POMOĆ IZ FRANCUSKE

Plenković ide na francuski nosač aviona Charles de Gaulle, Rafalei nadlijeću Hrvatsku

Francuska je jedina zemlja osim SAD-a koja u sastavu svoje ratne mornarice ima nosač zrakoplova na nuklearni pogon - nosač Charles de Gaulle

Dassault Rafale polijeće se naosača aviona Charles de Gaulle, Andrej Plenković u krugu

 Eric Feferberg/Afp/Profimedi

Premijer Andrej Plenković obići će u utorak francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, a tijekom utorka i srijede provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje hrvatskih pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s tog nosača.

Premijer Plenković rekao je u ponedjeljak da je Francuska iskazala spremnost da Hrvatskoj pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora, te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio hrvatski zračni prostor.

Najavio je i da se razgovara sa SAD-om kako nam oni mogu pomoći.

Istaknuo je da već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te da je tijekom razgovora iskazana spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora.

Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, a to će učiniti i tijekom srijede.

Francuska je jedina zemlja osim Sjedinjenih Država koja u sastavu svoje ratne mornarice ima nosač zrakoplova na nuklearni pogon - nosač Charles de Gaulle.

On je u operativnu službu ušao 2001. a s njegove palube polijeću borbeni zrakoplovi Dassault Rafale M i zrakoplovi za radarski nadzor i elektronsko izviđanje E-2C Hawkeye. Uz avione, tu su i helikopteri AS365F Dauphin, EC725 Caracal i AS532 Cougar.

Od stupanja u operativnu službu zrakoplovi francuskog nosača sudjelovali su u nizu međunarodnih vježbi borbenih operacija u Mediteranu i Tihom oceanu.

Tako su 2001. u operaciji Enduring Freedom iz Indijskog oceana bili potpora akcijama protiv Talibana u Afganistanu, 2011. provodili su nadzor zabrane leta iznad Libije, 2015-2019. godine djelovali su iz Perzijskog zaljeva i Sredozemnog mora u nekoliko navrata protiv militanata Islamske države na području Iraka i Sirije.

Ministarstvo obrane RH objavilo je kako se godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka provode bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 06:37