‘VRATITE STARE CIJENE!‘

Plenković: ‘Država će djelovati! Kako? Inspekcijama, porezima i subvencijama‘; Filipović: ‘Stiže digitalna platforma‘

Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je premijer, najavljujući u protivnom snažnu vladinu intervenciju
 Damir Krajač/Cropix

Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je danas na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, najavljujući u protivnom snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.

Nakon uvodnog govora premijer Andrej Plenković ponovio je da je Hrvatska jedina zemlja koja je istog dana postala članica i europodručja i Schengena. ‘Ne možemo biti više u jezgri europskih procesa nego što smo to danas‘, naglasio je premijer.

Zahvalio se svima koji su u ovom procesu dali svoj doprinos da se realiziraju ti ciljevi, a zahvalio se i predsjednici EK Ursuli von der Leyen koja je posjetila Hrvatsku tom prilikom.

Što se tiče uvođenja eura, Plenković je kazao da je ‘hrvatsko gospodarstvo bolje zaštićeno od budućih kriza‘.

- Konstatirali smo da su neki očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano dizali cijene. Zahvaljujem se onima koji to nisu napravili. Upozoravali smo na minimalna povećanja cijena, no ono čemu svjedočimo u pojedinim slučajevima je čisto profiterstvo i mi ćemo se time snažno suprotstaviti mjerama Vlade. Ključno je povjerenje, a mi smo ga pokazali prema našem gospodarstvu. Prelazak na euro nije situacija u kojima pojedini subjekti žele to iskoristiti. Naša je politika da upravljamo krizama te da smo na usluzi i građanima i gospodarstvu - istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela u covid krizi.

- Očuvali smo 800.000 radnih mjesta, isplatili smo plaće privatnom sektoru, spasili smo brojna poduzeća - rekao je Plenković.

- Osim u Sloveniji, svi imaju višu stopu inflacije od Hrvatske. Naša je zadaća da svim mehanizmima zaštitimo građane. To je smisao eura, drugem najjače valute na svijetu. Država će djelovati prema svima koji neopravdanu dižu cijene. Svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti - kazao je premijer.

- To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti", rekao je Plenković.

- Pozivamo sve poslovne subjekte da revidiraju cijene i vrate ih kakve su bile na kraju prosinca - rekao je na kraju svog izlaganja o masovnim poskupljenjima premijer Plenković.

Nakon premijera govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Svi poslovni subjekti se obvezuju da revidiraju maloprodajne cijene sukladno zakonima, da iste budu određene na 31.12.2022. godine - rekao je Filipović.

Vlada je naredila da se cijene proizvoda i usluga moraju vratiti na razinu prije uvođenja eura. Pojačani nadzor cijena provoditi će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Uz to, Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena. Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva biti će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi - istaknuo je Filipović.

Na Facebooku se o poskupljenjima prije same sjednice oglasio i HDZ.

- STOP PROFITERIMA! U 12:00 Sjednica Vlade RH. Naša Vlada RH donosi mjere ZA zaštitu potrošača, a PROTIV lovaca u mutnom. Premijer Andrej Plenković: Bezobrazluk! Dio poslovne zajednice, kojoj je država itekako pomogla golemim paketima potpore, neopravdano podiže cijene preko leđa građana! - napisali su na Facebooku.

‘Pojačava se nadzor cijena radi zaštite potrošača‘

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na vladinoj je sjednici izvijestio da je u protekla dva dana provedeno 306 nadzora vezanih uz cijene te je utvrđeno 96 prekršaja.

Što se tiče trgovine, kaže kako preliminarni podaci pokazuju da je zabilježen rast cijena od tri do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i druge artikle. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom povećanju cijena.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80 posto, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do deset posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:30