84 STANA

Plenković i Bačić u Umagu svečano predali ključeve novih POS-ovih stanova: ‘Ovo je rješenje za mlade obitelji‘

‘Mlade obitelji će na ovaj način i po ovom modelu riješiti stambeno pitanje i omogućiti kvalitetniji život i mirniji radni ritam‘

Branko Bačić, Andrej Plenković i Vili Bassaneze

 Goran Sebelic/Cropix

U Umagu je realizirana čak polovica svih POS-ovih stanova u Istri. Kazao je to danas u Umagu predsjednik Vlade Andrej Plenković gdje su svečano predani ključevi POS-ovih stanova. Uz njega, ovoj je svečanosti nazočio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

- Mlade obitelji će na ovaj način i po ovom modelu riješiti stambeno pitanje i omogućiti kvalitetniji život i mirniji radni ritam u Umagu, kazao je Plenković. Dodao je i da su nedavno u Rovinju predani ključevi POS-ovim stanova te da će Vlada nastaviti s ovakvom politikom.

- Mlade obitelji nam moraju imati potporu države u procesu rješavanja stambenog pitanja, osobito s obzirom na rast cijena kvadrata diljem Hrvatske, kazao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Goran Sebelic/Cropix

Ministar Bačić istaknuo je da je Grad Umag jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u državi kada je u pitanju izgradnja stanova putem društveno poticane stanogradnje.

- U 21 godinu, koliko se provodi ovaj model, izgradili smo 8.600 stanova čije smo velikom broju naših sugrađana omogućili rješavanje stambenog pitanja. I inače je stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade. Osim ovog programa, Vlada trenutno provodi još jedan model koji je također vrlo primamljiv i privlačan našim sugrađanima, a to je subvencioniranje stambenih kredita, kazao je ministar Bačić. Dodao je da je ovo 7. godina realizacija tog programa te da je prema njemu prodano ili kupljeno 30 tisuća stanova.

- Danas je zaključen javni poziv putem kojega će se omogućiti za 5.000 sugrađana rješavanje stambenog pitanja, zaključio je Bačić.

image

Branko Bačić

Goran Sebelic/Cropix

Riječ je inače o četvrtoj zgradi POS-ovih stanova u Umagu koja je izgrađena na šest etaža s dva ulaza i liftom, a u njoj se nalaze 84 stana. Cijena takvih stanova je 1.312 eura po četvornom metru, što je mnogo niže od tržišne cijene, posebno od kada je Hrvatska ušla u schengenski prostor. Stanovi su veličine od 45 do 90 kvadrata. Prema kriterijima, u zgradi je 18 stanova namijenjenih samcima, 13 je stanova za dvije osobe, 31 stan za tročlanu obitelj, 20 stanova za četiri osobe te dva velika stana za peteročlane obitelji. Ukupno će u toj zgradi živjeti oko 230 osoba. Investicija iznosi oko 7,5 milijuna eura, a 2,1 milijuna je država osigurala. Grad Umag je osigurao zemljište i komunalne priključke. Bruto površina zgrade je 7.853 kvadrata, dok je njena neto površina 5.740 kvadrata. Grad Umag već najavljuje i natječaj za petu zgradu POS-ovih stanova.

image

Umag

Goran Sebelic/Cropix
image

Branko Bačić i Andrej Plenković dodjeljuju ključeve

Goran Sebelic/Cropix
image

Umag

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:51