GLOBALNA PRIJETNJA

PLENKOVIĆ I BEROŠ POTVRDILI PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ 'Rezultati testiranja 9 radnika koji su nedavno pristigli iz Italije još nisu gotovi'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je na izvanrednoj pressici u Banskim dvorima potvrdio je da imamo prvog pacijenta kod kojega je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u klinici 'Dr. Fran Mihaljević'.

- Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro, rekao je Plenković.

Plenković je na pressici izvijestio da je potpredsjednik Vlade Davor Božinović imenovan šefom kriznog stožera za sprečavanje širenja koronavirusa.

- Održali smo sjednicu na kojoj su bili nazočni svi relevantni i nadležni resori u Vladi RH. Davor Božinović je, prema odluci Vlade, nadležan da vodi krizni stožer. Stožer će se sastajati koliko bude potrebno radi koordinacije svih aktivnosti. Odlučili smo da Božinović sazove i načelnike županjskih stožera, da se uključe u sve aktivnosti, poručio je.

Premijer je također obavijestio da će ministar Vili Beroš danas otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva posvećen mjerama suzbijanja širenja koronavirusa.

Ministar Vili Beroš obratio se novinarima nakon premijera te izvijestio da je u 11.50 sati stigla prva potvrda koronavirusa u Hrvatskoj.

- Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu, rekao je.

Beroš je također izvijestio da rezultati testiranja devet radnika koji su nedavno pristigli iz Italije u ovom trenutku još uvijek nisu gotovi.

Poptresjednik Vlade Davor Božinović govorio je o kriznom stožeru.

- Nacionalni stožer civilne zaštite već sa ovom aktivacijom počinje svoj rad. Bit ćemo smješteni u prostorijama Ravnateljstva Civilne zaštite u Nehajskoj i zasjedati cijelo vrijeme kako bi pratili razvoj događaja i razmotrili mjere koje će biti poduzete, poručio je te dodao da su važan segment toga naši regionalni stožeri.

Božinović je rekao da će već sutra biti održan prvi sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:42