OTVARANJE TERASA

Plenković i Božinović ekspresno reagirali na najave iz istarskog Stožera: ‘To je čisto politikanstvo‘

Nije mi jasno kako istarski stožer misli otvoriti terase kafića, rekao je Andrej Plenković
Andrej Plenković
 Paun Paunovic/Cropix

Premijer Andrej Plenković se oko podneva u Makarskoj susreo s gradonačelnikom Jurom Brkanom i suradnicima te uručio govor o darovanju državne nekretnine. Nakon sastanka dao je još jednu izjavu za medije.

- Razgovarali smo o školstvu, prometu, zdravstvu, parku prirode Biokovo. Makarska kvalitetno funkcionira, rekao je premijer, a prenosi Dnevnik.hr.

I u Makarskoj je odgovarao na pitanja novinara te se osvrnuo na mjere prelaska granica.

- Danas ograničenja postoje da očuvamo zdravlje, a ne da spriječimo turizam. Mjere koje je donijela Njemačka odnose se na zimske mjesece, rekao je premijer i dodao kako će se o toj temi uskoro održati koordinacija na razini Europske unije.

Ponovno je komentirao i najavu kako će se mijenjati zakon nakon izjava iz Primorsko-goranskog Zavoda za javno zdravtsvo, vezano uz cijepljenje starijih cjepivom AstraZenece.

- Ne može netko sa županijske razine zavoda za javno zdravstvo voditi politiku suprotnoj onoj EU i slati izjave koje odvraćaju od cijepljenja. Takve izjave su štetne. Ne može županijska razina slati zbunjujuće poruke. Ta izjava je katastrofalna, rekao je premijer i dodao da nije sretan što županijski zavodi nisu suboordinirani onom nacionalnom.

Kazao je i da mu nije jasno kako istarski stožer misli otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni.

- Mislim, meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra, kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikanstvo, poručuje Plenković.

- U čemu je poanta s otvaranjem kockarnica? Pa nismo mi to otvorili jer želimo da ljudi kockaju, nego znamo da ako su oni zatvoreni, oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove koji su enormni. Pogledajte statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi – oni su treći na listi, kaže premijer.

- Treba podsjetiti, razumjeti da je Vlada napravila iskorak i da poduzima mjere u pravom trenutku, s obzirom na epidemiološku situaciju. Naše mjere, koje su komparativnon gledano bile puno blaže nego mnogima drugima, su omogućile nama poprilično normalan način života, smatra Plenković.

Božinović: Nije epidemija nešto gdje se trebaju pokazivati mišići prije izbora

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovarao je na pitanja novinara o cijepljenju preko reda, kao i najavi Istarske županije da će otvoriti terase kafića i restorana 1. ožujka.

Upitan je li mu žao što su se članovi Stožera cijepili pred kamerama s obzuirom na slučajeve cijepljenja preko reda, kaže kako su se okolnosti promijenile od prosinca.

“U prosincu je glavna zabrinutost bila što se relativno mali broj građana izjašnjavao da se želi cijepiti. Na više naših konferencija za medije, upravo su mediji postavljali pitanje jesmo li se kao članovi stožera spremni cijepiti. Rekli smo tada da smo spremni i da smo spremni cijepiti se pred kamerama. Da je tada netko znao da će nastupiti ovakvi problemi, vjerojatno bismo možda isticali taj moment”, kaže Božinović.

Komentirao je najave iz stožera Istarske županije da će otvoriti terase kafića i ugostiteljskih objekata 1. ožujka.

“Ja sam jučer probao diplomatskim rječnikom ukazati na jednu pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju ove godine”, rekao je Božinović.

“Nije epidemija nešto gdje se trebaju držati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro”, napominje.

Božinović je istaknuo kako je činjenica da regionalni stožeri mogu donositi strože mjere, ali da mjere popuštanja mogu donijeti tek kad ih donese Nacionalni stožer i da to oni dobro znaju.

Na pitanje znači li to da lokalne izbore dovodi u vezu s otvaranjem terasa u Istri i neotvaranjem kasina i kladionica u Istarskoj županiji, budući da tamo na vlasti nije HDZ kaže: “Ja sam samo rekao da ako na županijskoj razini netko u dovodi u pitanje određenu vrstu cjepiva, ako se dovodi u pitanje otvaranje nekih objekata jer građani to nisu dobro prihvatili, iako smo više puta objasnili tu odluku. Od toga stvarati problem, mislim da nije dobro”.

Ipak, kaže kako su stožer Primorsko-goranske županije izašli ususret jer su oni tražili produženje roka od 14 dana za otvaranje tih objekata.

“Da su oni to polako objašnjavali svojim građanima na županijskoj razini, sigurno bi to shvatili i prihvatili. U ovoj situaciji možemo uspjeti svi zajedno, svi stožeri zajedno. Mislim da sam na tu temu bio prilično jasan”, zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:49