KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI UNIJE

PLENKOVIĆ 'EU mora nastupati jednim glasom na svjetskoj sceni kako bi bila agilna, a ne fragilna. Proširenje je oličenje privlačne snage EU'

 Andrej Plenković / TWITTER

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u utorak je u Bruxellesu, govoreći na konferenciji Centra za europske politike (EPC) na temu o budućnosti EU, pozvao da se udvostruče napori EU oko klimatskih promjena, upravljanja migracijama te da EU nastupa jednim glasom na svjetskoj sceni, da bude agilna, a ne fragilna. Poručio je da bi EU trebala predvidjeti i unutarnje i vanjske izazove kako bi bila spremna na njih reagirati.

Plenkovića su organizatori predstavili kao premijera države koja će od početka sljedeće godine prvi put sjesti na vruću stolicu predsjedavajućeg Europske unije. Pozvao je da se shvati važnost ulaska Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen kako bi se time još bolje štitile vanjske granice i upravljalo ilegalnim migracijama.

Plenković je govorio o promjenama u Hrvatskoj, koja ubire i koristi članstva u EU, što osjećaju i građani. Spomenuo je i gradnju LNG-a na Krku kao doprinos Hrvatske u povećanju alternativnih izvora opskrbe plinom u Europi. Za Hrvatsku pristup eurozoni je ključan, a Hrvatska je na to pristala ulaskom u EU.

- Jedinstvena EU je ona koja nije samo skup država članica, nego ona koja privlači i koristi snagu svih. Ona koja je u stanju prevladati razlike i osiguravati pravu ravnotežu - rekao je Plenković i poručio da EU treba bolje komunicirati kako bi činjenicama spriječila kampanje dezinformacija bez presedana.

- Borba protiv populizma je ključni izazov u cijeloj EU. Moramo biti bolje opremljeni i boriti se protiv ovog fenomena. Porast populizma je potpomognut i razvojem tehnologije i zloupotrebom društvenih medija - upozorio je on.

- Proširenje je oličenje privlačne snage EU. Vidio sam to osobno u Varšavi kada je obilježena godišnjica proširenja, najprije s deset država, potom Bugarske i Rumunjske te prije šest godina Hrvatske. Unisono smo zaključili da smo svi imali koristi od proširenja. Dva dana prije toga bio sam u Berlinu na sastanku koji je sazvala kancelarka Merkel. Osjećali smo kako šest država zapadnog Balkana žele ući u EU. Trebat će vremena da se to ostvari. Ali stav moje države jest da se taj cilj mora ostvariti i EU treba nastaviti politiku otvorenih vrata. Ako mi oklijevamo, drugi faktori neće oklijevati u regiji. Zato ta transformacijska moć proširenja treba biti iskorištena. Hrvatska će organizirati summit EU-Zapadni Balkan upravo 20 godina nakon Zagrebačkog summita, kada je otvorena perspektiva za tu regiju - rekao je Plenković.

Na pitanje što očekuje da će obilježiti hrvatsko predsjedavanje, odgovorio je da će dvije ključne stvari biti usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira EU te Zagrebački summit na kojemu ne očekuje čuda i lažne nade, ali očekuje pomak u procesu proširenja.

Bivši predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy upozorio je da će jedinstvo EU biti na iskušenju jer će neke vlade poslati u Bruxelles povjerenike koji su populisti, što će otežati donošenje odluka. Ključno pitanje koje ugrožava jedinstvo EU je pitanje migracija.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak je bio i na sastanku s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:18