SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Epidemiološka situacija je teška. Ako se ne popravi, moguća su stroža ograničenja‘

‘Važno je da se pridržavamo sadašnjih mjera, a potrebni su dodatni napori. Ako ne uspijemo, jasno je da će se mjere morati produljiti‘
Sjednica Vlade RH
 Bruno Konjevic/Cropix

Na početku još jedne sjednice Vlade, premijer Andrej Planković se obratio ministrima putem videolinka jer je zbog zaraze koronavirusom još uvijek u izolaviji. No naglasio je kako se nada da će ovo biti zadnja online sjednica, barem što se njega tiče.

Na sjednici Vlade fizički su prisutni ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomislav Medved, Boris Milošević, Gordan Grlić Radman, Vili Beroš, Josip Aladrović, Oleg Butković, Ivan Malenica i Radovan Fuchs.

Ostali su, kao i premijer sjednici prisutni putem videolinka.

Jako puno oporbenih inicijativa

'Danas upućujemo pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zamolbom za izvanrednim zasjedanjem u preostala tri dana ovoga tjedna, nakon ustavnog roka od 15.12. Imali smo jako puno točaka, od 1. studenog, pa nadalje. Hrvatski sabor je raspravljao i glasat će o ovih pet inicijativa koje je oporba u proteklih pet mjeseci stavila na dnevni red', kazao je premijer i dodao kako želi odbaciti tezu da se 'rasprave o Vladi u Saboru stavljaju u večernje sate, a nikad toliko incijativa oporbe nije bilo.'

Moguće dodatne mjere

'Što se tiče stanja s covidom-19, nažalost epidemiološka situacija je i dalje teška. Imali smo više od pet posto porasta u odnosu na prethodni tjedan. Važno je da se pridržavamo sadašnjih mjera, a potrebni su i dodatni napori. Ako u tome ne uspijemo, moguća su i dodatna ograničenja', rekao je Plenković.

'Stoga još jednom apeliram na sve naše sugrađane da budemo svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donosimo sa strane Stožera i Vlade jedan dio priče ,a drugi je osobna odgovornost i pridržavanje mejra. Najvažnije i najbitnije - smanjivanje druženja. Jasno je da ovaj Božić neće biti kao prije. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja.'

Premijer je u nastavku govorio i o 24 miijarde eura europskih sredstava za koje se Vlada izborila, a koji će omogućiti vrlo snažan ekonomski oporavak i otpornost hrvatskog gospodarstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio najnovije podatke o broju novih slučajeva koronavirusa.

'S obzirom na razvoje istuacije Ministarstvo zdravstva odnijelo je KBC-u Zagreb zatejv za žurno poduziramnje aktivaciju finkcioniranja bolničkog usstava po posebno, prilagođenom režimu', kazao je minista Beroš. KBC Zagreb, KBC Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti povećavaju kapacitete za smejtšaj covid pozitivnih bolesnika, dodao je ministar.

Isključivi gospodarski pojas

Plenković je ranije na Twitteru objavio da je 'obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu' te da će 'vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:06