NAPETO U SABORU

Plenković brani Ćorića: On je dobar čovjek, a Istanbulska konvencija je dokaz koalicije SDP-Škoro

On je najnepopularniji ministar prema ocjeni građana, mislim da malo fali da ga se Plenković riješi, rekao je danas Tomašević
Tomislav Ćorić
 Davor Pongracic/Cropix

U Hrvatskom saboru raspravljao se o prijedlogu o pokretanju povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, a vladajući i oporba međusobno su se optuživali za afere, tko je prodao Inu, zašto su HDZ-ovi ministri morali odstupiti i zašto nitko ne brani Ćorića.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nabrojao je ministre koji su morali odstupiti radi, kako je rekao, protuzakonitih djelovanja - ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministricu EU fondova i regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministra državne imovine Gorana Marića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra uprave Lovru Kuščevića, ministricu obitelji, demografije i socijalne politike i mladih Nade Murganić, kao i velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

Ustvrdio je kako to što je netko bio loš ministar, nažalost, nije bio razlog za ostavku, no da ministar Ćorić mora otići jer je naštetio interesima RH, ali da vladajućima ionako nije bitan javni, nego njihov interes.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) odgovorio je kako nikome od navedenih nije dokazano protuzakonito djelovanje, a reagirala je bivša ministrica, a sada zastupnica, Nada Murganić (HDZ) odbacivši tvrdnje da je radila protuzakonito i da je žalosno da se tragedija koristi za manipulacije.

"HDZ-ov modus operandi"

Domagoj Hajduković (SDP ) ustvrdio je kako je krađa HDZ-ov "modus operandi" i da je njegov slogan Hrvatska se vodi pljačkom i Hrvatsku vide kao leno koje dijele kao plijen.

Grozdana Perić (HDZ) poručila je oporbi da kada optužuju ministra Ćorića treba sagledati dulje vremensko razdoblje. Marko Pavić (HDZ) rekao je kako je ministar Ćori provodio ugovore koje je naslijedio od SDP-ove prethodne vlade, podsjetivši kako su na Staru godinu, prije promjene tarife potpisivale i ugovore kako bi pogodovali investitorima.

Replicirajući Mireli Ahmetović (SDP), Josip Borić (HDZ) ustvrdio je kako je zapošljavala na radno mjesto osobe bez kvalifikacija, a u turističku zajednicu Omišlja zaposlila svoju sestru, upitavši ju hoće li se opet kandidirati na dužnost gradonačelnicu Omišlja.

Ahmetović mu je odgovorila kako je pogrešno instruiran i da HDZ nije uspio osposobiti pravni sustav da donese pravomoćnu odluku u konkretnom slučaju te potvrdila kako će se ponovno kandidirati za omišaljsku gradonačelnicu. Pozvala je sve da čestitaju HDZ -u na pobjedi, jer je njima do toga jedino i najviše stalo.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) podsjetio je da je Inu prodala SDP-ova vlada, na što mu je Ahmetović odgovorila da je SDP-ova vlada prodala 25 posto Ine bez upravljačkih prava, a HDZ "dealom" Sanadera i Hernadija prodao sve što se moglo i to jeftino.

Arsen Bauk (SDP) primijetio je kako u raspravi HDZ-ovi zastupnici više govore što je radio SDP, umjesto da brane ministra Ćorića, nadovezao se Nikola Grmoja (Most) ironično upitavši zar nitko nema lijepe riječi za ministra Ćorića.

Miro Bulj (Most) rekao je da je ministar Ćorić kršio zakon imenujući Nellu Slavicu ravnateljicom Nacionalnog parka Krka, iako je doktorica znanosti i braniteljica Domovinskog rata Ljiljana Zmijanović imala bolje kvalifikacije.

Plenković dobio sve zahtjeve oporbe

Premijer Andrej Plenković je pak u Saboru odbio sve oporbene zahtjeve za izglasavanjem nepovjerenja ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, argumente oporbe nazvao smiješnima te poručio da Ćorić ima njegovu potporu.

"Argumenti za Janaf smiješni su da smješniji ne mogu biti. Ministar Ćorić je dobar čovjek i ima moju potporu", istaknuo je Plenković tijekom saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za Ćorićevim opozivom.

Četrdeset oporbenih zastupnika potpisalo je inicijativu za opozivom Ćorića zbog odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Plenković je ustvrdio kako zajednički potpisujući inicijativu, potpisnici potvrdili da postoji koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta i Mosta.

„Koalicija sastavljena od Škore, Mosta i SDP-a, ona ista koja je rušila Kolindu Grabar Kitarović, potpisala je ovu inicijativu“, rekao je Plenković.

Za sve koji su potpisali inicijativu rekao je da „vape za dijalogom s Vladom, iako su bili pozvani u Vladu“, te ustvrdio da im je cilj da birači zaborave rezultate parlamentarnih izbora na kojima su pobijeđeni.

Istanbulska konvencija

Plenković se referirao i na današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, te ponovno istaknuo kako SDP-ovci, dok su bili na vlasti i imali veliku većinu, nisu imali hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Primijetio je i da je u 40 potpisa za opozivom Ćorića, SDP u koaliciji sa zastupnicom Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto koja, istaknuo je, „ne vapi za Istanbulskom konvencijom".

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić referirao se na tri motiva oporbe za pokretanje povjerenja. U odnosu na projekt vjetroelektrane Krš -Pađene podsjetio je da je rješenje iz sedmog mjeseca 2017. doneseno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom.

„Vlada i ja osobno kao ministar tijekom mandata u Ministarstva zaštite okoliša i energetike nismo učinili nikada ništa suprotno interesima Republike Hrvatske”, istaknuo je Ćorić.

Što se tiče imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka Ćorić je kazao da je ministarstvo poštovalo presudu Upravnog suda u Splitu dajući jasno obrazloženje razloga zašto je izabrana, a o pitanju imenovanje Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa da s njim nije kontaktirao za vrijeme izbora odnosno samog natječaja.


Ispod pročitajte tijek rasprave u Saboru

NOVO 15:53 Oporbeni zastupnici traže povredu Poslovnika za premijera, jer nije govorio o temi rasprave.

Gordan Jandroković je ustvrdio da je točno kako se premijer dotaknuo i drugih tema, ali je to učinio u cilju da pokaže kako su se svi iz oporbe dogovorili da zajednički nastupe po pitanju opoziva ministra Ćorića.

Šef Sabora je nekoliko puta upozorio premijera da ne krši poslovnik.


15:44 Potom je na pozornicu izašao premijer Andrej Plenković koji je podsjetio da je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama te da vladajuća koalicija na čelu s SDP-om nije prihvatila Istanbulsku koaliciju, nego je to učinila HDZ-ova vlada.

Također je poručio da je oporba potpisivanjem inicijative za opozivom Ćorića potvrdila da postoji koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta i Suverenista.

- Danas je među ovih 40 potpisa i gospođa Vidović Krišto. Vi ste sada ovime potvrdili da je na snazi koalicija SDP-a i Domovinskog pokreta te Mosta. To je sve jedno u očima mene koji gledam tko je sve to potpisao. Ćorić ima moju podršku, on je dobar čovjek, zastupnice Ahmetović vidim da vam je skoro žao govoriti o njemu. Vi ste se često družili u ranije vrijeme, rekao je.

Zastupnicima se nakon Plenkovića obratio ministar Tomislav Ćorić.


U Saboru je počela rasprava o oporbenoj inicijativi o opozivu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koju je Vlada odbila po sve tri osnove na koje se oporba 'naslonila'.

Oporba smatra da je uvelike narušena Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra i to zbog tri razloga - odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

- Zaboraviite privatne stvari, bavite se javnim dobrom... Napis upisan na dubrovački knežev dvor prije nekoliko stoljeća aktualan je i danas. To je nešto čega se gospodin Ćorić u svom djelovanju nije držao, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin na početku rasprave, a prenosi N1.

- Još jedom je pokazao pravo lice HDZ-a i njihovog upravljanja državnom. Još jednom je pokazao da je HDZ isti - bio na čelu Sanader, Karamarko, ili danas Plenković, rekao je.

- Što je krimen gospodina Ćorića? Njegova uloga u aferi Vjeroelektrane... Krimen su i nezakonita zapošljavanja. Svakog dana od građana dobivamo informaciju o nekom novom zapošljavanju Ćorića. Sjećate li se kad je prije četiri slovodobitno najavio otkup INA-e? Ćorić je u službi svojih mađarskih gospodara učinio puno toga da joj smanji vrijednost, poručuje.

Odlazak gospodina Ćorića pitanje je karaktera hrvatske politike, smatra Grbin.

Mirela Ahmetović (SDP) potom je obrazložila detalje podneska 40 zastupnika za opoziv ministra Ćorića, prenosi Dnevnik.hr.

- Suprotno uvriježenom mišljenju, oporbi nije drago kad mora tražiti odlazak nekog minsitra, jer to znači da je izigrano povjerenje javnosti. Može se sada podsmjehivati tko god hoće, ali zbog rodjačkog upravljanja Hrvatskom mi smo danas ovdje, na ovoj temi, pojasnila je.

- Afera vjetroelektrane - ministar Ćorić je nesporno odgovoran za neosnovano ubrzanje realizacije procesa protivno mišljenju vlastite uprave, postoji osnovana sumnja da je investitor podmitio osobe javnih tijela. Koliko se ministar trudio pokriti svojim prethodnikom, Ivanom Vrdoljakom, ostaju nesporne činjenice da je omogućio uništenje prirodnog staništa i da je njegov pomoćnik Domagoj Validžić obuhvaćen istragom upravo zbog sumnje pogodovanja tom investitoru i otkupne cijene struje. Ministar Ćorić ništa ne radi bez potpore, kazala je Ahmetović i pozvala zastupnike da budu odgovorni i izglasaju nepovjerenje Ćoriću.

Potom su krenule replike zastupnika na izlaganje Peđe Grbina i Mirele Ahmetović. Josip Đakić (HDZ) u replici Grbinu istaknuo je kako presude HDZ-u nisu pravomoćne te podsjetio na "SDP-ove marifetluke". Grbin mu je uzvratio kako se nije ničime ogradio od poteza vlastite stranke.

Zastupnici vladajuće koalicije u replikama ponajviše iznose prošla problematična zbivanja i optužbe na račun prošle SDP-ove Vlade i same stranke.

Branko Bačić kazao je kako su u Dubrovniku nekada postojali ljudi nazbilj i ljudi nahvao. "Danas bi ljudi nazbilj bili oni koji brinu o zdravlju naših građana u vrijeme najveće pandemije, koji brinu o isplati plaća, očuvanja radnih mjesta, a ljudi nahvao oni koji opstruiraju rad Sabora i stožera, koji se ni šest mjeseci nakon izbora ne mogu pomiriti s porazom."

Grbin je odvratio Branku Bačiću na kritike: "Sram vas može biti, na dan kada imamo najviše zaraženih, vi prozivate druge i skrivate svoje neuspjehe. Da ste doista ljudi nazbilj, ozbiljno biste se zapitali kakav posao je radila vaša Vlada. Čekamo Vukovar i praznike da biste uveli mjere! Ugrozili ste život i zdravlje ljudi."

Jandroković ga je upozorio da ne koristi takve izraze ni uvrede, prenosi Dnevnik.hr.

Uzvratio mu je Bačić istom mjerom, ignoriravši upozorenja predsjedavajućeg Jandrokovića te gotovo dobio opomenu.

Murganić je na to kazala da je u Saboru na djelu verbalno nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01