OBRATIO SE JAVNOSTI

Plenković čestitao Orbanu i Vučiću, komentirao zločin u Buči: ‘Žao mi je što Milanović ne misli kao i mi‘

Dodao je kako Hrvatska zasigurno neće plaćati rusku naftu u rubljima jer je to "stvar principa"

Andrej Plenković

 Zeljko Puhovski/Cropix

Danas se održala još jedna sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva Hrvatske demokratke zajednice. Nakon sastanka šef stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se novinarima.

- Zahvalili smo predsjednici karlovačkog Vijeća Nadi Murganić na gostoprimstvu u Karlovcu gdje smo se prošlog tjedna fizički nakon dugo vremena sastali. Izrazili smo sućut obitelji Đure Dečaka, župana i člana HDZ-a koji je godinama vodio i Lovački savez i bio hrvatski branitelj. Razgovarali smo i o nastavku brutalne ruske agresije u Ukrajini, osudili smo ratni zločin u Buči kod Kijeva gdje vidimo zvjerska smaknuća civila. Izražavamo potporu i solidarnost s Ukrajinom. Razgovarali smo i o gospodarskom sajmu u Mostaru, osobno ću tamo biti sutra. Nastojat ćemo produbiti razgovore koje smo imali i danas s predstavnicima američke administracije, kako bismo se usmjerili ka pomaganju hrvatskim i bošnjačkim strankama u BiH oko izmjena izbornog zakona. Čestitam mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na uvjerljivoj pobjedi kao i predsjedniku Srbije Vučiću čija je stranka ponovno dobila većinu da formira Vladu. Drago nam je da je, prema svim podacima, u Narodnu skupštinu izabran i gospodin Žigmanov, vratio se, to je dobro za zaštitu hrvatskih interesa. Davali smo mu snažnu potporu, kao i Hrvatskom nacionalnom vijeću. Razgovarali smo i o ekonomskim i socijalnim temama, te o mjerama koje je Vlada poduzela kako bi smanjila udar na građane kada je riječ o cijeni energenata. Pratit ćemo situaciju, vidjet ćemo što će još trebati učiniti. To je ukratko najbitnije. Imali smo druge prioritetne teme, nismo razgovarali o rekonstrukciji Vlade - rekao je Plenković.

Prvo novinarsko pitanje bilo je o raskoraku u stajalištu između njega i predsjednika Republike oko masakra u Buči.

- Ruska agresija na Ukrajinu je od početka izazvala naš apel da se stane s agresijom, tu ne mijenjamo stav. Što se tiče raskoraka u stavovima s predsjednikom Zoranom Milanovićem, to nije na meni. I drugi svjetski čelnici su osudili zločin u Buči. Podržavamo sve napore međunarodne zajednice koja želi prikupiti dokaze. Rano je govoriti o sudskom epilogu, ali ovakvi događaji su neprihvatljivi. Čvrsti smo u tomu, žao mi je što Milanović i mi nismo jedinstveni u tom stavu. Poslao sam mu pismo 24. veljače da se sastanemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost, ne znam zašto se ne sastajemo. Očito procjenjuje da to nije bitno, to morate njega pitati. Dron je bio naoružan. Vidi se da je došlo do eksplozije, vidjet ćemo kako. DORH vodi proces. Na dronu je bila bomba, pokazali smo što eksperti misle, je li došlo do prilagodbi punjenja eksperti će reći. Nemamo ništa novoga - rekao je.

Ipak, nije uspio izbjeći pitanja o rekonstrukciji i smjeni više ministara, a komentirao je i okladu Nikole Grmoje i Marija Kapulice.

- Kad ja odlučim da je stvar zrela za rekonstrukciju, vidjet ćete. Pošaljite ga (Nikolu Grmoju, op.a.) na poligraf. Kapulica je otišao na poligrafsko testiranje koje je napravljeno prema svim pravilima. Ne vidim svijetlu budućnost lažljivaca u politici. Nije prvi put lagao u eter. Kome se utvrdi da laže, napušta politiku - rekao je Plenković.

Komentirao je i situaciju u Splitu.

- Ne znam je li Ivica Puljak još dao ostavku. Ne znam, ja to ne znam. Čini mi se da je sve ovo još dječja igra u pijesku, hoću-neću - rekao je.

Zaključno je istaknuo kako Hrvatska sigurno neće plaćati ruske energente u rubljima jer je to "pitanje principa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:11