StoryEditor
ŠUKRI U ZAGREBU

Plenković i Grabar-Kitarović razgovarali s egipatskim šefom diplomacije

Sameh Hasan Šukri i Kolinda Grabar Kitarović
 Predsjednica.hr

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem o gospodarskim i političkim odnosima između dviju zemalja te migracijama i stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a egipatskog šefa diplomacije na Pantovčaku je primila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, priopćeno je.

Ministar Šukri je prvi egipatski šef diplomacije u Hrvatskoj, gdje je doputovao prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU početkom sljedeće godine.

Bilateralna robna razmjena, trenutno u vrijednosti od oko 120 milijuna eura, trebala bi biti povećana hrvatskim sudjelovanjem u velikim infrastrukturnim projektima u Egiptu, ističe se u priopćenju vlade.

Prema istom izvoru, Plenković je pohvalio odličnu organizaciju sastanka na vrhu EU-Arapske lige u Šarm-el-Šeiku u veljači ove godine koji je dao dodatni poticaj razvijanju odnosa Europe i arapskog svijeta, što će Hrvatska nastaviti graditi i tijekom svog predsjedanja Vijećem EU.

Razgovarali su i o migracijama, stanju na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, suradnji EU-a i Egipta u borbi protiv terorizma, mediteranskoj suradnji te politici susjedstva EU.

Šukri je ranije na sastanku s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom kazao da europska osuda turske invazije u Siriji nije dovoljna i pozvao je EU da "poduzme stvarne korake" i spriječi daljnje vojne operacije na sjeveru te zemlje, dodavši da očekuje uspješno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020.

Ministra Šukrija primila je danas i predsjednica Grabar-Kitarović s kojim je na Pantovčaku razgovarala o jačanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Egipta, posebno ističući unaprjeđenje gospodarske i infrastrukturne suradnje.

Također su razmijenjena mišljenja o političkoj i sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku, a istaknuto je kako Hrvatska cijeni egipatske napore usmjerene prema rješavanju sadašnjih kriza u širem egipatskom susjedstvu, pri čemu su razmjena iskustava i dijalog Hrvatske i Egipta korisni za obje države, priopćio je predsjedničin Ured za odnose s javnošću.

Grabar-Kitarović kazala je kako su stabilnost i blagostanje Egipta te južnog i istočnog Sredozemlja od vitalnog interesa za Hrvatsku kao sredozemnu zemlju koja tradicionalno gaji dobre odnose s državama na južnim i istočnim obalama ovoga mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 21:34