PUTEM INTERNETA

Plenković i Šprlje: Brži, lakši i sigurniji upis u zemljišne knjige. Građani dobivaju mogućnost izbora

Od 15. ožujka svi javni bilježnici upisani u imenik Javnobilježničke komore ovlašteni su za podnošenje elektroničkog prijedloga za upis u zemljišnu knjigu
Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ante Šprlje
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Od 15. ožujka u cijeloj je Hrvatskoj omogućeno e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige, što će ubrzati postupak upisa, olakšati posao građanima i učiniti ga sigurnijim, istaknuli su u ponedjeljak premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Od toga datuma, nakon što se kupoprodajni ugovor potpiše i ovjeri kod javnog bilježnika, moguće ga je putem interneta od bilježnika ili odvjetnika proslijediti na provedbu u zemljišno-knjižni odjel općinskog suda (u gruntovnicu). Nakon što odjel zaprimi zahtjev za upis i provede ga, građani mogu zemljišno-knjižni izvadak dobiti kod javnog bilježnika ili odvjetnika.

Građani dobivaju mogućnost izbora

Građani će i dalje moći osobno predati ugovor u nadležni odjel, no sad dobivaju mogućnost izbora. Konkretno, ako netko sklopi ugovor u Čakovcu za nekretninu u Dalmaciji može birati - poslati ga internetom na provedbu ili osobno putovati u Dalmaciju kako bi nadležnom odjelu predao papire.

Od 15. ožujka svi javni bilježnici upisani u imenik Javnobilježničke komore ovlašteni su za podnošenje elektroničkog prijedloga za upis u zemljišnu knjigu.

Projektom pokrenutim 15. ožujka pomažemo građanima da brže i lakše podnesu zahtjev za upis u zemljišne knjige, prije svega putem javnih bilježnika, a uskoro i putem odvjetnika, izjavio je novinarima u Banskim dvorima premijer Plenković.

Prednost je novog načina podnošenja zahtjeva što javni bilježnik odmah može stranci reći je li sve u redu s nekretninom i time smanjiti mogućnost zlouporabe ili prijevare.

"Izbjeći ćemo situaciju u kojoj bi netko u zloj namjeri želio prodati istu nekretninu dvojici potencijalnih kupaca i pritom računati na sporost između trenutka sklapanja ugovora i podnošenja zahtjeva za upis", rekao je Plenković.

Građanima se, kaže, omogućuje da bez potrebe odlaska u drugi grad uz naknadu od 200 kuna naprave posao za koji su dosad trebali puno više vremana.

Visoka razina sigurnosti

Građani će pri korištenju tih usluga imati vrlo visoku razinu sigurnosti, poručuje ministar Šprlje, pa više u par dana, koliko im treba da predaju zahtjev za uknjižbu, neće morati strahovati hoće li im netko u međuvremenu prodati nekretninu.

"Na ovaj način osiguravamo da građani u sekundama vide događa li se nešto s njihovom nekretninom, koji su sve upisi i da mogu odmah donijeti odluku je li to ispravan potez ili ne", istaknuo je.

Šprlje je i konkretno opisao što donosi novi način podnošenja zahtjeva. Kad kupac dolazi s prodavateljem kod javnog bilježnika može odmah provjeriti postoje li kakvi upisi, je li prodavatelj stvarni vlasnik, postoji li kakva hipoteka ili plomba, je li sve čisto.

Ako je sve čisto, potpisuje ugovor, bilježnik ga ovjeri i šalje elektronskim putem na provedbu u zemljišne knjige, gdje se čestica automatizmom plombira. U tom trenutku stekli ste prvenstvo prava upisa, rekao je Šprlje.

Iako unatrag godinu dana mogu vlasničke listove vaditi putem sustava e-građani, odvjetnika i javnih bilježnika, građani to slabo koriste, pa ih ministar poziva da promijene navike. Od 1,04 milijuna izvadaka, koliko ih je bilo lani, svega oko 30.000 izvađeno je preko tog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 02:22