir bivšeg ministra Filipovića i zbog toga je on i razriješen, naveo je Plenković.

"Mi ćemo naravno sve ovo i dalje rastumačiti hrvatskoj javnosti, ono što nije dobro, da se tu razotkriva sprega Lovrinčevića, dijela medija i dijela oporbe. Dakle, ovo je u biti njihova afera, afera u kojoj članica i članova HDZ-a nema, što je najinteresantnije", ponovio je premijer.

Plenković je naveo kako je iz informacija koje su objavljene u medijima razvidno da je Lovrinčević u svojstvu savjetnika bivšeg ministra Filipovića praktički počinio koruptivna dijela zajedno s određenim medijima te da su informacije, koje su bile selektivne i prilagođene, dodao je, ti medijski predstavnici dalje davali oporbenim strankama koje su koristile te iste poluinformacije za političke napade na Vladu.

"Objavljene poruke i snimke potvrđuju da je on kao savjetnik dijelio državni novac određenim medijima dajući im određene informacije koje su se kasnije politički koristile protiv Vlade. Dakle, nevjerojatna operacija koja je trajala proteklih nekoliko mjeseci s ciljem počinjenja političke štete Vladi, a istodobno koristi za oporbene stranke", ocijenio je.

Premijer je poručio kako su bili konsternirani i šokirani tim informacijama te da je to, ako se kasnije pokaže da su one bile točne i istinite, predmet interesa nekih drugih tijela.

Podsjetio je i kako je njihova reakcija jučer bila rezolutna i trenutna.

Plenković: Oslobođen 41 navijač, njih 29 dobilo novčanu pomoć za povratak

Iz grčkih zatvora ukupno je pušten 41 navijač Dinama, a veleposlanstvo u Ateni pružilo je novčanu pomoć za potrebe povratka u Hrvatsku za njih 29, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Premijer je na sjednici vlade rekao kako se tijekom vikenda u Hrvatsku vratilo dvadesetak navijača, a da je u ponedjeljak i utorak oslobođeno njih još dvadesetak.

„Ukupan broj hrvatskih državljana koji su pušteni na slobodu dosad je 41 u ovom valu”, rekao je Plenković.

On je rekao kako je veleposlanstvo u Ateni na temelju naloga vlade „pružilo novčanu pomoć za potrebu kupnje avionskih karata i drugih troškova povratka za 29 ljudi”, a izdano je i jedanaest putnih listova.

Plenković je rekao kako će vlada nastaviti, „kao što je činila sve ove mjesece”, brinuti o svim hrvatskim državljanima bez obzira na njihov problem u inozemstvu ili razlog zašto su se u njemu našli.

Navijači Dinama uhićeni su u kolovozu na gostovanju koje im je UEFA zabranila u Ateni, nakon nereda u kojima je ubijen domaći navijač. Od tada se nalaze u grčkim zatvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:32