PREMIJER UOČI SJEDNICE VRHA HDZ-a

PLENKOVIĆ 'Država će plaćati najam stanova ljudima koji ne mogu u svoje domove zbog potresa'

Premijer je rekao da su danas imali veliki sastanak u Vladi o zakonu o obnovi Zagreba te je dogovoreno da će Vlada sljedeći četvrtak usvojiti zaključak kojim će dogovoriti da se svim građanima koji trenutno ne mogu boraviti u svojim kućama i stanovima osiguraju sredstva za plaćanje najamnine
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara uoči početka sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu te, između ostalog, komentirao današnju izjavu šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka. On je, naime, rekao kako ljudi kojima je određena mjera samoizolacije nisu bolesni iako su pod povećanim rizikom pa bi se za njih moglo organizirati glasanje na daljinu, ali da ne bi bio ni problem da pristupe glasanju uz upotrebu zaštitne maske.

- Ne znam što je točno Capak govorio, imao sam danas puno obaveza. U svakom slučaju za izbore je nadležno Državno izborno povjerenstvo i on će donositi sve odluke. Kada se donese odluka o izborima, DIP će konzultirati HZJZ. Pa ćemo o tom potom - poručio je premijer.

Kasnije je istaknuo kako u Hrvatskoj danas, osim osoba s Brača, imamo samo dva novozaražena. - Ne vidim koja je zapreka da svi sudjeluju na jednaki način. Svi će imati jednake šanse. Treba li derogirati demokraciju dok pandemija ne stane? - upitao je novinare .

Na pitanje jesmo li bliži datumu parlamentarnih izbora, Plenković je poručio da će se datum predložiti parlamentarnoj većini kada epidemiološka situacija bude pogodna, a čini mu se da jest.

Kada je riječ o Damiru Krstičeviću kao nositelju HDZ-ove izborne liste, Plenković kaže da će se sve znati 'kada izborne liste dođu na dnevni red'. - Kao što sam rekao, Damir je dio tima i tu je, član je Predsjedništva - rekao je predsjednik HDZ-a.

Komentirajući situaciju s donošenjem Zakona o obnovi grada Zagreba nakon potresa Plenković je otkrio kako je danas održan veliki sastanak.

- Vlada će u četvrtak usvojiti jedan zaključak kojim ćemo svim ljudima koji ne mogu boraviti u svojim kućama osigurati sredstva za sufinanciranje najamine dok se njihove kuće ili stanovi ne stave u funkciju. Drugo, Ministarstvo graditeljstva oformit će posebno povjerenstvo koje će napraviti reviziju građevine i utvrditi jesu li uistinu neupoirabljive. Izdat će se smjernice za buduću obnovu zgrada koje će se morati prilagoditi aseizmičkim kriterijima. Zakon će biti ovaj tjedan ići u javnu raspravu, a za dva dana biti u javnosti.

Premijer je upitan i da komentira izjavu EPP-ovog Manfreda Webera koji je u intervjuu za njemački Bild kazao kako bilateralni sporazumi o turizmu, poput onoga o kojem su razgovarale Njemačka i Hrvatska ne smiju postojati, prenosi Politico. Weber iz Europske pučke stranke je od Europske komisije zatražio da osigura mogućnost putovanja za sve građane EU, a ne samo za one čije su vlade postigle bilateralne sporazume, javlja N1.

- Ako ja mogu letjeti iz Madrida u Mallorcu, također moram biti u mogućnosti to učiniti iz Münchena... Svi moraju imati jednak tretman. Živimo u jedinstvenoj Europi. Bilateralni sporazumi o turizmu, poput onoga o kojemu su razgovarali Njemačka i Hrvatska, ne smiju stoga postojati - rekao je Weber u intervjuu za Bild, a prenosi Politico.

- To je tema koju smo 'digli' na Europskom vijeću. Moramo gledati na situaciju s obzirom na pandemiju. Mi danas u Hrvatskoj imamo 9 novozaraženih, slična je situacija i u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj... Nećemo čekati da svugdje bude situaciju kao u Hrvatskoj pa da nakon toga otvaramo granice.

Odgovarajući na pitanje o izborima premijer je istaknuo kako ova Vlada na njih ide sa "solidnim postignućima iz svog mandata". - Ne samo da smo konsolidirali državu i društvo, nego smo sada pokazali da se znamo nositi i sa velikim izazovima. Vidjeli ste ove dvije zadnje ankete i kako stoji HDZ. Idemo na izbore s čvrstim uvjerenjem da pobijedimo. A nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim izbornim partnerima. Ova je vlada ostvarila rezultate u svim područjima i to uspješno i vrlo kvalitetno i to mogu osjetiti svi. O međunarodnom položaju da ne govorimo. Hrvatska nikada nije imala snažniji međunarodni položaj. Za nas je nekoliko mjeseci prije izbora, svaki trenutak, redoviti trenutak za održavanjem izbora, a ono što želim reći kao premijer i šef HDZ-a je da želim novo većinsko povjerenje hrvatskih birača kako bismo napravili snažne reforma te kako bismo se vratili tamo gdje smo bili prije dva mjeseca - rekao je Plenković.

Premijer je dodao kako ne zna ništa o izlasku vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a i prelasku u redove stranke Miroslava Škore.

Na sjednici o popuštanju, rebalansu i zakonu o obnovi Zagreba

Kako smo neslužbeno doznali, na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a najviše je riječi bilo o trećoj fazi popuštanja restrikcija, koja je u Hrvatskoj na snagu stupila u ponedjeljak, a razgovaralo se i o rebalansu državnog proračuna, zakonu o obnovi Zagreba čiji bi prijedlog ovog tjedna trebao biti pušten u javnu raspravu kao i o aktualnoj političkoj situaciji u državi.

Kako nam kažu naši sugovornici, nije bilo govora o konkretnom datumu raspuštanja Hrvatskog sabora. (Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:47