BOŽIĆNO PRIMANJE

Plenković diplomatskom zboru: ‘Zamjerat ćemo zastupnicima koji su bili protiv obuke Ukrajinaca, dugo i namjerno‘

Na tradicionalnom božićnom primanju premijer i Gordan Grlić Radman istaknuli su da je protekla godina bila "zahtjevna"

Andrej Plenković

 Vanesa Pandžić/Cropix

Zastupnici koji su glasali protiv sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika pali su na ozbiljnom ispitu politike i vlastite odgovornosti i na to ćemo ih stalno, dugo, namjerno podsjećati, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković diplomatskom zboru te izvijestio o ostvarenjima svoje vlade.

Na tradicionalnom božićnom primanju za diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, premijer i njegov ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuli su da je protekla godina bila "zahtjevna", puna "političkih, sigurnosnih, ekonomskih" izazova unatoč kojima je vlada ostvarila svoje ciljeve.

Bila je to i godina "zajedništva" i "ujedinjenosti" u djelovanju, kao što je jasno glasanje u Općoj skupštini UN-a u osudi ruske agresije i jedinstven stav NATO-a prema Ukrajini te "ogromni" napori Europske unije u podršci Ukrajini, kazao je Grlić Radman te izrazio žaljenje što vladin prijedlog pružanja obuke ukrajinskih vojnika u sklopu misije Europske unije nije prikupio 101 potreban glas.

„Oni koji nisu glasali, koji su bili protiv, koji se nisu uključili, koji su se pravili da su bili bolesni, koji su otišli na put, pali su na na jednom ozbiljnom ispitu politike i vlastite odgovornost”, rekao je premijer u obraćanju.

„Mi ćemo im u političkom smislu to zamjerati stalno i dugo i to namjerno”, rekao je Plenković.

"Ja vas uvjeravam da to ne odražava stav vlade Andreja Plenkovića koja svestrano podržava Ukrajinu i ukrajinski narod i njegovo pravo na samoobranu", istaknuo je Grlić Radman.

Premijer je spomenuo da oporbeni zastupnici „glasaju protiv povjerenja vladi, mahom protiv zakonskih prijedloga vlade, protiv proračuna”, ali „to je demokracija”.

U slučaju Ukrajine ti su se zastupnici poveli za stavom predsjednika Zorana Milanovića za koji "ne znam iz čega izvire”, rekao je Plenković no zna da je taj stav „loš, kriv i da nije dobar”.

Takav stav ne uvažava žrtvu ni prijateljsku Ukrajinu na način na koji to treba činiti zemlja članica EU-a i NATO-a, europodručja, zemlja koja je napustila nesvrstanost kada se raspala Jugoslavija, koja je „čvrsto ukorijenjena u dio zapadnog svijeta”, smatra premijer.

Najavio je da će njegova vlada nastaviti podržavati Ukrajinu.

I premijer i ministar vanjskih poslova pred diplomatima su rezimirali većinu aktivnosti u „zahtjevnoj” godini i pohvalili se ostvarenjima vlade koja je pomagala građanima prebroditi krizu izazvanu ruskom agresijom - energetsku, inflatornu, a koja se nadovezala na pandemijske godine.

U „godini isporuke” Hrvatska je potvrđena kao nova članica šengenske i eurozone u koje ulazi 1. siječnja 2023.

Termin „godina isporuke” premijer i članovi njegove vlade redovito rabe u objavi realiziranih strateških vanjskopolitičkih ciljeva.

Hrvatska je ulazak u dvije zone ostvarila istodobno, podsjetio je premijer i kazao da nema "druge članice koja će istog dana iste godine ući u šengen i eurozonu u ovakvim okolnostima krize”.

Smatra to pokazateljem vještine i zastupanja hrvatskih interesa, ustrajnošću i mudrim dijalogom na vanjskopolitičkom planu.

Premijer i ministar pohvalili su i uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na upravo završenom Svjetskom nogometnom prvenstvu

Hrvatska reprezentacija je „još jednom dokazala da je majstor nogometne diplomacije", rekao je Grlić Radman, dok premijer kaže da je teško zamisliti "većeg marketinga, većeg brendiranja od ovog što su napravili naši nogometaši".

Zato je pohvalio svoju odluku o formiranju ministarstva turizma i sporta.

Na prijemu je bila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 15:41