BORBA PROTIV NASILJA

Plenković: ‘Današnji sastanak iskoristili smo za osudu nasilja nad ženama‘

Poručio je da postoji snažna politička volja da Vlada nastavi borbu protiv nasilja nad ženama
 Bruno Konjevic/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da u Hrvatskoj postoji snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama, što pokazuje i porast prijava za kaznena djela nasilja u obitelji.

Plenković se nakon sastanka Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji osvrnuo na statistiku u ovoj godini istaknuvši da je zabilježen pad broja počinitelja nasilja u obitelji za 10 posto, a istodobno imamo porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4 posto.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Popunjenost skloništa trenutno na razini 45 posto

"To znači da se obistinilo upravo ono što smo htjeli s promjenama zakonskog okvira. Puno je više prijava za kaznena djela nego za djela kvalificirana kao prekršaji", rekao je Plenković pohvalivši napore policije da se zaštita žrtava jača kroz kazneno-pravnu reakciju.

Što se tiče popunjenosti skloništa za žrtve nasilja, rekao je da smo u maksimalno bili na 71 posto ukupnog kapaciteta, a trenutno smo na razini 45 posto, odnosno na 136 od ukupno 302 mjesta koja su na raspolaganju.

"To je preveliki broj za društvo koje je protiv nasilja", ocijenio je premijer.

Istaknuo je da zasad u epidemiji koronavirusa ipak ne možemo konstatirati, suprotno nekim međunarodnim podacima, da je došlo do porasta nasilja nad ženama i u obitelji.

Poručio je da postoji snažna politička volja da Vlada nastavi borbu protiv nasilja nad ženama i najavio da će biti organizirane sigurne kuće i u svih šest županija koje ih dosad nisu imale.

Naveo je da su Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija već u proceduri, a razgovarao je sa ličko-senjskim i krapinsko-zagorskim županima, koji ga uvjeravaju da će do kraja prosinca riješiti tehnička pitanja koja su ih usporila u podnošenju prijave.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su na temelju razgovora s udrugama, inicijativama i relevatnim ljudima iz sustava pripremili nekoliko ključnih poteza.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Od danas je u funkciji Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s telefonskim brojem 116006, koji će raditi 0-24 sata, sedam dana u tjednu, blagdanima i praznicima.

Besplatna linija žrtvama pruža psihološku pomoć i savjetovanje te posreduje u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu.

Osiguravanjem besplatnog telefona Hrvatska je, kaže Aladrović, postala peta europska država koja je uvela besplatan standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

Danas će biti potpisana i uručena dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko- podravskoj županiji, u kojima sada postoje privremena skloništa.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Također, Vlada će dodijeliti tri milijuna kuna za 20 udruga koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprečavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge i pomoći.

U pripremi je i medijska kampanja osvještavanja javnosti o problematici nasilja u obitelji, a krenut će početkom iduće godine.

Izmjenama zakona pooštreno kažnjavanje

Aladrović je istaknuo da su to prvi koraci koji se nastavljaju na prošlogodišnje unapređenje kaznenog i prekršajnog zakonodavstva kroz izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Izmjenama je značajno pooštreno kažnjavanje te omogućeno brže i učinkovitije procesuiranja počinitelja kaznenog djela nasilja nad ženama, djecom i obitelji.

Ministar je najavio da će se u idućoj godini fokus usmjeriti na bolju kontrolu sustava, što je ključno za povjerenje žrtava upozorivši kako odgovornost za nasilje dijeli cijelo društvo.

"Svatko tko sumnja na obiteljsko nasilje dužan je to i prijaviti. Na taj način ćemo spriječiti daljnja zlostavljanja, a potom i potencijalno spasiti nečiji život. Dosta je bilo pokrivanja ušiju, zatvaranja vrata i spuštanja zavjesa, nasilje u obitelji nije privatna stvar", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 22:57