SUSRET U ZAGREBU

Plenković i španjolski kralj razgovarali o suradnji, energetskoj krizi, Schengenu...

Plenković je istaknuo da je posjet "zalog daljnjem jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama"

Andrej Plenković i Filip VI.

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković susreo se u četvrtak sa španjolskim kraljem Filipom VI., a razgovarali su o gospodarskoj suradnji, energetskoj krizi, migrantskoj politici i ulasku Hrvatske u šengenski prostor, priopćila je vlada.

Španjolski kraljevski par u prvom je službenom posjetu Hrvatskoj. Plenković je istaknuo da je posjet "zalog daljnjem jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama, s naglaskom na kulturnu, obrazovnu i znanstvenu razmjenu".

Danas su potpisani Memorandum o razumijevanju između hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i španjolskog ministarstva znanosti i inovacija o suradnji na izradi Programa DONES kojim se predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije.

"Projekti poput ovog prilika su za daljnju suradnju hrvatskih i španjolskih tvrtki u visokotehnološkoj i znanstvenoj sferi te predstavljaju unaprjeđenje gospodarskih odnosa", ističe se u priopćenju.

Plenković je kralja Filipa VI. izvijestio o skorom ulasku Hrvatske u šengenski prostor i europodručje i zahvalio na podršci Španjolske.

Razgovarali su o aktualnim izazovima poput energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu te migrantskoj politici, koje zahtijevaju jedinstven europski odgovor te o ulozi EU-a u Latinskoj Americi i zapadnom Balkanu, dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:11