PORUČILA DVA IZVORA

Plenković će nositi listu HDZ-a, ide u Europski parlament? Jutarnji je još u subotu to objavio, opcija je sada još izglednija

U nedjelju je njemački list Bild špekulirao da je Plenković jedan od kandidata za novog šefa Europske komisije

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

 Denis Lovrovic/Afp

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mogao bi nositi listu za nadolazeće europske izbore, pisao je Jutarnji.hr još u subotu, kada su nam tu informaciju otkrila dva izvora. Sličnu informaciju danas je objavio i portal 24sata.

Stranka, nakon održanih parlamentarnih izbora, kreće i u pripreme za izbore za Europski parlament, pa će tako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog odbora u ponedjeljak potvrditi listu, koja se mora predati do 23. travnja. Očekuje se da će na listi biti i neki sadašnji zastupnici u EU parlamentu, poput Karla Resslera i Tomislava Sokola te povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica.

Spominjala se i mogućnost da se na listi nađu i ministrice Nina Obuljen Koržinek i Nikolina Brnjac.

U subotu su kao kandidati za listu kotirali i bivši ministri Gari Capelli, Marko Pavić i Davor Ivo Stier. Capelli nije bio na listi za parlamentarne izbore, pa je moguće da je takav dogovor postignut.

Podsjetimo, u nedjelju je njemački list Bild špekulirao da je Plenković, uz grčkog premijera Mitsotakisa i predsjednicu Europskog parlamenta Metsolu, jedan od kandidata za novog šefa Europske komisije. Također us pisali da su i hrvatski i grčki premijer izrazili interes za tu poziciju - naravno, pod uvjetom da Europska pučka stranka doista odustane od Ursule von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:54