SASTANAK S HBK

Plenković i ministri se sastali s biskupima pa razgovarali o BiH, Ukrajini i posljedicama invazije

Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj pomoći Ukrajini i pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije

Andrej Plenković s članovima Stalnog vijeća HBK

 Goran Mehkek/Cropix

Na redovitom polugodišnjem sastanku članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade, održanom u ponedjeljak, izražena je predanost nastavku dijaloga o brojnim društvenim temama, priopćio je Tiskovni ured HBK

Sastanak je održan uoči posjeta državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice.

Na sastanku se razgovaralo, napominje Tiskovni ured, o daljnjoj pomoći Ukrajini, koja je žrtva agresije, i pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu.

image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Plenković s članovima Stalnog vijeća HBK

Goran Mehkek/Cropix
image

Plenković s članovima Stalnog vijeća HBK

Goran Mehkek/Cropix
image

Josip Bozanić

Goran Mehkek/Cropix

Plenković je izvijestio HBK o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe i sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, a Vlada je pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te odlučno podupire njezin europski put.

Predstavnici HBK-a istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata, koji je izazvao brojne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja.

Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći izbjeglicama koji su došli u našu zemlju i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini.

image

Nina Obuljen i Ivan Paladina

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković s članovima Stalnog vijeća HBK

Goran Mehkek/Cropix
image

Davor Božinović

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković s članovima Stalnog vijeća HBK

Goran Mehkek/Cropix
image

Zvonimir Frka-Petešić

Goran Mehkek/Cropix

Zauzimanje za ravnopravnost Hrvata u BiH te dijalog i miran suživot

Izrazili su potrebu nastavka državnog i društvenog angažmana i podsjetili na ulogu Hrvatskog Caritasa u pomaganju izbjeglicama i prikupljanju i slanju pomoći u Ukrajinu.

Sudionici su se također osvrnuli na aktualno stanje u BiH te istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele zemlje.

Posebno su, ističe Tiskovni ured, prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade od važnosti za Hrvate u BiH.

Plenković je predstavio poduzete mjere i aktivnosti za ublažavanje udara inflacije na standard hrvatskih građana i obitelji, s osobitom brigom o najugroženijima.

Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji u procesu obnove sakralnih objekata te korištenju sredstava u okviru Državnog proračuna i Fonda solidarnosti EU-a za potrebe obnove nakon potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:44