SASTANAK

PLENKOVIĆ I MERKEL RAZGOVARALI PUTEM VIDEOVEZE Njemačka kancelarka hrvatskom premijeru čestitala na uspješnom hrvatskom predsjedanju EU

 HDZ / Facebook

Premijer Andrej Plenković i kancelarka Angelom Merkel razgovarali su o prioritetima predsjedanja EU koje sada obnaša Hrvatska, a 1. srpnja preuzima Njemačka, o reaktivaciji gospodarstva i turističkoj sezoni, priopćila je u ponedjeljak vladina o sastanku održanom videovezom.

Plenković je najavio hrvatske planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsjedanja, navodi Vladina služba za odnose s javnošću.

Kancelarka Merkel čestitala je Hrvatskoj i premijeru na uspješnom prvom predsjedanju Vijećem EU, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19, navodi Vlada u svom priopćenju.

Dodaje da u tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobivaju na važnosti.

U razgovoru je naglašena zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obje zemlje koja omogućava reaktivaciju gospodarstva i turizma te postupni oporavak zrakoplovnog prometa, stoji u priopćenju. Sve to zajedno trebalo bi rezultirati povećanjem broja turističkih posjeta ovog ljeta i bržem oporavku gospodarstva, ocijenili su.

Plenković i Merkel razgovarali su o predstojećem sastanku Europskog vijeća 19. lipnja o proračunu EU za naredno sedmogodišnje razdoblje.

Teme razgovora bile su i plan oporavka EU, koji za Hrvatsku predviđa pomoć od preko 10 milijardi eura, te hrvatski napori za ulazak u ERM II i europodručje te schengenski prostor, dodaje se u tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 01:11