PREMIJER U RIJECI

Plenković: ‘Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Matijanićeva smrt? A što ima Beroš s tim?‘

Premijer je ponovio da građani trebaju biti svjesni kako plaćaju struju koja je jeftinija od tržišne cijene

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dan provodi u posjetu Primorsko-goranskoj županiji, a poveo je i potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

- Možemo biti zadovoljni, a naš rast u ovoj godini bit će veći i od naših predviđanja i predviđanja međunarodnih institucija i to će nam biti od pomoću i ovoj krizi‘ - istaknuo je premijer Andrej Plenković komentirajući najnovije podatke o BDP-u, piše Dnevnik.hr.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao sedam posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Komentirajući rast cijena struje opetovao je kao i ranije jutros te jučer na sjednici Vlade da građani trebaju biti svjesni kako plaćaju struju koja je jeftinija od tržišne cijene, a tome je tako jer je takvu odluku, političku, donijela Vlada.

Što se tiče optužnica iz Srbije, ponovio je da je ‘‘politički motivirana i orkestrirana‘.

- Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za pet, ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sustav to ne dolazi u obzir. Politički se to neće dogoditi. I to oni znaju. Pomoći ćemo im u pravnom tumačenju - kazao je premijer.

- Kako će se to odraziti na odnose Hrvatske i Srbije, drugo je pitanje i raspravljamo o tome na svim razinama - poručio je Plenković, a o potrebi sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je iznio predsjednik Republike Zoran Milanović podsjetio je da mu je još prije pola godine poslao zahtjev na koji s Pantovčaka odgovor još nije stigao.

Tko je ubio novinara Vladimira Matijanića, pitali su novinari Plenkovića, a on odvratio: - Čitao sam da je umro, čak sam izrazio sućut njegovoj obitelji.

- Žao mi je da mlad čovjek umro - poručio je i odbacio kritike na rad Povjerenstva koje je istraživalo Matijanićevu smrt.

- A što ima Beroš s postupanjem ljudi u cijelom ovom lancu? Je li on bio u KBC-u, odgovarao na telefon, bio s timom hitne pomoći... - pitao je premijer odbacujući i kritike na rad svojeg ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:52