SASTANAK SA ŽUPANIMA

Plenković: ‘Digitalizacija i zeleni plan stožerne su teme gospodarskog oporavka Hrvatske‘

To će omogućiti vraćanje rasta BDP-a na razine prije koronavirusa, to je smisao Vladina programa, poručio je Plenković
Andrej Plenković
 Robert Fajt/CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, nakon što je na sastanku sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina predstavio program gospodarskog oporavka, da su digitalizacija i zeleni plan stožerne teme gospodarskog oporavka Hrvatske.

“Digitalizacija i zeleni plan su dvije stožerne teme i okvir kroz koji će se gledati svi projekti koji će biti financirani", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Vlade i čelnika županija, gradova i općina u sklopu partnerstva svih razina vlasti radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Drago mi je da smo danas predstavili županima kako je Hrvatska prošla na pregovorima na Europskom vijeću i raspodjeli sredstava za višegodišnji financijski okvir EU-a, rekao je Plenković i naglasio da je gledano u postotku u odnosu na BDP Hrvatska u samom vrhu zemalja EU-a.

Vlada konzultira župane i čelnike gradova i općina oko više od 5000 projekata, koji su u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a stigli s lokalne razine, i tako radi kvalitetan plan koji će omogućiti da se već 2021. krene s brzom apsorpcijom sredstava.

"To će omogućiti vraćanje rasta BDP-a na razine prije koronavirusa, to je smisao Vladina programa", poručio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sastanku županima i lokalnim čelnicima predstojeću poreznu reformu s fiskalnom decentralizacijom, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica planiranu reformu lokalne samouprave.

Bez smanjenja broja lokalnih jedinica, funkcionalno spajanje općina

U izjavi za medije Malenica je najavio da se pripremaju izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu sa ciljem ušteda i jačanja fiskalnih kapaciteta.

Najavio je i smanjenje broja dužnosnika i naknada članovima predstavničkih tijela, skupština i gradskih i općinskih vijeća.

Malenica kaže da se ne razmišlja o smanjenju broja jedinica lokalne samouprave već o funkcionalnom spajanju pojedinih općina, primjerice Starigrada, Jasenice i Posedarja, te o digitalizaciji lokalne samouprave.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da se razgovaralo o racionalizaciji troškova kroz smanjenje broja dužnosnika i vijećnika, ali tek treba raspraviti bi li se ukidanjem ili smanjenjem broja profesionalnih zamjenika gradonačelnika i načelnika otvorio prostor za volonterski rad zamjenika i sl.

Ličko-senjski župan Darko Milinović najavio je da njegova županija iz EU-ovih fondova očekuje u idućih pet do sedam godina oko 1,3 milijarde kuna, te se založio da se na idući sastanak Vlade sa županima stavi tema populacijske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:09