OZBILJNI PROBLEMI

Plenković gasi požar u slavonskom HDZ-u: U središnjicu na hitan sastanak pozvao Anušića i Banožića

Predsjednik stranke na sastanak je pozvao šefove osječko-baranjskog i vukovarsko-srijemskog ogranka nakon međusobnih javnih prozivki
Ivan Anušić, Andrej Plenković, Mario Banožić
 Cropix

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića s Ivanom Anušićem i Marijom Banožićem, zbog sukoba koji je između njih dvojice izbio nakon novih izlazaka iz stranke visokopozicioniranih HDZ-ovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Anušić je, naime, u utorak kao potpredsjednik stranke prozvao Banožića, inače predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, zbog činjenice da su stranku u vrlo kratkom roku napustili dožupan Josip Dabro, a potom i dojučerašnji predsjednik HDZ-a Županja i čelnik Ravnateljstva za robne zalihe Damir Juzbašić. Anušić je Banožiću poručio da se vrati u svoju županiju i počne rješavati probleme koji ga kao potpredsjednika stranke zabrinjavaju.

- Nedavno smo imali izlazak dožupana, a sad imamo i izlazak Juzbašića. Smatram da bi se predsjednik ŽO Mario Banožić trebao pod hitno vratiti u županiju i početi rješavati probleme koji su se počeli nagomilavati dva mjeseca pred lokalne izbore. Bilo bi jako teško i tragično za HDZ da sada počne gubiti utjecaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je praktički od osamostaljenja Hrvatske bila utvrda HDZ-a - kazao je Anušić u utorak za N1, dodavši kako se ne smije događati da im stranku napuštaju „ljudi koji su godinama stvarali tu stranku, koji su tu bili od početaka.”

Banožić mu je u srijedu odgovorio da od njega kao potpredsjednika stranke očekuje „da podrži naše kandidate u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da kao predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije ima kampanju u svojoj županiji i neka vodi u igru u njoj.”

- HDZ je ovdje jako dobro posložen i jako dobro stojimo kao organizacija, koja je unazad nekoliko mjeseci imala 816 novih učlanjenja - rekao je Banožić, koji, kao i Plenković, minirozira odlaske članstva iz HDZ-a, koji svi redom najavljuju ulazak u izbornu utrku kao nezavisni kandidati, koje će, doduše, podržati Domovinski pokret.

Ovakav javni sukob dvojice visokopozicioniranih HDZ-ovaca nikako ne odgovara Plenkoviću, koji ih je obojicu pozvao na sastanak, kako bi riješio problem koji između njih postoji već neko vrijeme. Konkretno, još od jesenas iz vremena unutarstranačkih izbora u HDZ-u, kada je Anušić u utakmici između Banožića i Dabre za čelnika vukovarsko-srijemskog HDZ-a podržavao Dabru smatrajući da za stranku nije dobro da čelnik ŽO bude netko tko živi i radi u Zagrebu, što mu Banožić, kao favorit Plenkovića, koji je na tim izborima pobijedio nije oprostio i prema našim informacijama često u internim druženjima govori protiv Anušića.

Ovaj mu je sada, pak, poručio što misli o njegovom vođenju vukovarsko-srijemskog HDZ-a, a Plenković sada mora gasiti vatru.

Banožić: Izlasci pokušaj destabilizacije HDZ-a

Banožić je, inače, u srijedu poslijepodne objavio priopćenje u kojem je ocijenio da je izlazak pojedinaca iz te organizacije dio unaprijed osmišljene i planirane akcije koja je za cilj imala neuspješan pokušaj destabilizacije stranke uoči lokalnih izbora.

"Ono što se iz redoslijeda političkih događanja jasno može iščitati jest i da je cijeli taj igrokaz osmišljen, ne u režiji ovih nekoliko sada već bivših članova stranke, nego u režiji nekog trećeg. Nekoga kome je planove za preuzimanje vlasti u Županiji pomrsio baš HDZ", navodi se u Banožićevom priopćenju za javnost.

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a i ministar obrane Mario Banožić također navodi kako pojavljivanje "nezavisnih“ lista za HDZ nisu nikakvo iznenađenje, što više one su očekivane - posebice nakon što se u stranci jasno iskristaliziralo da baš nositelji tih lista, sada već bivši stranački kolege, više nemaju povjerenje članstva stranke".

"HDZ je velika i tradicionalna stranka, s jasnom strukturom i načinom rada, pa je članstvu nakon niza provokacija i akcija spomenutih pojedinaca postalo kristalno jasno o kakvim se rabotama radi. Slijedom toga, spomenuti akteri nisu naišli na podršku kakvu su unutar svojih organizacija očekivali što sada koriste kao navodni razlog svojem nezadovoljstvu. Prava je istina da su ti isti, danas nazovi nezavisni pojedinci, pokušali iskoristiti stranačke strukture kako bi ostvarili isključivo vlastite interese i osobne probitke, ne obazirući se na dobrobit stranke, članstva, a u konačnici ni na dobrobit stanovnika Vukovarsko-srijemske županije", ističe Banožić.

Također poručuje kako ovim priopćenjem za javnost zaključuje temu izlazaka iz stranke" marginalnih pojedinaca" i o ovom pitanju se više neće očitovati. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:55