VELIKI DUGOVI

Plenković: ‘Bit će lijekova, veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra‘

‘Nakon rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako sustavno osigurati održiv način plaćanja tih obaveza‘, kaže Plenković
Andrej Plenković
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je veledrogerijama za podmirenje dijela duga ponuđen iznos koji je bio moguć bez rebalansa proračuna te da će se tražiti način kako sustavno osigurati održivi način plaćanja za lijekove i medicinske proizvode.

"Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak. Nekada to baš bude prije izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu u ovom trenutku bila moguća, bez rebalansa proračuna. To je bila poruka ministara Marića i Beroša. Nakon rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koji kontinuirano rastu", izjavio je Plenković na konferenciji za novinare na kojoj je govorio nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta zbog koronakrize.

"To je pitanje koje imamo cijelo vrijeme, pitanje troškova zdravstvenog sustava, cijena lijekova, količina. Očekujem od ministra i HZZO-a da malo zagrebu i vide može li se tu nešto organizirati na način koji državu manje košta", rekao je Plenković.

Ocijenio je kako se razgovori s veledrogerijama uvijek vode "uz neke tenzije, ali se uvijek došlo do nekog rješenja, bitno je biti razuman i odgovoran".

"Vodimo razgovore s njima koji će voditi do toga da ne dođe do problema u funkcioniranju zdravstvenog sustava. Bit će lijekova, veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra", kazao je Plenković.

Dodao je kako je zadaća ministra zdravstva da osim borbe protiv covida provede reformu sustava zdravstva koja će ga učiniti i financijski održivim.

Premijer se osvrnuo i na borbu protiv covida-19.

"Ako imamo toliko veći broj oboljelih od 1. listopada u odnosu na danas, onda se mi time bavimo svaki dan. Onda sigurno covid-19 nije nekakav karijes, nije nešto što treba obezvrijediti, podcijeniti, čemu treba lakonski pristupiti. Ako se maske trebaju nositi - onda se nose, a nose se ne samo u Njemačkoj, nose se i u Hrvatskoj, i onda se treba ponašati odgovorno", proručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:26