SLUŽBENI POSJET BiH

Plenković i Krišto održali zajedničku pressicu: ‘Nećemo graditi fizičke barijere na granici Hrvatske i BiH

Nadam se da ćemo u idućem razdoblju i idućih šest mjeseci raditi na promjeni izbornog zakona, rekla je Krišto

Borjana Krišto, Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Vijeće ministara BiH i hrvatska vlada održat će u lipnju u Zagrebu zajedničku sjednicu, najavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

“Mi smo danas dogovorili i to je naša zajednička inicijativa, da se u lipnju u Zagrebu održi i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH kako bismo na dnevni red stavili sve teme u našim odnosima, kako bismo dali impuls jačanju suradnje”, kazao je Plenković nakon sastanka s Krišto u Banskim dvorima kojem je prisustvovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Želim prije svega izraziti snažnu političku volju vlade Republike Hrvatske da nastavimo unaprjeđivati prijateljske dobrosusjedske odnose”, dodao je.

Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdio je krajem siječnja novi saziv Vijeća ministara BiH koje je formirano u rekordnom roku nakon izbora u listopadu prošle godine.

image

Borjana Krišto, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Plenković je naglasio i da će Hrvatska nastaviti pomagati BiH na europskom putu, a Krišto se na toj podršci zahvalila hrvatskoj vladi, posebno oko davanja kandidatskog statusa BiH.

Hrvatski je premijer ponovio stav Zagreba o potrebi izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana predsjedništva.

“Želimo da se nastavi proces izborne reforme kako bi u BiH svi konstitutivni narodi, a tu prije svega mislim na Hrvate, imali i pravni okvir poštenih izbora za svoje predstavnike za najviša tijela”, kazao je Plenković, dodavši kako trenutna praksa “sigurno ne doprinosi ni povjerenju ni kvalitetnom funkcioniranju zemlje”.

image

Borjana Krišto, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetio je kako je Željko Komšić već četiri puta izabran za hrvatskog člana predsjedništva glasovima brojnijih Bošnjaka, a na posljednjim mu je izborima protukandidat bila Borjana Krišto

Krišto, članica HDZ-a BiH, kazala je kako su ograničene izmjene ustava BiH i izmjena izbornog zakona sukladno presudama ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava “jedno od ključnih pa i prioritetnih pitanja, ne samo za poziciju hrvatskog naroda, nego za cijeli proces i za cijelu BiH”.

“Samo rješenje na principu ustavne jednakopravnosti svakog konstitutivnog naroda, kao i izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava (predsjedništvo i domovi naroda) jamče zapravo opstojnost i sigurnost pa i europsku budućnost BiH”, poručila je Krišto.

Plenković i Krišto osvrnuli su se i na gospodarsku razmjenu koja je iznosila više od 4 milijarde eura u 2022., dok je Hrvatska najveći ulagač u BiH.

U tom su kontekstu slažu kako je važan priključak Bosne i Hercegovine na koridor 5C čime će se, kako je kazao Plenković, “još tješnje povezati naše dvije zemlje”.

Dodao je kako je važan i projekt južne interkonekcije kako bi BiH dobila pristup prirodnom plinu s LNG terminala na Krku.

“Nama je posebno stalo da jedna od tih susjednih zemalja koje će imati koristi bude i BiH”, kazao je Plenković.

Iako je odlukama na razini EU-a otvorena mogućnost financiranja fizičkih barijera na granicama šengenskog prostora, Plenković je ponovio kako je Hrvatska protiv takvih barijera na granici s BiH te da je to „čvrsto opredjeljenje“ hrvatske vlade.

image

Borjana Krišto, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Borjana Krišto, Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix
image

Borjana Krišto, Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Jandroković i Krišto o bilateralnim odnosima, položaju Hrvata

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je u četvrtak s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto o bilateralnim odnosima između dviju zemalja, uključujući i brigu za ravnopravnost tamošnjih Hrvata, priopćeno je iz Sabora.

Prema priopćenju, u razgovoru su obostrano potvrđeni vrlo prijateljski i dobrosusjedski bilateralni odnosi te želja za njihovim produbljivanjem, uz napomenu da su "dvije zemlje prirodno upućene jedna na drugu, među ostalim državnom granicom dugom više od 1000 km, zajedničkom poviješću te činjenicom da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini".

Predsjednik Jandroković podsjetio je kako je briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini ustavna obveza Republike Hrvatske.

Čuvanje njihove ravnopravnosti i osiguravanje legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda predsjednik Sabora ocijenio je ključnim za funkcionalnost države.

"U tom kontekstu, dovršetak reforme Izbornog zakona bio bi važan doprinos političkoj stabilizaciji, ali i korak u smjeru jačanja povjerenja unutar BiH. Na tim osnovama znatno bi lakše bilo graditi europsku budućnost Bosne i Hercegovine", rekao je Jandroković.

Sa svojom gošćom je također razgovarao i o gospodarskoj suradnji koja je ocijenjena "izvrsnom".

Naime, 30 posto svih hrvatskih inozemnih ulaganja odlazi u Bosnu i Hercegovinu, a robna razmjena dviju država tijekom prvih deset mjeseci 2022. godine porasla je za više od 50 posto, ističe se u priopćenju.

Jandroković je čestitao BiH na dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU i rekao Krišto da će Hrvatska nastaviti pružati političku, diplomatsku i tehničko-stručnu pomoć na tom putu.

Krišto je zahvalila Zagrebu na pomoći koju pruža, od područja europskih integracija do brojnih kulturnih, obrazovnih, infrastrukturnih i drugih projekata. Izvijestila je i o prioritetima Vijeća ministara te političkim aktualnostima u Bosni i Hercegovini, uključujući i proces formiranja vlasti na razini Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:19