SVEČANOST U ZADRU

Plenković, Čović, Doris Pinčić, Natali Dizdar i niz drugih poznatih osoba slavili 200. obljetnicu Maraske

Čestitajući upravi Stanić Grupe, koja je nedavno kupila Marasku, kazao je kako je to ‘izvrstan potez za brendiranje Zadra i Hrvatske‘
Proslava 200. obljetnice tvornice Maraska
 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak poslijepodne u Zadru u pratnji novoga vlasnika Maraske, hercegovačkoga poduzetnika Svjetlana Stanića, pogon u Gaženici te se uvjerio u potencijale te najpoznatije zadarske tvrtke.

Domaćini su premijera upoznali s pogonom alkoholnih pića, u čijim se velikim bačvama pohranjuje ekstrakt maraške i oraha, a osim Maraschinom, u Maraski se ponose i da su jedna od rijetkih tvrtki koja orahovac proizvodi na stari način, od ploda zelenog oraha.

image
Andrej Plenković u obilasku tvornice pića Maraska
Luka Gerlanc/Cropix
image
Andrej Plenković
Luka Gerlanc/Cropix
image
Kristian Stanić i Doris Pinčić
Luka Gerlanc/Cropix

"Zadovoljan sam što vidim da se višestoljetna tradicija očuvala i što će se proizvodnja odvijati u budućnosti. Vjerujem da će se proizvodnjom ključnih brendova ovi tradicionalni proizvodi pozicionirati na domaćem i inozemnim tržištima", rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Luka Gerlanc/Cropix
image
Dragan Čović
Luka Gerlanc/Cropix
image
Svjetlan Stanić
Luka Gerlanc/Cropix

Nakon obilaska tvornice, u klubu Arsenal priređena je gala večera kojom je Maraska obilježila 200. obljetnicu postojanja tvornice i industrijske proizvodnje Maraschina, poznatog likera od višnje maraške. Svečanost su uveličali premijer Andrej Plenković te Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

image
Andrej Plenković sa Svjetlanom Stanićem i predstavnicima gradske i županijske vlasti
Luka Gerlanc/Cropix
image
Andrej Plenković
Luka Gerlanc/Cropix
image
Božidar Kalmeta, Nina Obuljen Koržinek, Nataša Tramišak, Andrej Plenković i Svjetlan Stanić
Luka Gerlanc/Cropix

Čestitajući upravi Stanić Grupe, koja je nedavno kupila Marasku, obljetnicu tvornice alkoholnih pića i sokova, premijer Plenković je kazao kako je to „izvrstan potez za brendiranje Zadra i Hrvatske, za doprinos ulaganjima iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i čini se jedan sjajan signal za nova ulaganja koja će unaprijediti proizvodnju“.

image
Svjetlan Stanić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Božidar Kalmeta, Nina Obuljen Koržinek
Luka Gerlanc/Cropix
image
Nataša Tramišak
Luka Gerlanc/Cropix

"U ime Vlade pozdravljam ovo ulaganje u Zadar, koji je imao sjajnu turističku sezonu, koji se brzo oporavlja nakon covid krize. Drago nam je da su mjere za očuvanje radnih mjesta doprinijele i očuvanju zaposlenih u Maraski u razdoblju koje je iza nas. To pokazuje da smo povlačili ispravne i brze poteze. Uvjeren sam da će sva ona ulaganja koja ćemo zajednički diljem Hrvatske imati i ovdje u Zadarskoj županiji omogućiti i kvalitetniji život i bolji razvoj gospodarstva", poručio je premijer Plenković.

image
Svjetlan Stanić i Doris Pinčić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Ivan Šarić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Natali Dizdar
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Dodao je i kako vjeruje da će Maraska nastaviti s dobrim poslovanjem i, naravno, s proizvodnjom za domaća i inozemna tržišta jer će tako pridonijeti brendiranju Zadra i Zadarske županije.

image
Svjetlan Stanić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Svjetlan Stanić s djecom
Luka Gerlanc/Cropix

Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske. Stanić Beverages novi je vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponije. Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.

image
Andrej Plenković na otvorenju Centra za kreativne industrije.
Luka Gerlanc/Cropix

Plenković u Zadru otvorio Centar za kreativne industrije

U sklopu službenog posjeta Zadarskoj županiji, premijer Andrej Plenković prisustvovao je u utorak poslijepodne u Zadru svečanom otvorenju Centru za kreativne industrije, rekavši da nastoje osigurati poticajno okruženje male i srednje poduzetnike.

"Takvi projekti su na tragu onoga što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja Europskoj uniji dulje nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao", rekao je premijer Plenković.

Dodao je da je Centar kreativnih industrija važan sadržaj za Zadar, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to upravo kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti.

"Znate da smo jedna od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada. Upravo oni mogu biti korisnici ovog centra, a vidim da je interes velik. Drago mi je da je Zadarska županija dosad povukla 487 milijuna eura europskih sredstava i to pokazuje koncept pametne županije – iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža članstvo u EU. Vlada će podupirati sve ovakve projekte koji doprinose našoj konkurentnosti", poručio je premijer Plenković.

Gradnja Centra za kreativne industrije na 1560 četvornih metara pokrenuta je prije dvije godine zbog velikog potencijala kreativne industrije, kao i potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava.

"Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala europske fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo ‘pametnu županiju‘, u skladu sa smjernicama EU-a te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak", istaknuo je župan Božidar Longin.

U centru su specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam, nego i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking i izložbenim prostorom.

Nakon posjeta Centru, premijer Plenković posjetio je tvornicu Maraska, gdje se sastao s predstavnicima uprave, te obišao proizvodne pogone, a večeras će prisustvovati proslavi obilježavanja 200 godina industrijske proizvodnje Maraschina te voćnih i biljnih likera u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:06