LEGENDARNA LIJEČNICA

Plenković i Jandroković izrazili sućut obitelji Vesne Bosanac: ‘Njeno herojstvo simbol je otpora‘

Sućut su izrazili i iz Ministarstva branitelja kao i Hrvatska liječnička komora

Zagreb, 190318.
Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalusic.
Svecano potpisivanje Sporazuma o suradnji na provodjenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. Sporazum su potpisali ministar branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Na fotografiji: Vesna Bosanac.

 Damir Krajac/Cropix

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja s tugom su primili vijest o smrti hrvatske liječnice Vesne Bosanac, koju će Hrvatska zauvijek pamtiti kao ravnateljicu vukovarske ratne bolnice i heroinu Domovinskog rata.

Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi, tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada.

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti.

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje, a među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života - od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, istaknuli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Naglasili su i kako su zahvalni za njezin doprinos u obrani domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu.

Plenković izrazio sućut

Sućut obitelji dr. Vesne Bosanac izrazio je u ponedjeljak i predsjednik Vlade Andrej Plenković pri čemu je istaknuo da je zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala simbol obrane i otpora Vukovara.

Posebno ćemo je pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili, napisao je premijer Plenković.

Dodao je da je s tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti gospođe Bosanac.

U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju, naglasio je Plenković.

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Na čelu vukovarske bolnice bila je u vrijeme i nakon najžešćih napada na Vukovar 1991. godine, a nakon sloma obrane grada odvedena u srbijansko zatočeništvo te je razmijenjena u prosincu 1991. godine.

Jandroković: Njeno herojstvo simbol je otpora

I predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Bosanac te je istaknuo da će zauvijek dr. Bosanac ostati u sjećanju svima jer su njena humanost i požrtvovnost simboli otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu.

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas, naglasio je.

"Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu", rekao te podsjetio kako je vukovarsku bolnicu vodila u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale.

Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

"Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote", poručio je Jandroković.

Hrvatska liječnička komora: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukvarska heroina

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u ponedjeljak sućut obitelji i kolegama dr. Vesne Bosanac, istaknuvši da će dr. Bosanac zauvijek biti zapamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora agresiji u Domovinskom rata.

Kao liječnici koja se do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, HLK joj je dodijelila svoje najviše odličje, Medalju časti.

Dr. Bosanac, ravnateljica vukovarske Ratne bolnice, ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, nakon čega su je 20. studenog 1991. velikosrpski agresori odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji.

Iz bolnice je tada odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari.

Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata.

U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:37